Ανακάλεσαν αγγελία γιατί ζητούσε γυναίκα κάτω των 35 και Ελληνίδα

Ανακλήθηκε αγγελία για πρόσληψη γραμματέα μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, επικαλούμενος διάκριση φύλου, ηλικίας και εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής. Στον Συνήγορο καταγγέλθηκε ότι σε αγγελία τοπικής εφημερίδας που αφορούσε την πλήρωση θέσης γραμματέα τοπικού συλλόγου, δυνατότητα πρόσληψης είχαν μόνον γυναίκες, κάτω των 35 ετών και κάτοχοι της ελληνικής ιθαγένειας.

Η ανεξάρτητη Αρχή επεσήμανε εγγράφως στον σύλλογο ότι η αγγελία εισάγει αθέμιτη διάκριση, με τρόπο που δεν φαίνεται να δικαιολογείται από τα καθήκοντα της θέσης και επομένως απαγορεύεται, σύμφωνα με τα άρθρα του ν. 3896/2010 και παρ του ν. 4443/2016.

Ειδικότερα, τονίστηκε ότι εισάγει άμεση διάκριση λόγω φύλου, καθώς εξαιρεί άνδρες υποψήφιους από τη δυνατότητα πρόσληψης, χωρίς νόμιμο και θεμιτό λόγο. Συνιστά, επίσης, άμεση διάκριση λόγω ηλικίας, καθώς με τη θέσπιση ηλικιακού ορίου αποκλείονται αυτοδίκαια υποψήφιοι που έχουν ξεπεράσει το 35ο έτος της ηλικίας τους, χωρίς να είναι αυταπόδεικτο ότι μόνο η ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνεται η αγγελία μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της συγκεκριμένης θέσης. Τέλος, η απαίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εξαιρεί αλλοδαπούς πολίτες (πχ πολίτες της ΕΕ, νομίμως διαμένοντες αλλοδαπούς) και πάλι με αυτοδίκαιο τρόπο, χωρίς να είναι προφανές ότι κάποιος που δεν διαθέτει την ελληνική ιθαγένεια, δεν διαθέτει και τα προσόντα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης.

Ο σύλλογος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Συνηγόρου του Πολίτη για απόσυρση της επίμαχης αγγελίας και προώθησε στην ανεξάρτητη Αρχή τη σχετική ανάκληση, επισυνάπτοντας αυτούσιο το φύλλο της εφημερίδας, που περιείχε την ανάκληση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα