Παιδεία: Τι αλλάζει στο Λύκειο και τα μεταπτυχιακά

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Λυκείου αναμένεται παρουσιάσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για σχέδιο στο οποίο προβλέπονται αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερωθεί, επιπλέον, από την ηγεσία του υπουργείου, για την επαναφορά της φοιτητικής συμμετοχής στα συλλογικά όργανα των πανεπιστημίων, όπως η Σύγκλητος, θέμα το οποίο βρίσκεται πολύ υψηλά στο σχεδιασμό του υπουργείου.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» τόσο για τις αλλαγές στο Λύκειο, όσο και στις μεταπτυχιακές σπουδές.

Αναδιάρθρωση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου η οποία θα συνδυαστεί με την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι το βασικό σχέδιο. Συγκεκριμένα, όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο Κώστας Γαβρόγλου, θα θεσμοθετηθεί το εθνικό απολυτήριο, με το οποίο ο απόφοιτος του Λυκείου θα μπορεί να διεκδικήσει την πρόσβασή του στα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, αυτά τα οποία θεωρούνται χαμηλής ζήτησης. Στην περίπτωση που επιθυμεί πρόσβαση σε τμήματα μεσαίας ή υψηλής ζήτησης, ο υποψήφιος θα πρέπει να δώσει εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τη δυνατότητα των αποφοίτων των ΕΠΑΛ να φοιτούν σε διετείς δομές που πρόκειται να δημιουργηθούν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ώστε να αποκτάται επαγγελματική πιστοποίηση ευρωπαϊκού επιπέδου.

Στο σχεδιασμό του υπουργείου, σύμφωνα με την Καθημερινή, περιλαμβάνεται επίσης το νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Στις βασικές διατάξεις του, θα είναι η χορήγηση υποτροφιών στο 40% των μεταπτυχιακών φοιτητών, με την επιλογή να γίνεται με οικονομικά κριτήρια, καθώς και ο περιορισμός των αμοιβών των διδασκόντων.

Το ύψος των διδάκτρων θα «περνά» από τη Σύγκλητο και θα πρέπει να αιτιολογείται βάσει της μελέτης βιωσιμότητας του μεταπτυχιακού προγράμματος. Ακόμα μια ρύθμιση είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας της προσχολικής αγωγής στη διετία, ώστε να περιληφθούν στη φοίτηση στα νηπιαγωγεία οι τετράχρονοι μαθητές.

Το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με εκπροσώπους Παιδείας των κομμάτων, με αφορμή την αναμενόμενη κατάθεση του νομοσχεδίου και τη συνεδρίασή της, την ερχόμενη Πέμπτη. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία, Νίκη Κεραμέως και με τον γραμματέα του Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού, Γ.Μαυρωτά. Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν από το Προεδρείο ήταν και οι αλλαγές στη διοίκηση των ΑΕΙ.

Ο Υπουργός Παιδείας επιμένει στη συμμετοχή των φοιτητικών παρατάξεων στα πολυπρόσωπα όργανα των ΑΕΙ, στους τομείς, τις γενικές συνελεύσεις Τμημάτων και στη Σύγκλητο. Οι φοιτητές στη Σύγκλητο αναμένεται να εκπροσωπούνται με δικαίωμα ψήφου, αλλά για το τελικό εύρος της εκπροσώπησης πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν συζητήσεις με τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Προτείνεται, παράλληλα, η κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων  και η θεσμοθέτηση Ακαδημαϊκών Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας και την εκλογή των αντιπρυτάνεων από ξεχωριστό ψηφοδέλτιο σε σχέση με τους πρυτάνεις.

Είναι η τρίτη φορά που διατυπώνεται από Υπουργείο Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ η πρόθεση να επιστρέψει η εκπροσώπηση των φοιτητών στη διοίκηση των ΑΕΙ. Η πρώτη ήταν επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά και η δεύτερη επί Νίκου Φίλη - Σίας Αναγνωστοπούλου (ως αναπληρώτρια Υπουργός είχε την αρμοδιότητα των ΑΕΙ). Ωστόσο, τις δύο προηγούμενες τα νομοσχέδια δεν πήραν τον δρόμο προς τη Βουλή, ελέω τρόικας.

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα