Στον Βρετανό Στίβεν Κουκ ανήκει ο σκελετός των Μαλίων. Bίντεο

Κορυφώνεται η αγωνία για δύο θρίλερ πολλών ετών στην Κρήτη. Η πρώτη περίπτωση είναι αυτή του σκελετού νεαρού άντρα που βρέθηκε στις 16 Φεβρουαρίου μέσα σε πηγάδι κτήματος δίπλα στο νεκροταφείο των Μαλίων στο Ηράκλειο Κρήτης, τυχαία και από συνεργείο καθαρισμού που κατέβηκε για τον καθαρισμό του.

Νωρίς το απόγευμα, τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα ενημέρωσαν τις Αρχές της Κρήτης προφορικά πως ταυτοποιήθηκε η σορός και πως πρόκειται για τον 20χρονο τότε, Βρετανό Στίβεν Κουκ, που εξαφανίστηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2005.

Δίπλα του βρέθηκε μία ζώνη από κάνναβη, μία φωτογραφική μηχανή, ίνες υφασμάτων και φερμουάρ. Ο σκελετός τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως δεν έφερε εμφανή σημάδια εγκληματικής ενέργειας, ωστόσο τώρα που ταυτοποιήθηκε η σορός η έρευνα των Αρχών θα επικεντρωθεί στο να εξηγήσει όσο αυτόν είναι δυνατό μετά από τόσα χρόνια, στα αίτια θανάτου του, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται η πιθανότητα ατυχήματος.

Επισήμως, την έκθεση των Εγκληματολογικών, θα την λάβει η Κρήτη από την προσεχή Τρίτη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την πρώτη στιγμή είχαν πέσει οι υποψίες στην περίπτωση του Κουκ, αφού ειδικά από τα Μάλια ήταν η μόνη επίσημη αναγγελία εξαφάνισης και έκτοτε δεν έχει υπάρξει άλλη επίσημη αναγγελία εξαφάνισης άλλου ατόμου από αυτή την περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή που εξαφανίστηκε ο Κουκ δεν υπήρχε το σπιτάκι που περιβάλλει σήμερα το πηγάδι, αλλά ήταν ανοιχτό και απλά είχε λίγες ξύλινες τάβλες πάνω στο στόμιο. Τόσο το κρανίο όσο και άλλα σημεία του σκελετού δεν φέρουν κατάγματα που να δικαιολογούν τυχόν εγκληματική ενέργεια και έτσι το ατύχημα μοιάζει ως πιο πιθανή εξήγηση. Ήδη πάντως η αρμόδια αστυνομική Αρχή, μετά από αυτή την εξέλιξη ζήτησε από την εισαγγελία Ηρακλείου πίσω τον φάκελο του Στίβεν Κουκ, ώστε να συνεχίσει την έρευνα από το σημείο που είχε μείνει τελευταία φορά πριν κλείσει και παραδοθεί στις εισαγγελικές Αρχές.

Τον νεαρό άνδρα που έκανε τις διακοπές του στο νησί, είχε δει τελευταία φορά τότε ο ιδιοκτήτης ενός μπαρ της περιοχής έξω από ένα μία παμπ, όπου διασκέδαζε με τους φίλους του. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ζητούσε πληροφορίες για το πώς θα επιστρέψει στο ξενοδοχείο του...

Με κομμένη την ανάσα λοιπόν οι Αρχές θα αναμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων που ίσως ρίξουν φως σε μία εξαφάνιση θρίλερ που απασχόλησε την περιοχή αλλά και τις βρετανικές Αρχές τα τελευταία 12 χρόνια και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα σε αυτή την χρονική στιγμή.

Ο σκελετός της γυναίκας στο Χάνι Ηρακλείου και η εξαφάνιση-θρίλερ της εγκύου Νατάσας Σακαγιάννη

Ένα μακάβριο εύρημα στις αρχές του μήνα, στην παραλία Κοκκίνη Χάνι στο Ηράκλειο, έφερε ξανά στην επιφάνεια την υπόθεση εξαφάνισης τον Ιούλιο του 2001 της 20χρονης τότε εγκύου Νατάσας Σακαγιάννη από το Ηράκλειο.

Ένας σκύλος ξέθαψε από την παραλία έναν θαμμένο σκελετό νεαρής γυναίκας. Η ιατροδικαστική και ανθρωπολογική εξέταση αρχικά τοποθέτησε τον σκελετό σε ένα χρονικό εύρος 10-50 ετών πίσω στον χρόνο, η επίσημη έκθεση που αναμένεται όμως, ενδεχομένως θα καταλήγει περίπου στο μισό χρονικό διάστημα, δηλαδή περίπου ή λίγο παραπάνω από 20 έτη. Η σορός είτε θάφτηκε από κάποιον εκεί, είτε πρόκειται για θύμα πνιγμού που ξέβρασε η θάλασσα και η σορός της σκεπάστηκε από τα χώματα.

Η ανθρωπολογική εξέταση κατέληξε στο συμπέρασμα επίσης πως το ανώτερο εύρος σε ύψος που θα αναλογούσε στον σκελετό της γυναίκας που βρέθηκε είναι περίπου το 1,65 κάτι που ταιριάζει με την περίπτωση της Σακαγιάννη, ωστόσο είναι ένα ύψος κοινό ειδικά στην Ελλάδα και μάλιστα για γυναίκα.

Το δείγμα DNA που εξήχθη, απεστάλη στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα και παρελήφθη μόλις χθες. Τα αποτελέσματα για τυχόν ταυτοποίηση σε αυτή την περίπτωση, ίσως πάρουν μερικές ημέρες παραπάνω, καθώς πρώτα θα διασταυρωθεί με υπάρχοντα δείγματα από το παρελθόν εξαφανισμένων γυναικών ειδικά από την Κρήτη και για όσες περιπτώσεις δεν υπάρχουν θα κληθούν άμεσα οι συγγενείς να δώσουν δείγμα. Μία περίπτωση που σχεδόν ταιριάζει χρονικά αλλά και γεωγραφικά, μοιραία είναι αυτής της 20χρονης τότε εγκύου, Νατάσας Σακαγιάννη που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το Ηράκλειο τον Ιούλιο του 2001.

Το πρωί της 19ης Ιουλίου 2001, που εξαφανίστηκε μίλησε με τη μητέρα της στο τηλέφωνο. Της είπε πως θα επισκεπτόταν το γυναικολόγο της στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, για να επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη της. Ήταν η τελευταία φορά που η μητέρα μίλησε με την κόρη της.

Μάρτυρες είδαν τη Νατάσα να φεύγει εκείνο το πρωί από το νοσοκομείο με το μηχανάκι της. Η πλευρά του συζύγου της, ισχυρίστηκε πως η νεαρή μητέρα πήρε το λεωφορείο της γραμμής για να πάει στο γιατρό. Σύμφωνα με τη μητέρα της το μηχανάκι της βρέθηκε το ίδιο βράδυ που εξαφανίστηκε έξω από το σπίτι της στην Αλικαρνασσό.

Η 20χρονη τότε Νατάσα δεν τα πήγαινε καλά στο γάμο της, όπως έλεγε η ίδια στους συγγενείς της. Είχε επιχειρήσει στο παρελθόν να φύγει με το πρώτο της παιδί, αλλά ξαναγύρισε. Ήταν πολύ ευαίσθητη και φοβόταν μήπως της συμβεί κάτι κακό. Προφητικά έλεγε στη μητέρα της : «Αν χαθώ, θα με ψάχνεις στη Νικολούλη και δεν θα με βρεις ... Μόνο οι φωτογραφίες μου θα σου μείνουν».

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα