Δείχνει τα "δόντια" της η "Αριάδνη": - 8 βαθμούς το θερμόμετρο στον Εβρο

Αισθητά σε όλη τη χώρα άρχισαν να γίνονται από το βράδυ της Παρασκευής τα σημάδια της κακοκαιρίας για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι.

 

Χιόνι και θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -8 βαθμούς Κελσίου στον Έβρο

Μάχη με το χιόνι και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που συνθέτουν το καιρικό σκηνικό στον Έβρο δίνουν οι δημοτικές Αρχές σε όλο τον νομό. Η θερμοκρασία στο βόρειο τμήμα έχει πέσει στους -8 βαθμούς Κελσίου γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την όποια προσπάθεια για την αποκατάσταση της ασφάλειας στις μετακινήσεις πεζών και οχημάτων. Το οδικό δίκτυο, εθνικό και επαρχιακό παραμένει ανοιχτό, ωστόσο οι δήμαρχοι συνιστούν η κυκλοφορία των αυτοκινήτων να γίνεται με τη δέουσα προσοχή και τη χρήση χιονολάστιχων και σε αρκετά σημεία αλυσίδων.

Παρά τη συνεχή ρίψη αλατιού και τον επιχειρούμενο αποχιονισμό, ο δήμαρχος Σουφλίου, Βαγγέλης Πουλιλιός εκφράζει τον προβληματισμό του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το κατά πόσο είναι ασφαλέστερη η απομάκρυνση του χιονιού από το επαρχιακό οδικό δίκτυο, δεδομένου ότι ο παγετός θα μετατρέψει σε γυαλί το ελάχιστο χιόνι που θα παραμείνει στο οδόστρωμα καθιστώντας το ιδιαίτερα επικίνδυνο. Η συνεχής παρακολούθηση του ύψους του χιονιού και της πτώσης της θερμοκρασίας είναι τα στοιχεία που καθορίζουν τις ενέργειες του δήμου, κύριο μέλημα του οποίου είναι σύμφωνα με τον κ. Πουλιλιό η ασφάλεια των πολιτών.

Στον δήμο Διδυμοτείχου ο δήμαρχος Παρασκευάς Πατσουρίδης, διαβεβαιώνει πως γίνονται όλες οι προβλεπόμενες και σχεδιαζόμενες ενέργειες για να μην αποκλειστούν χωριά και να μην κινδυνέψουν δημότες. Στην κατεύθυνση αυτήν αναφέρει πως εφόσον οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν αμετάβλητες έως και τη Δευτέρα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της περιοχής καθώς μετά από 15 ημέρες που παρέμειναν κλειστά, εκτιμά πως θα έπρεπε από σήμερα να ενεργοποιηθεί η θέρμανση προκειμένου να επιτευχθεί η κατάλληλη για τη λειτουργία τους θερμοκρασία.

Στον δήμο Αλεξανδρούπολης, με την πρωτεύουσα του νομού επίσης ντυμένη στα λευκά, με το θερμόμετρο στους -2 βαθμούς και συνεχή καθοδική τάση, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Φερών, όπου το ύψος του χιονιού και το τσουχτερό κρύο οδήγησε τον αντιδήμαρχο, Νίκο Γκότση να ζητήσει από τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Επίσης ο κ. Γκότσης προχώρησε και στην ενεργοποίηση δύο τηλεφωνικών γραμμών για την εξυπηρέτηση από το προσωπικό της δημοτικής ενότητας Φερών, όσων λόγω προχωρημένης ηλικίας ή ασθένειας χρήζουν όχι μόνο ιατρικής βοήθειας αλλά ακόμη και βοήθειας για αγορά φαρμάκων ή άλλων απαραίτητων αγαθών. Στο μεταξύ ανοιχτό θα παραμείνει καθ' όλο το 24ωρο τόσο το Α΄ ΚΑΠΗ Αλεξανδρούπολης όσο και ο δεύτερος όροφος του δημαρχείου στο κέντρο της πόλης, για τη φιλοξενία όσων δημοτών το χρειαστούν.

Έκκληση της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Σε ποιες περιοχές υπάρχουν προβλήματα

Έκκληση προς του πολίτες της Δυτικής Ελλάδας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις δίχως τον απαραίτητο εξοπλισμό, απευθύνει η Περιφέρεια, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Για αυτό τον λόγο η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας θα παραμείνει σε 24ωρη επιφυλακή, με στόχο τον αποχιονισμό και την αποπαγοποίηση των δρόμων, ενώ προτεραιότητα δίνεται κυρίως στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Χαρακτηριστικό της έντασης της κακοκαιρίας, είναι πως έχει χιονίσει σε πολλές πεδινές περιοχές, όπως στον κάμπο της δυτικής Αχαΐας, στην πεδινή Ηλεία, ακόμα και στις παραλιακές περιοχές της Κυλλήνης και της Κουρούτας.

Στο μεταξύ, στην Αχαΐα, λόγω των χιονοπτώσεων είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στους δρόμους από το Αίγιο, το Διακοπτό και την Πάτρα προς τα Καλάβρυτα, καθώς και σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο των Καλαβρύτων. Επίσης απαραίτητες είναι αλυσίδες από την Ακράτα προς την Ζαρούχλα και στη δημοτική οδό Δεμέστιχα- Λεοντίου- Μοίραλι- Ρακίτας.

Στην Ηλεία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αλυσίδες από το 73ο χιλιόμετρο, έως το 83ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πατρών- Τρίπολης, στην επαρχιακή οδό Ανδριτσαίνας- Επικούρειου Απόλλωνα, στη δημοτική οδό Ανδριτσαίνας- Λυνισταίνας- Κουφόπουλο- Δραγώγι- Φανάρι- Αμυγδαλιές- Μύρωνια του δήμου Ανδριτσαίνας- Κρεστενών και στη δημοτική οδό Σκληρός-Νέδα- Άγιος Σώστης- Αμπελιώνα- Πέτρα του δήμου Οιχαλίας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Αγρινίου- Καρπενησίου, από 28ο χιλιόμετρο, έως 52ο χιλιόμετρο, στην επαρχιακή οδό Εμπέσου- Άρτας από τη Χρυσοπηγή έως την γέφυρα Κομποτίου και στην επαρχιακή οδό Εμπέσου- Περδικακίου Αυλακιού από 12ο χιλιόμετρο, έως το 38ο χιλιόμετρο.

Παγετός σε όλη την Ήπειρο

Στην 'κατάψυξη' βρίσκεται από τα ξημερώματα όλη η Ήπειρος, ενώ χιόνισε ακόμη και στις παραλιακές περιοχές. Στο Μέτσοβο το θερμόμετρο δείχνει -15 βαθμούς, σε χωριά του Ζαγορίου και της Κόνιτσας και των Τζουμέρκων -12,ενώ στην πόλη των Ιωαννίνων -7.

Το χιόνι, μέσα στην πόλη της Πρέβεζας, φτάνει τους 5 πόντους, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στο Λούρο, την 'Αρτα και την Φιλιππιάδα.

Οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ξύπνησαν στα λευκά με περισσότερο από 20 πόντους χιόνι. Τα μηχανήματα αποχιονισμού αλλά και εκείνα που ρίχνουν αλάτι, δουλεύουν πυρετωδώς από χθες το βράδυ καθώς επικρατεί παγετός.

Προβλήματα σημειώθηκαν την νύχτα στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων Αθηνών, στην περιοχή Τερόβου, όπου νταλίκες και φορτηγά που κινούνταν χωρίς αλυσίδες, ακινητοποιήθηκαν και χρειάστηκε να κινηθούν μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας.

Μεγάλη βλάβη της ΔΕΗ που σημειώθηκε λόγω της κακοκαιρίας, έχει βυθίσει τα μισά Γιάννενα στο σκοτάδι.

Η Πολιτική Προστασία Ηπείρου εφιστά την προσοχή σε όσους κινούνται στους δρόμους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς επικρατεί παγετός.

Πηγή φωτογραφιών: epirusgate.blogspot.gr

Λάρισα: Χιονισμένη η πόλη με χαμηλές θερμοκρασίες – Αλάτι ρίχνει ο δήμος

Στα λευκά ντύθηκε η πόλη της Λάρισας, σήμερα Σάββατο, καθώς συνεχίστηκε η χιονόπτωση που ξεκίνησε από χθες το βράδυ. Το χιόνι μέσα στη πόλη σε διάφορα σημεία έφτασε στα 2-5 εκατοστά, με την θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και τους -4 βαθμούς Κελσίου.

Οι υπηρεσίες του δήμου, από χθες το βράδυ, ρίχνουν αλάτι στους δρόμους καθώς η ολισθηρότητα των δρόμων και κυρίως των πεζοδρομίων είναι μεγάλη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και πολιτικής προστασίας, Γιώργος Σούλτης, τόνισε «Ρίχνουμε μεγάλες ποσότητες αλατιού από χθες στη 1 π.μ. γιατί όσο χιόνι πέφτει γίνεται αμέσως πάγος λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Το αλάτι είναι απαραίτητο και αναμένουμε νέα φορτηγά ώστε να υπάρχει συνεχής τροφοδότηση».

Έντονες όμως είναι χιονοπτώσεις και σε όλο το νομό της Λάρισας και κυρίως στα ανατολικά, επισημαίνει από την πλευρά του αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λάρισας Δημήτρης Παπαδημόπουλος, σημειώνοντας πως 11 μηχανήματα της Περιφέρειας έχουν κινητοποιηθεί για να διατηρούνται οι δρόμοι ανοιχτοί, μαζί με τις «Αλατιέρες» που ρίχνουν αλάτι.

Αντιολισθητικές αλυσίδες σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας είναι απαραίτητες στις περιοχές:

Αγιά Λάρισας - Επ. Ο. Ελάφου -Σκλήθρου. • Ε.Ο. Αγιόκαμπου - Σκλήθρου • Ε.Ο. Δήμητρας - Ανατολής • Ε.Ο. Αγιάς - Μελιβοίας • Ε.Ο. Αγιάς - Καλαμακίου • Ε.Ο. Αγιάς - Δήμητρας • Ε.Ο. Αγιάς - Αγιόκαμπου, από 1ο έως 6ο χλμ.-Ελασσόνα Λάρισας • Ε.Ο. Ελασσόνα -Γρεβενών, 1ο έως 33ο χλμ. • Εντός πόλεως Ελασσόνας. • Ε.Ο. Κατερίνης - Ελασσόνα, από 41ο έως 61ο χλμ. • Ε.Ο. Λάρισας - Κοζάνης, από 30ο έως 70ο χλμ. • Π.Ε.Ο. Λάρισας - Κοζάνης, 38Ο έως 60Ο χλμ. Περιοχή Φαρσάλων • Όλο το οδικό δίκτυο στα Φάρσαλα Λάρισας.

Πηγή φωτογραφιών: larissanet.gr

Πάτρα: Χιόνισε και μέσα στην πόλη

Έπειτα από πολλά χρόνια εκδηλώθηκε, το πρωί, χιονόπτωση μέσα στην πόλη της Πάτρας, χωρίς όμως να προκαλέσει προβλήματα. Επίσης, χιόνι έπεσε και σε άλλες πεδινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία. Ακόμη έντονες χιονοπτώσεις έχουν εκδηλωθεί στην ορεινή Ναυπακτία και σε ορεινές περιοχές της Ηλείας, ενώ παντού επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Όσον αφορά στα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις, κλειστή είναι η διαδημοτική οδός από την Περιστέρα προς το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί κινηθούν στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων - Διακόπτου (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου), Καλαβρύτων - Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας), Καλαβρύτων - Κλειτορίας (μέσω Λουσών και Πριόλιθου), από τα Καλάβρυτα προς το χιονοδρομικό κέντρο και από το 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ακράτας - Ζαρούχλας.

Στο μεταξύ, οι μηχανισμοί της περιφέρειας και των δήμων βρίσκονται σε ετοιμότητα και εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται διαρκώς για να κρατούν τους δρόμους ανοικτούς.

Πηγή: patrastimes.gr

Προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κορινθίας και της Αρκαδίας έχουν προκαλέσει χιονοπτώσεις και παγετός

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε περιοχές της Πελοποννήσου, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, αλλά όλοι οι δρόμοι είναι ανοικτοί.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, όλοι οι αυτοκινητόδρομοι είναι ανοικτοί, ενώ οι μηχανισμοί της Περιφέρειας και των δήμων βρίσκονται σε επιφυλακή και τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν διαρκώς, για να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Επίσης, η Ντίνα Νικολάκου τονίζει πως όσοι θέλουν να πάνε στα χιονοδρομικά κέντρα της Ζήρειας στην Κορινθία και στο Μαίναλο της Αρκαδίας, θα πρέπει να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες

Όσον αφορά στην κίνηση των οχημάτων, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Κορινθία η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στις επαρχιακές οδούς Περαχώρας - Σχοίνου, Σουληναρίου - Νεμέας, Ταρσινών -Ελληνοχωρίου, Κιάτου - Γκούρας, Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, Τρικάλων - Καρυάς, Δερβενίου - Γκούρας, Λυγιάς -Πύργου, Λουτρού - Βρυσούλων, και Καλλιθέας - Ελληνικού.

Στην Αρκαδία, η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 47ο χιλιόμετρο έως το 52ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νεμέας - Λεβιδίου, στην επαρχιακή οδό Κοσμά - Λεωνιδίου, στην επαρχιακή οδό Στεμνίτσας - Ελάτης και στην δασική οδό 'Ανω Οστρακίνα (χιονοδρομικό κέντρο)-Βυτίνα.

Πάντως, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, λόγω του παγετού, είναι απαραίτητες οι αλυσίδες σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας.

Στη Μεσσηνία, η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 20ο χιλιόμετρο έως το 42ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας- Σπάρτης (μέσω Ταϋγέτου).

Πηγή φωτογραφιών: korinthostv.gr

Λευκό τοπίο και στη Χίο

Μάχη προκειμένου να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι κυρίως στο βόρειο κομμάτι του νησιού δίνουν ως αυτήν την ώρα τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και του Δήμου Χίου.

Σύμφωνα με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, υπάρχουν προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο της βόρειας πλευράς του νησιού.

Ιδιαίτερη προσοχή και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων απαιτείται κατά την ανάβαση στον Προβατά, από το Αίπος μέχρι το 18o χλμ και από εκεί μέχρι και τη Βολισσό (ιδιαίτερη προσοχή στον Άγιο Ισίδωρο Πιτυούς και στο Γιαννάκι) καθώς και στον οδικό άξονα που συνδέει τη Λαγκάδα με τα Καρδάμυλα.

Εξαιτίας του παγετού, πέντε οδηγοί αυτοκινήτων εγκλωβίστηκαν στον δρόμο από Λαγκάδα προς Καρδάμυλα, στο ύψος του Δελφινίου, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής αλλά και οχήματος της Περιφερειακής Ενότητας Χίου για να απεγκλωβιστούν.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και χωριά όπως η Συκιάδα αλλά και η παραθαλάσσια Λαγκάδα έχουν καλυφθεί από το χιόνι.

Η Τροχαία να εφιστά την ιδιαίτερη προσοχή των οδηγών ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Πηγή φωτογραφιών: politischios.gr

Δείτε πού χρειάζονται αλυσίδες σε δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας

Τα σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας στα οποία τα οχήματα κινούνται με αντιολισθητικές αλυσίδες ανακοίνωσε η γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση. Στη Θεσσαλονίκη κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου ενώ εκτιμάται ότι θα ανοίξει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, τα περισσότερα προβλήματα παρατηρούνται στην Ημαθία και την ορεινή Χαλκιδική.

Ειδικότερα, στην Ημαθία, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης και παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

στην Εγνατία Οδό από Βέροια προς Κοζάνη από το 235ο χιλιόμετρο έως και το 227ο χιλιόμετρο (κόμβος Πολυμύλου),

στην Εγνατία Οδό από Κοζάνη προς Βέροια από το 227ο χιλιόμετρο έως και το 240ο χιλιόμετρο,

στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης / Βέροιας / Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από τη Βέροια έως το 98ο χιλιόμετρο (όρια με Π.Ε. Κοζάνης),

στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης / Βέροιας (μέσω Αλεξάνδρειας), από το 66ο χιλιόμετρο έως και το 76ο χιλιόμετρο,

στην επαρχιακή Οδό Νάουσας / Ροδοχωρίου,

στην επαρχιακή Οδό Νάουσας / Αρκοχωρίου,

στην επαρχιακή Οδό Βέροιας / Σελίου, από τη Βέροια έως το 26ο χιλιόμετρο (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου),

στην επαρχιακή οδό Βέροιας / Δασκιού, από τη Βέροια έως το 43ο (Δασκιό),

στην επαρχιακή Οδό Βέροιας / Κωστοχωρίου, από τη διασταύρωση της οδού 25ης Μαρτίου έως το 19ο χιλιόμετρο,

στην επαρχιακή Οδό Βέροιας Κυψέλης, από τη Βέροια έως το 28ο χιλιόμετρο,

στην επαρχιακή Οδό Βέροιας / Σκύδρας, από τη Βέροια έως το 24ο χιλιόμετρο,

στην επαρχιακή Οδό Βέροιας / Κυψέλης (διασταύρωση Γ. Νοσοκομείου Βέροιας μέχρι διασταύρωση Ασωμάτων),

στην επαρχιακή Οδό Νάουσας / 3-5 Πηγαδίων, από τη Νάουσα έως το 17ο χιλιόμετρο (χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγαδιών) και

στο οδικό δίκτυο εντός της πόλης της Νάουσας.

Στη Χαλκιδική αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται:

στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης / Ιερισσού από το 65ο χιλιόμετρο έως το 95 χιλιόμετρο,

στην Εθνική Οδό Πολυγύρου /Θεσσαλονίκης,

στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης / Ιερισσού, μέσω Ταξιάρχη,

στη επαρχιακή οδό Πολύγυρου / Βραστών (και εντός οικισμών),

στη επαρχιακή οδό Πολύγυρου / Ταξιάρχη (και εντός οικισμών),

στην επαρχιακή οδό Νεοχώριου / Βαρβάρας / Ολυμπιάδας,

στην επαρχιακή οδό Αρναίας / Στανού,

στην νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης / Ν. Μουδανιών (από Κόμβο Πλαγίων έως Καλλιθέα),

στην Επαρχιακή Οδό Ν. Μουδανιών (έως Δημοτικό Διαμέρισμα Καλύβων),

εντός των Δημοτικών Διαμερισμάτων των Δήμων Ν. Προποντίδας, Κασσάνδρας, Πολυγύρου και Αρναίας.

Στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται σε όλο το Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό Δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας, και στο δευτερεύον οδικό Δίκτυο από Τοπική Κοινότητα Κερασιάς έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας.

Στην Πιερία η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αλυσίδες στην Εθνική Οδό Κατερίνης / Ελασσόνας, από το 15ο χιλιόμετρο έως το 44ο (όρια με Π.Ε. Λάρισας), στην Επαρχιακή Οδό Βρύας / Ελατοχωρίου (Χιονοδρομικό Κέντρο), από το 16ο χιλιόμετρο έως το 29ο χιλιόμετρο και στην Επαρχιακή Οδό Λαγοράχης / Ελατοχωρίου (Χιονοδρομικό Κέντρο) από το 16ο χιλιόμετρο έως το 29ο χιλιόμετρο.

Στο Κιλκίς αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Επαρχιακή Οδό Καστανερής/ Λιβαδίων από το 9ο χιλιόμετρο και στις Σέρρες εκείνα που κινούνται στην Επαρχιακή Οδό Σερρών/ Λαϊλιά, από το 18ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά.

Στα λευκά η Λέσβος

Εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης, ιδιαίτερα τις προσβάσεις σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ενέργειας και ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκο Καρασάββα, τα εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται αυτή τη στιγμή (ώρα 09:30 π.μ) προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο προς το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης που βρίσκεται μέσα στην πόλη.

Σε όλη τη Λέσβο χιονίζει από τις 4 περίπου το πρωί. Αποτέλεσμα να ‘το στρώσει’ απ’ άκρη σ’ άκρη από το λιμάνι της Μυτιλήνης στα ανατολικά μέχρι το λιμάνι του Σιγρίου στο δυτικό άκρο του νησιού.

Αποκλεισμένα είναι αυτή την ώρα είναι τα περισσότερα από τα χωριά. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες γίνεται έκκληση να αποφεύγονται οι μετακινήσεις του πληθυσμού, που έτσι κι αλλιώς δεν ξέρει από χιόνια.

Ας σημειωθεί ότι έντονη χιονόπτωση μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης δεν είχε υπάρξει ξανά τα τελευταία 20 χρόνια.

Πηγή φωτογραφιών: lesvospost.com

Κοζάνη: Οι Μωμόγεροι Πρωτοχωρίου αναβιώνουν στους -11 βαθμούς

Παρότι το θερμόμετρο έχει 'σκαλώσει' στους -11 βαθμούς Kελσίου και το χιόνι στους δρόμους και τα πεζοδρόμια του χωριού έχει γίνει πάγος, οι Μωμόγεροι στο Πρωτοχώρι Κοζάνης δεν πτοούνται. Μια μεγάλη ομάδα από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού με τους χορευτές, τον θίασο και τους δύο μουσικούς περιοδεύουν σε όλες τις γειτονιές του χωριού χορεύοντας και πίνοντας τοπικά αφεψήματα, ενώ στο τέλος ανταλλάσσουν ευχές και πειράγματα με τους νοκοκυραίους του κάθε σπιτιού.

Κατά ένα μυστηριακό τρόπο ξεπερνούν το κρύο που παγώνει τα άκρα και αδιαφορούν για τον παγωμένο αέρα που μουδιάζει το πρόσωπο, χορεύουν με πάθος εκτελώντας τα φωνητικά παραγγέλματα του αρχηγού του θιάσου. Η αναβίωση του εθίμου που διαρκεί περί τις δύο ημέρες θα κλείσει με μια μεγάλη γιορτή που οργανώνουν οι Μωμόγεροι στην πλατεία του χωριού και που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών κάθε χρόνο.

Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων είναι ένα από τα σημαντικότερα καρναβαλικά δρώμενα του δωδεκαημέρου, που ξεκινά την επόμενη των Χριστουγέννων και διαρκεί έως και λίγο μετά τα Φώτα. Το Πρωτοχώρι Κοζάνης είναι ένα από τα οκτώ δημοτικά διαμερίσματα της Κοζάνης που συνδέεται με την ισχυρή παράδοση του εθίμου που κράτησαν ζωντανή οι πρόσφυγες από τον Πόντο.

Ο θεός Μώμος κατά την αρχαιότητα ήταν ο θεός του γέλιου, του σαρκασμού και της σάτιρας και συνδεόταν με τις γιορτές που ήταν αφιερωμένες στον Διόνυσο. Από εκεί προέρχεται και η αρχική ετυμολογία της λέξης «Μωμόγεροι» ή «Μωμόεροι» ή και «Μωμογέρια», που αποτελούσαν τους ακολούθους του Μώμου και τον συνόδευαν χορεύοντας, τραγουδώντας και σατιρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις.

Οι χορευτικοί θίασοι των Μωμόγερων αποτελούνται από μια συγκροτημένη ομάδα νεαρών ώριμων παλικαριών που είναι οι χορευτές ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους στολές όπου πειθαρχούν στις εντολές και εκτελούν παραγγέλματα του αρχηγού της ομάδας. Επίσης, τη νύφη και τον διάβολο η κάποιον ντυμένο ως γέρο που κατά την διάρκεια του δρώμενου θα προσπαθήσει να κλέψει την νύφη. Το κλέψιμο της νύφης είναι κοινό σε όλους τους θιάσους και τις παραλλαγές του εθίμου και συμβολίζει, όπως λέγεται, την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.

Το περιεχόμενο των παραστάσεων του θιάσου είναι κατά κανόνα κωμικό και ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να λάβει και κοινωνικές διαστάσεις. Μόλις τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για την Διαφύλαξη της 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενέκρινε την πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού και ενέγραψε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (Ουνέσκο) το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων.

Πηγή φωτογραφιών: kozanilife.gr

Παγετός και αλυσίδες στο Πήλιο-Πολύ χιόνι σε Αλόννησο και Σκόπελο

Χιόνι έχει καλύψει ολόκληρη την Μαγνησία, χιόνισε ακόμη και μέσα στον Βόλο, ενώ ο παγετός είναι το μεγάλο πρόβλημα που δυσχεραίνει τις συγκοινωνίες και τις μετακινήσεις κυρίως στο Πήλιο, όπου επικρατούν «πολικές» θερμοκρασίες.

Στον Βόλο ένα πολύ λεπτό στρώμα χιονιού έχει καλύψει την πόλη και η ασθενής χιονόπτωση συνεχίζεται, αλλά από τον Περιφερειακό και πάνω, προς το Πήλιο, τα προβλήματα είναι εμφανή και οι μετακινήσεις δύσκολες, αφού τα αυτοκίνητα χρειάζονται απαραίτητα αντιολισθητικές αλυσίδες.

Όλα τα προάστια του Βόλου προς το Πήλιο είναι σκεπασμένα με χιόνι και προς Άνω Βόλο, Ανακασιά, Κατηχώρι, Πορταριά, Μακρυνίτσα και μέχρι τα Χάνια η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται μόνο με αλυσίδες εξ αιτίας του παγετού. Η θερμοκρασία στα Χάνια έχει πέσει στους -13 βαθμούς ,ενώ ακόμη και στον Βόλο επικρατεί παγετός με το θερμόμετρο να δείχνει -2.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας η χιονόπτωση ήταν έντονη, αλλά οι θυελλώδεις άνεμοι δεν επέτρεπαν την συσσώρευση χιονιού. Ωστόσο 22 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες εργάζονταν όλη την νύχτα για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον Περιφερειακό του Βόλου, αλλά και στα τούνελ όπου παρά την ρίψη αλατιού και θαλασσινού νερού από υδροφόρες του Δήμου Βόλου, υπάρχει πάγος στο οδόστρωμα.

Πηγή φωτογραφιών: magnesianews.gr

Χιόνι έχει σκεπάσει όλο το Πήλιο, ανατολικό, κεντρικό και νότιο, μέχρι και το Τρίκερι, το ακραίο σημείο της χερσονήσου της Μαγνησίας, αλλά στα λευκά έχουν ντυθεί και οι Σποράδες.

Ιδιαίτερα πολύ χιόνι έχει πέσει στην Αλόννησο, όπου το ύψος του ξεπερνά τα 50 εκατοστά ακόμη και στις παραλίες του νησιού σύμφωνα με τον δήμαρχο Πέτρο Βαφίνη και η κατάσταση είναι δύσκολη. Στην Σκόπελο η χιονόπτωση δημιούργησε και εκεί προβλήματα και ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ είπε ότι το μισό νησί έχει πολύ χιόνι που ξεπερνά τα 30 εκατοστά και γίνονται προσπάθειες να εκχιονισθεί ο δρόμος Σκοπέλου-Έλιος και να δοθεί στην κυκλοφορία. οι δημοτικές αρχές προσπαθούν να κρατήσουν τους κεντρικούς δρόμους ανοιχτούς.

Στη Σκιάθο χιονόπτωση σημειώθηκε μόνο στα ορεινά του νησιού. Στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης ο συνεχής αποχιονισμός και οι ρίψεις αλατιού, έχουν βοηθήσει ώστε ο δρόμος να είναι ανοιχτός και καθαρός.

Πηγή φωτογραφιών: skopelos-news.blogspot.gr

Φθιώτιδα: «Πολικές» θερμοκρασίες και κυκλοφορία με προβλήματα

Πρωτόγνωρες, σχεδόν «πολικές», θερμοκρασίες καταγράφονται στην Κεντρική Ελλάδα, όπου σε ορεινές περιοχές της Φθιώτιδας ο υδράργυρος έφτασε και τους -12 βαθμούς Κελσίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πόλη της Λαμίας έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες -5 βαθμούς με δριμύ ψύχος και με τον κρατικό μηχανισμό να δίνει μάχη όλη τη νύχτα για να αποφύγει τους παγωμένους δρόμους.

Από τις 3 τα ξημερώματα με δυσκολίες γίνονται οι μετακινήσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, κυρίως λόγω παγετού, ενώ την ίδια στιγμή τα εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνουν αδιάλειπτα αλάτι για να το κρατήσουν ανοιχτό.

Στον εθνικό δρόμο Αθήνας-Λαμίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες, υπήρξαν προβλήματα κυρίως στην κίνηση μεγάλων φορτηγών αυτοκινήτων στην περιοχή του Μαρτίνου και στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων. Σε αρκετές περιπτώσεις η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαρτίνου από το 117χλμ μέχρι το 130χλμ σταμάτησε την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων έτσι ώστε να παρεμβαίνουν τα εκχιονιστικά και να ρίχνουν αλάτι στο οδόστρωμα για να διατηρείται ο δρόμος ανοιχτός. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σε αρκετές περιπτώσεις ο υδράργυρος έπεσε στην συγκεκριμένη περιοχή στους -9 βαθμούς.

Παρόμοιες ήταν οι συνθήκες και στο τμήμα της εθνικής οδού Λαμίας-Θεσσαλονίκης μετά το 240χλμ στην περιοχή των Ραχών έως τους Αγίους Θεοδώρους,στα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία. Όλη τη νύχτα και στα δύο αυτά κομβικά σημεία δόθηκε μια μάχη για να αντιμετωπιστούν και οι χιονοπτώσεις αλλά κυρίως ο παγετός ενώ και στο υπόλοιπο τμήμα της εθνικής οδού έπεσαν τόνοι αλατιού ιδιαίτερα στην περιοχή του Μώλου και των Καμένων Βούρλων όπου αποφεύχθηκαν τα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φθιώτιδας όλη τη νύχτα δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνουν συνεχώς αλάτι στο δρόμο Λαμίας -Δομοκού όπου η χιονόπτωση ήταν συνεχής και οι θερμοκρασίες ιδιαίτερα χαμηλές, αφού το θερμόμετρο έδειξε - 10 βαθμούς Κελσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κίνηση γίνεται με αλυσίδες ενώ κατά περιόδους η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας απαγορεύει την κίνηση των βαρέων οχημάτων τα οποία σταθμεύουν λίγο μετά την Λαμία και συνεχίζουν το ταξίδι τους μόνο στις περιπτώσεις που έχει γίνει παρέμβαση μηχανημάτων ρίχνοντας αλάτι.

Παρόμοιες συνθήκες είχαμε και στο δρόμο Λαμίας -'Αμφισσας στην περιοχή του Μπράλου όπου όλη τη νύχτα εκχιονιστικά μηχανήματα έριξαν τόνους αλάτι για να αντιμετωπίσουν τις πολικές θερμοκρασίες και τον παγετό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χιονόπτωση δεν είχε ιδιαίτερη ένταση στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά το οδόστρωμα πάγωνε συνεχώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλη τη νύχτα δόθηκε μάχη όχι μόνο στα κρίσιμα χιλιόμετρα στη Ράχη Τυμφρηστού αλλά ακόμη και στα πεδινά τμήματα στην περιοχή της Μακρακώμης καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μαζί με τις χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα τα οποία προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να αντιμετωπίσουν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς.

Σε ό,τι αφορά τα ορεινά χωριά της Φθιώτιδας η χιονόπτωση ξεκίνησε από χθες το απόγευμα συνεχίστηκε με ιδιαίτερη ένταση μέχρι και σήμερα το πρωί ενώ το κρύο μαζί με το βοριά έχουν κατεβάσει το θερμόμετρο ακόμη και στους - 12 βαθμούς Κελσίου.

Μέσα στην πόλη της Λαμίας με το θερμόμετρο να δείχνει -4 βαθμούς έχουν παγώσει αρκετά τμήματα της πόλης και συνεργεία του δήμου ρίχνουν αλάτι για να διατηρήσουν ανοιχτές τις προσβάσεις τόσο περιφερειακά της πόλης, όσο και στο νοσοκομείο Λαμίας.

Αυτή την ώρα, η χιονόπτωση επεκτείνεται και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο από τη Στυλίδα έως τον Μώλο, ρίψεις αλατιού πραγματοποιούνται κατά μήκος της εθνικής οδού και η κυκλοφορία-μέχρι στιγμής- διεξάγεται κανονικά.

Πηγή φωτογραφιών: lamiareport.gr

Ποιοι δρόμοι έκλεισαν στην Αττική λόγω χιονόπτωσης

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας. Παραμένουν τα προβλήματα σε Πάρνηθα, Πεντέλη και λεωφόρο Φυλής.

Λόγω χιονόπτωσης στην Αττική, έκλεισε η λεωφόρος Φυλής από την Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια.

Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.

Υπενθυμίζεται ότι από το βράδυ της Παρασκευής παραμένει κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω και η περιφερειακή οδός Πεντέλης, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως την λεωφόρο Διονύσου.

Δείτε εδώ αναλυτικά την πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ.

 

topontiki

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα