Γέφυρα ζωής μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης για πέντε συνανθρώπους

Γέφυρα ζωής μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης για πέντε συνανθρώπους μας, στήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, με αφετηρία τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center και τη δωρεά οργάνων από 57χρονo ασθενή που έχασε τη μάχη για τη ζωή, ύστερα από εκτεταμένο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η οικογένειά του 57χρονου αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά του, προκειμένου να κερδίσουν τη δική τους μάχη άλλοι πάσχοντες. Ακολούθησε μια μαραθώνια επιχείρηση για τη λήψη οργάνων, που κινητοποίησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, υπό τη γενική εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ο οποίος καθόρισε και την επιλογή των ληπτών.

Ειδικότερα, βρέθηκαν συμβατοί ασθενείς για λήψη οργάνων και δόθηκαν οι κερατοειδείς, το ήπαρ και τα νεφρά του άτυχου δότη. Σε πλήρη συνεργασία με τον ΕΟΜ, όλα τα όργανα μεταφέρθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι κερατοειδείς μεταμοσχεύθηκαν σε δύο ασθενείς στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, το ήπαρ σε ασθενή στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και τα νεφρά σε ασθενείς στο Λαϊκό και τον Ευαγγελισμό.

Επισημαίνεται ότι η ΜΕΘ του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center από την έναρξη της λειτουργίας της έχει συμβάλει στην αξιοποίηση περίπου 400 μοσχευμάτων που έχουν χαρίσει ζωή σε αντίστοιχους ασθενείς.

«Όταν ο θάνατος στην εντατική είναι πλέον γεγονός και η τεχνολογία μας δίνει τα μέσα, είναι ηθική υποχρέωσή μας να απευθυνθούμε στην οικογένεια του εκλιπόντος και να προτείνουμε τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων», δήλωσε με την ολοκλήρωση της πολύωρης επιχείρησης ο διευθυντής της ΜΕΘ του Ερρίκος Ντυνάν καθηγητής, Γεώργιος Νάκος, μεταφέροντας και τις ευχαριστίες της διοίκησης και του προσωπικού του νοσοκομείου στην οικογένεια του δότη για την αξιοθαύμαστη πράξη ανθρωπισμού, τη μεγαλοψυχία και τη γενναιότητά της.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα