Αυτοί είναι οι δύο Τούρκοι κομάντο που συνελήφθησαν στην Ορεστιάδα

Πολύ πιο σοβαρή υπόθεση από εκείνη των «8» φέρεται να είναι η αυτή των δύο Τούρκων κομάντο που συνελήφθησαν στην Ορεστιάδα αιτούμενοι άσυλο.

Ο λοχίας Χαλίτ Τσετίν και επιλοχίας Φατίχ Αρίκ, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που είχε δώσει στη δημοσιότητα η τουρκική κυβέρνηση στις 22 Ιουλίου του 2016, φέρονται να είναι μεταξύ των 47 στρατιωτικών που κατηγορούνται για τη συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ξενοδοχείο όπου παραθέριζε ο Τούρκος πρόεδρος την 15η Ιουλίου. Στη συνέχεια, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, μαζί με 3 ακόμη άτομα κατάφεραν να ξεφύγουν και έκτοτε αγνοούνταν η τύχη τους. Οι δύο από τους τρεις καταζητούμενους συνελήφθησαν ενώ έμειναν ο Τσετίν και ο Αρίκ μαζί με έναν ακόμη εξαφανισμένοι.

Οι ίδιοι υποστήριξαν κατά την κατάθεσή τους στις ελληνικές αρχές ότι είναι μέλη Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας και πως συμμετείχαν στο πραξικόπημα χωρίς, ωστόσο, να πουν κάτι παραπάνω. Μάλιστα, αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως κρατούν τα στόματά τους ερμητικά κλειστά, παρά τις ερωτήσεις των αστυνομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή απέκρυπταν ότι είναι στρατιωτικοί και δήλωναν ηλεκτρολόγοι, σε μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά και να κρατήσουν μυστική την ιδιότητά τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, οι δυο τους ανήκουν στο επίλεκτο σώμα δολοφόνων των Ειδικών Δυνάμεων, ονόματι Μπορντό Μπερελί. Οι άντρες που επιλέγονται στο σώμα αυτό είναι αξιωματικοί που υπηρετούν εθελοντικά στο στρατό, ειδικά εκπαιδευμένοι έπειτα από προετοιμασία τεσσάρων ετών! Οι «Μπορντό Μπερελί» («Κόκκινοι Μπερέδες») λαμβάνουν εντολές κατευθείαν και μόνο από το Γενικό Επιτελείο της Δημοκρατίας της Τουρκίας και χαρακτηρίζονται ως ομάδα θανάτου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, στις 15 Φεβρουαρίου φέρονται να πέρασαν στην Ελλάδα από τον Έβρο με τα πόδια. Οι δυο Τούρκοι αξιωματικοί φέρονται να προκάλεσαν την σύλληψή τους όπως και αυτή του Αλγερινού διακινητή. Για την ακρίβεια, στις 17 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκαν με Έλληνα δικηγόρο στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας και παραδόθηκαν, αποκρύπτοντας όμως την πραγματική τους ταυτότητα.

Αμέσως ενημερώθηκε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για μέλη της «Ομάδας Θανάτου», σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση που έλαβαν από τις τουρκικές αρχές όταν ζήτησαν στοιχεία για να τους ταυτοποιήσουν.

Μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Ορεστιάδας και λίγο μετά, στις 20 Φεβρουαρίου, κατέθεσαν αίτημα ασύλου. Το αίτημα ασύλου το κατέθεσαν μέσω δικηγόρου της περιοχής, ο οποίος έχει αναλάβει και την υπόθεσή τους. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει ενημερωθεί και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι υπόθεσή τους κρίνεται από την Ελλάδα ως ιδιαιτέρως πιο κρίσιμη και σημαντική από εκείνη των «8», με την ελληνική κυβέρνηση να έχει ήδη μπει σε ένα παιχνίδι εκμετάλλευσης της υπόθεσης των δύο κομάντο, αφού οι πρώτες εκτιμήσεις, με βάση τα δικονομικά στοιχεία, είναι πως οι δύο τείνουν προς έκδοση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Αθήνα κρατά χαμηλούς τόνους σε μια προσπάθεια να μη δυναμιτίσει το ήδη τεταμένο κλίμα με την Τουρκία. Οι εκτιμήσεις λένε ότι είναι μια υπόθεση πιο σοβαρή από εκείνη των «8», αφού πρόκειται για άτομα φέρονται να συμμετείχαν στη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ερντογάν και γι’ αυτό και στην κυβέρνηση περιμένουν να δουν τι θα αναφέρουν τα επίσημα αιτήματα για την έκδοσή τους από την πλευρά των τουρκικών αρχών.

athensvoice

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα