Τα νέα στοιχεία για τον εκτροχιασμό του τραίνου: Μια λογομαχία προκάλεσε την τραγωδία;

Μια λογομαχία δύο επιβατών με τους ελεγκτές του μοιραίου τρένου πιθανόν να οφείλεται για το δυστύχημα με τον εκτροχιασμό τρένου, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

Και αυτό, υπό το πρίσμα της μεγάλης ταχύτητας με την οποία εισήλθε το τρένο στο «ψαλίδι» του σταθμού του Αδενδρου, όπως όλες οι μαρτυρίες συγκλίνουν.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία στο «Εθνος» ενός επιβάτη, του 30χρονου δικηγόρου Κωνσταντίνου Βεληγιάντσου, που βρισκόταν μαζί με τη μνηστή του στο δεύτερο βαγόνι του συρμού, ο ελεγκτής συνοδός της αμαξοστοιχίας είχε έντονο διάλογο με δύο Ρομά επιβάτες. Η λογομαχία έγινε όταν ο ελεγκτής διαπίστωσε πως είχαν εκδώσει μειωμένα εισιτήρια πολυτέκνων, χωρίς να έχουν τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν πως τα δικαιούνται.

Στον σταθμό του Πλατέος Ημαθίας, όπου κατέβηκαν οι συγκεκριμένοι επιβάτες, η αμαξοστοιχία καθυστέρησε αρκετά λεπτά, καθώς ο ελεγκτής επιχειρούσε τηλεφωνικά να διακριβώσει αν είχαν κοπεί τα κανονικά εισιτήρια, ενώ απειλούσε να καλέσει και την Αστυνομία.

«Θα ήθελα να μιλήσω με τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης για να καταθέσω αυτήν τη μαρτυρία, η οποία ίσως να έπαιξε ρόλο. Αυτόπτες μάρτυρες του επεισοδίου ήμασταν μόνο εμείς και μία γυναίκα ελέγκτρια, η οποία έχει τραυματιστεί σοβαρά. Σκέφτηκα πως έπειτα από αυτήν την καθυστέρηση ο μηχανοδηγός μπορεί να ανέπτυξε μεγαλύτερη ταχύτητα για να προλάβει την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στη Θεσσαλονίκη. Στα εισιτήριά μας έγραφε ως ώρα άφιξης 21.39 και είχαμε αργήσει. Το δυστύχημα έγινε 21.45», είπε στο «Εθνος» ο κ. Βεληγιάντσος, ο οποίος βγήκε χθες από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», όπου νοσηλεύτηκε τραυματισμένος, όπως και η αρραβωνιαστικιά του.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος, Νίκος Λάζου, δήλωσε επίσης στο Εθνος, άγνοια για το περιστατικό, προσθέτοντας, πάντως, πως εκτιμά ότι δεν μπορεί να έπαιξε σημαντικό ρόλο στο δυστύχημα. «Δεν υπάρχει κανενός είδους πίεση στους συναδέλφους για αυστηρή τήρηση του χρόνου των δρομολογίων. Εχουμε όλοι συναίσθηση πως μεταφέρουμε ανθρώπινες ζωές και τηρούμε απόλυτα τους κανόνες», επεσήμανε ο κ. Λάζου.

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου το τρένο δεν «έκοψε» αλλά μπήκε στην παράκαμψη με ταχύτητα που σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούσε τα 120 χλμ./ώρα, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί και έπειτα από μια «τρελή πορεία» να διεμβολίσει το κτίριο του ΟΣΕ, με τραγική κατάληξη 3 νεκρούς και 6 τραυματίες. Το πόρισμα της επιτροπής των ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ αναμένεται να παραδοθεί την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα