Tο παρασκήνιο της τουρκικής αμφισβήτησης για το Αγαθονήσι. Τι απαντά το ΥΠΕΞ

Ιδιαίτερα σκληρά απάντησε η Αθήνα στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το καθεστώς του Αγαθονησίου. Το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει την Τουρκία ως αναθεωρητική δύναμη και, αναφερόμενο στην αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου, κάνει λόγο για θέσεις που προκαλούν αλγεινή εντύπωση.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. Και προσθέτει: «Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, καταφέρθηκε εναντίον της Ελλάδας για την απόφαση μη έκδοσης των αξιωματικών από το Εφετείο Αθηνών, αλλά και στην επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου στο Αγαθονήσι.

Ειδικότερα, για το δεύτερο είπε: «Αυτός ο υπουργός Αμυνας δεν είναι ένα άτομο το οποίο μπορεί να το πάρεις στα σοβαρά. Δεν έχει τη βαρύτητα που οφείλει να έχει ένας πολιτικός. Δεν κάνει σοβαρή πολιτική. Υπάρχουν τρόποι αντίδρασης, αλλά είναι ένα άτομο που δεν παίρνουμε στα σοβαρά. Η απάντηση που απαιτείται θα δοθεί τον κατάλληλο χρόνο… Η νήσος Εσέκ (σ.σ.: ανέφερε το Αγαθονήσι με την τουρκική ονομασία) ανήκει στην Τουρκία. Αναφέρεται ως τουρκικό έδαφος. Δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Αυτό υπάρχει και στους δικούς μας χάρτες και στους βρετανικούς όπως και στους ναυτικούς χάρτες των ΗΠΑ».

Τη Δευτέρα ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ είχε τονίσει πως η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο. Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές ήταν δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Sözcü», που με πρωτοσέλιδο έδειχνε τους Ελληνες στρατιώτες να γιορτάζουν το Πάσχα στο Αγαθονήσι μαζί με τον Πάνο Καμμένο. Η εφημερίδα, που στηρίζει την κεμαλική αντιπολίτευση, είχε τίτλο «Οι Ελληνες κάνουν πανηγύρια στο τουρκικό νησί». Οι Τούρκοι διπλωμάτες με δηλώσεις τους έχουν «γκριζάρει» περιοχές του Αιγαίου όμως δεν έχουν μιλήσει τόσο ξεκάθαρα, όσο ο Τσελίκ, για τις διεκδικήσεις της τουρκικής πολιτικής.

Ο Ομέρ Τσελίκ μίλησε και για τις αποφάσεις τις ελληνικής Δικαιοσύνης για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο στις 16 Ιουλίου: «Δεν βλέπουμε ως δίκαια την απόφαση της μη έκδοσης των πραξικοπηματιών. Η 15η Ιουλίου ήταν μια προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας. Ετσι, ένα λάθος που συμβαίνει τώρα δεν μπορεί να διαγραφεί από τη μνήμη μας. Υπάρχει μια ξεκάθαρη προσπάθεια πραξικοπήματος και αυτοί οι προδότες πέρασαν στα σύνορα της γειτονικής χώρας. Η Ελλάδα έπρεπε να τους εκδώσει άμεσα. Στο ταξίδι μου στην Ελλάδα είχα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά και η εντύπωση που μου είχε δοθεί ήταν πως οι πραξικοπηματίες θα εκδοθούν στη χώρα μας», κατέληξε.

Σε ετοιμότητα Αθήνα και Κύπρος. Ο Ερντογάν ξεκινά άσκηση δεσμεύοντας ελληνικά νησιά

etypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα