Kηδεύεται σήμερα Σάββατο, ο μεγάλος σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος

Το τελευταίο αντίο στον μεγάλο σκηνοθέτη, Νίκο Κούνδουρο, θα πουν συγγενείς και φίλοι σήμερα Σάββατο, στις 12:00 στο Α' Νεκροταφείο.

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνου να κατατεθούν δωρεές στην «Κιβωτό του Κόσμου» και στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο σπουδαίος δημιουργός άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη στην ηλικία των 91 ετών, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ελληνική τέχνη.

Τα συλλυπητήρια τους προς την οικογένεια και τους κοντινούς τους ανθρώπους εξέφρασε σύσωμος ο πολιτικό και πολιτειακός κόσμος, με ανθρώπους της τέχνης να τιμούν το έργο του

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αποχαιρέτησε σε ανακοίνωση της τον θερμό υποστηρικτή και επί χρόνια πρόεδρο του ΔΣ επί χρόνια, ο οποίος πλέον «χορεύει ζεϊμπέκικο με τον κουρασμένο Ντίνο Ηλιόπουλο. Περιμένει τη βάρκα που δεν έρχεται μαζί με τους παράνομους Τίτο Βανδή, Ανέστη Βλάχο, Πέτρο Φυσσούν, Νέλλη Αγγελίδη».

Διασχίζει το ναρκοπέδιο μαζί με τον Γιώργο Εμιρζά. Αιχμαλωτίζεται, στέλνεται σε τάγματα αφελείας, βιάζεται, μαζί με την Αντιγόνη Αμανίτου, την Ελεωνόρα Σταθοπούλου, τον Δημήτρη Καταλειφό, τον Βασίλη Κολοβό. Βασανίζεται με τον Χρήστο Ρεκλείτη στο μπουντρούμι της Μπουμπουλίνας, τραγουδά τα τραγούδια της φωτιάς με τον Θεοδωράκη, την Φαραντούρη, τον Ξυλούρη, την Μελίνα.

«Περιδιαβάζει στον χώρο της Κρητικής Επανάστασης (1886-69) και ιστορεί την Δύση της Ανατολής και την Ανατολή της Δύσης. Περιπλανιέται μαζί με τον Λόρδο Βύρωνα, τον δικό μας Βύρωνα, τον απόβλητο για τους δικούς του, στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, τόσο κοντά στα φλεγόμενα Βαλκάνια του 20ού και του 21ου αιώνα».

Αντίστοιχα το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια του σπουδαίου σκηνοθέτη, που «διέρρηξε τη συμβατικότητα της εικόνας και “κοίταξε” την οδύνη των ανθρώπων μέσα στις προσφυγικές συνοικίες της Αθήνας και τα υπόγεια του υποκόσμου».

«Οι σπουδαίοι καλλιτέχνες αναδεικνύονται από το ιδιαίτερο στίγμα, το ίχνος που αφήνει η τέχνη τους στο χρόνο. Το βλέμμα του Νίκου Κούνδουρου, βλέμμα που σε εποχές δύσκολες και σκοτεινές, διέρρηξε τη συμβατικότητα της εικόνας και “κοίταξε” την οδύνη των ανθρώπων μέσα στις προσφυγικές συνοικίες της Αθήνας, τα υπόγεια του υποκόσμου, την υπαρξιακή αγωνία των μοναχικών ηρώων της καθημερινότητας, το παράδοξο κάλλος του ανθρώπινου σώματος, μένει ανεξίτηλο, όχι μόνο ως καλλιτεχνικό γεγονός αλλά και ως τρόπος να κοιτάζουμε σήμερα τον κόσμο και τον διπλανό μας. Ως μάθημα πολιτικής σκέψης και αισθητικής τόλμης, ως ένα παράδειγμα για το τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο όρος “ηθική της κινηματογραφικής εικόνας”. Του χρωστάμε πολλά» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ύστερα από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη η κηδεία του Νίκου Κούνδουρου θα γίνει δημοσία δαπάνη.
sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα