Εικόνες ντροπής για το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης (KEA)

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν χθες το πρωί στη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, για όσους πολίτες επιχείρησαν να καταθέσουν αίτηση για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

Το σύστημα μηχανογράφησης έχει πέσει και έτσι τα ρολά στο κτίριο κατέβηκαν, με αποτέλεσμα στο σημείο να επικρατεί το αδιαχώρητο. Ακόμη και στην ιστοσελίδα του ΚΕΑ, όπου έπρεπε να γίνονται οι αιτήσεις έχει δεχθεί 2 εκατ. επισκέψεις από όταν «άνοιξε» το σύστημα την 1η Φεβρουαρίου και έχουν συνολικά κατατεθεί μόνο 53.000 αιτήσεις από τις περίπου 700.000 που αναμένονται συνολικά.

Επίσης, αν και οι αιτήσεις επρόκειτο να γίνονται ηλεκτρονικά, εν τούτοις σε ορισμένες κατηγορίες ωφελουμένων, οι υπηρεσίες ζητούν επιπλέον από τους πολίτες να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία που δήλωσαν. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε υπηρεσίες του δήμου, προσκομίζοντας τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στη Διεύθυνση Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων δημιουργήθηκε ένταση, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες, δεν υπάρχει σύστημα προτεραιότητας. Έτσι κάποιοι τυπώνουν μόνοι τους, αυθαίρετα, «χαρτάκια προτεραιότητας» επιχειρώντας να τα μοιράσουν στους πολίτες που υπό βροχή, περιμένουν από τα ξημερώματα να εξυπηρετηθούν.
Εικόνες ντροπής για το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης
Παρέμβαση του Δήμου
Την αναστολή των εγγραφών για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ζητεί ο δήμος Αθηναίων, επικαλούμενος τις μεγάλες τεχνικές δυσκολίες στο πληροφορικό σύστημα εγγραφής, με αποτέλεσμα οι δήμοι που έχουν επιφορτισθεί με αυτή την ευθύνη, να εξυπηρετούν ελάχιστους.

Σε αυτό το πρόβλημα ήρθε να προστεθεί, αναφέρει ο δήμος, και η άρνηση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) να δέχονται αιτήσεις συγκεκριμένων κατηγοριών ωφελουμένων (νόμιμοι μετανάστες, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.). Κι αυτό έχει ως συνέπεια, όπως σημειώνεται, οι συγκεκριμένοι να καταφεύγουν επίσης στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Δήμος Αθηναίων θεωρεί ότι είναι «επιβεβλημένο προκειμένου να μη συνεχιστεί η ταλαιπωρία πολιτών που έχουν ανάγκη αλλά και του προσωπικού των δήμων» να αποφασίσουν τα συναρμόδια υπουργεία την αναστολή των εγγραφών έως ότου λειτουργήσει κανονικά το πληροφορικό σύστημα και να εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ όλοι οι ωφελούμενοι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα