Αγία Φιλοθέη: Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η μνήμη της πολιούχου Αθηνών

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα τίμησε η Εκκλησία τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης, πολιούχου των Αθηνών, στον ιερό μητροπολιτικό ναό Αθηνών, όπου το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ και Σουηδίας Κλεόπας.

Της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση του σκηνώματος της Αγίας Φιλοθέης με πομπή, κατά την οποία το άγημα του πολεμικού ναυτικού, η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, οι μητροπολίτες, κληρικοί και πλήθος κόσμου, με τελετάρχη τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη, κατευθύνθηκαν προς το πατρικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης και εν συνεχεία στην Αρχιεπισκοπή, όπου ανέπεμψαν δεήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, στη Μητρόπολη Αθηνών, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος χειροτόνησε τον διάκονο Φραγκίσκο Λάβδα σε πρεσβύτερο.
«Ο λόγος σου είναι εμπνευσμένος και κέντρο έχει την αγάπη που πρέπει να ασκεί ο καθένας προς τον Θεό με όλη του τη δύναμη, αλλά και προς τον συνάνθρωπο», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος προς τον π. Φραγκίσκο, ενώ αναφέρθηκε στην πνευματική διαδρομή μέχρι το Πάσχα με την επισήμανση πως είναι σημαντικός ο ρόλος του ιερέα. Επιπλέον, αναφορικά με την τελετή της χειροτονίας, υπογράμμισε πως δεν πρόκειται απλώς για μια τελετή, αλλά για σφραγίδα που δίνει στον π. Φραγκίσκο τη δυνατότητα να είναι προστάτης στα έργα αγάπης. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, απευθύνθηκε προς τον π. Φραγκίσκο για να του πει πως πολλές φορές «θα ακούσεις ότι γίνεσαι εκπρόσωπος του Θεού στην γη. Αυτό είναι ύβρις. Δεν έχει ανάγκη ο Θεός για εκπροσώπους στη γη. Από αυτήν τη στιγμή, είσαι εκπρόσωπος των ανθρώπων στο θυσιαστήριο του Κυρίου».
Τέλος, του συνέστησε να πολλαπλασιάσει τα τάλαντα που του έχει προσφέρει ο Θεός και να μην τα κρατήσει για τον εαυτό του, αλλά να τα διαθέσει για το κοινό καλό.
Ο π. Φραγκίσκος, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και όσους τον στηρίζουν στο έργο του, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα είναι η ευκαιρία που του εμπιστεύεται ο Κύριος, για να του υπενθυμίσει ότι η ιεροσύνη του καλείται να προσφέρει το ψωμί και το κρασί της αγάπης, της αμνησικακίας, της συγχώρησης» και συμπλήρωσε ότι «τίποτε άλλο δεν είναι η αγάπη μας στον Θεό παρά ευχαριστία στη δική του αγάπη».
Ο μητροπολίτης Ύδρας χειροθέτησε τον π. Φραγκίσκο στο οφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα