Τραγωδία στο Άδενδρο: Έως την Παρασκευή το πόρισμα. Τα πρώτα συμπεράσματα

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τρία άτομα και να τραυματιστούν άλλοι έξι.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών έδωσε εντολή για ταχύτατη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος και σύμφωνα με ανακοίνωση, κλιμάκια εμπειρογνωμόνων βρίσκονται επί τόπου και ορίστηκε ήδη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ερευνά τα αίτια και τις συνθήκες και μέχρι την Παρασκευή αναμένεται η έκδοση του σχετικού πορίσματος.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ στον ΑΝΤ1, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως το δυστύχημα έφερε ένας συνδυασμός πραγμάτων και τόνισε πως μέχρι την Παρασκευή θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και θα ξέρουμε τι ακριβώς έγινε.

Tα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως το δυστύχημα έφερε ένας συνδυασμός πραγμάτων και τόνισε πως μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και θα ξέρουμε τι ακριβώς έγινε. Ο κύριος Πετράκης δεν θέλησε να αναφερθεί στα όσα λέγονται για ακατάλληλη σήμανση που πιθανότατα παγίδευσε τον έμπειρο μηχανοδηγό. ''Το σιδηροδρομικό δίκτυο σε εκείνο το σημείο λειτουργεί επί 12 χρόνια χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ήταν μια πολύ κακή συγκυρία και θα βρούμε τις αιτίες της'' κατέληξε.

Τα θύματα της τραγωδίας

Στο μοιραίο δυστύχημα πέθαναν τρεις άνθρωποι μεταξύ των οποίων ο 46χρονος μηχανοδηγός, Ματθαίος Καλόπουλος ο οποίος έχασε τη ζωή του ακαριαία από τη σφοδρή σύγκρουση.

«Μαύρη Κυριακή ξημέρωσε για την οικογένεια της έλξης καθώς από χθες το βράδυ δεν βρίσκεται κοντά μας ένας αδελφικός φίλος και συνάδελφος που έχασε την ζωή του στο καθήκον. Τα λόγια τούτες τις ώρες είναι περιττά, όλοι γνωρίζαμε ποιος ήταν ο Μάνθος. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Εμείς αυτό που θα κάνουμε είναι να τον έχουμε πάντα στην μνήμη και στην καρδιά μας. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. ΑΝΤΙΟ ΦΙΛΕ!»’. Με αυτό τον τρόπο οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ αποχαιρετούν τον συνάδελφό τους που μόλις στα 46 του χρόνια κόπηκε το νήμα της ζωής του με αυτόν τον τραγικό τρόπο.

Την ζωή του έχασε και ο προϊστάμενος Κίνησης Αριστείδη Καλαμπαλίκης. Συγκλονισμένος από το τραγικό δυστύχημα φίλος και συνάδελφος του προϊστάμενου της αμαξοστοιχίας αποχαιρετά τον άτυχο Αριστείδη Καλαμπαλίκη μέσω του λογαριασμού του στο Facebook αναρτώντας μία φωτογραφία του και γράφοντας το παρακάτω μήνυμα: «Ένας φίλος και Συνάδελφος έφυγε πριν από λίγο. .Ο Αριστείδης ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ Προϊστάμενος Αμαξ/χιων θύμα του χθεσινού τραγικού Συμβάντος στο Αδενδρον Δυστυχώς υπέκυψε στα πολυτραύματά του..Καλό σου ταξίδι ΆΡΗ. .Εδώ κάτω εμείς που μείναμε οφείλουμε να ουρλιάξουμε και να φωνάξουμε ότι δεν είμαστε Αριθμοί ότι δεν μας αντιμετωπίζουν ως Πρέπει ή εργοδοσία και οι κυβερνήσεις ότι Φίλε Άρη και Μάνθο δεν επιστρέψετε ποτέ από την δουλειά σας στην οικογένεια σας ότι δεν καταφέρατε να πάρετε Μεροκάματο Γιατί; Τώρα πρέπει να μπουν όλα επί τάπητος. .Αιώνια σας ή μνήμη».

Το τρίτο θύμα της τραγωδίας είναι ο Δημήτρης Μικρόπουλος. Ο άτυχος γιατρός ήταν επιμελητής Α Γενικής Ιατρικής στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας Χαλκιδικής και είχε εκλεχθεί δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό των ΑΝΕΛ στη Χαλκιδική.

Το φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της τραγωδίας, καθώς από τους τοίχους του κατεστραμμένου σπιτιού, στο οποίο έπεσε το τρένο, ξεπροβάλλουν τα συντρίμμια του. Τύχη βουνό είχαν πάντως οι κάτοικοι του σπιτιού, ένας εκ των οποίων πήδηξε έξω από το σπίτι για να σωθεί.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Πουλτίδης, εξήγησε πως η επιχείρηση ήταν δύσκολη καθώς «υπήρχε μια άμορφη μάζα σιδερικών», ενώ έμφαση δόθηκε στην ταχύτητα απεγκλωβισμού των τραυματιών.

«Οι πρώτες προσπάθειες απεγκλωβισμού ήταν δύσκολες. Οι εύκολες ήταν κυρίως στα πίσω βαγόνια. Από τη μηχανή απεγκλωβίσαμε νεκρό τον πρώτο μηχανοδηγό και δύο τραυματίες, υπαλλήλους του ΟΣΕ. Από το δεύτερο βαγόνι, που ήταν το κυλικείο ανασύραμε ακόμη ένα νεκρό και άλλους πέντε τραυματίες (σ.σ. στο μεταξύ ο ένας κατέληξε σήμερα)».

Η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών εκφράζει τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του συμπολίτη μας που έχασαν τη ζωή τους και εύχεται ταχεία ανάρρωση όλων των τραυματιών. Τέλος, επαινεί τις ηγεσίες και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της ΕΛΑΣ, των δομών του ΕΣΥ, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των σιδηροδρομικών φορέων και εταιρειών που στο σύνολό τους λειτούργησαν με αυταπάρνηση, ταχύτητα και οργάνωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δυστυχήματος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα