Ιερώνυμος: Η Εκκλησία δεν διεκδικεί καμία εξουσία

Την ανάγκη συμπόρευσης, ενότητας και συνεργασίας της Εκκλησίας με τους όλους τους θεσμούς και φορείς της Πολιτείας, επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλαδας (ΚΕΔΕ).

«Κοιτάμε το τώρα και πώς θα πορευθούμε στο αύριο. Με εγωισμούς, με διαιρέσεις, με μικρότητες, ή με ενότητα, συνεργασία και σύμπλευση; Η Εκκλησία είναι σταθερά προσηλωμένη στην ενότητα και συνεργασία», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε:

«Η Εκκλησία βλέπει τον άνθρωπο, και με αυτό το βλέμμα απευθύνεται σε κάθε θεσμό, σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, σε κάθε πρόσωπο, σε όλους ανεξαιρέτως και ζητά σύγκλιση, συνεργασία, συνοδοιπορία, συναντίληψη. Η ιστορία και η εμπειρία καθενός από εμάς έχει αποδείξει ότι η συμπόρευση και η συνεργασία φέρνει ωφέλιμα αποτελέσματα, οικοδομεί κλίμα εμπιστοσύνης, ενότητας και συμβάλλει στην πρόοδο».

Απευθυνόμενος σε όσους «εσφαλμένα νομίζουν ότι η Εκκλησία διεκδικεί για τον εαυτό της μερίδιο εξουσίας, νομοθετικής, εκτελεστικής ή δικαστικής», διευκρίνισε: «Η Εκκλησία δε διεκδικεί καμιά εξουσία και καμιά δύναμη. Η δύναμή της είναι η θυσιαστική της αγάπη. Κι αυτό που ζητούμε και θέλουμε είναι ανεμπόδιστα και απρόσκοπτα να θυσιαζόμαστε, όχι να θυσιάζουμε, να διακονούμε και όχι να διακονούμεθα. Να προσφέρουμε και όχι να παίρνουμε, να αγαπάμε και να ενώνουμε».

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησίας, μέσα από τους φιλανθρωπικούς οργανισμούς και τις επιμέρους δομές («Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής, φιλόπτωχα ταμεία Ι.Μ. και ενοριών, γηροκομεία, κοινωνικά ιατρεία κ.λ.π.) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας, η βαθιά οικονομική ύφεση που βίωσε και τα παρεπόμενά της, φανέρωσε ότι η Εκκλησία είναι στην κυριολεξία η τροφός του έθνους, η στοργική μάνα, η ανοιχτή αγκαλιά, το πανδοχείο της αγάπης στο οποίο χωρούν οι πάντες και κυρίως οι πονεμένοι άνθρωποι, οι αναξιοπαθούντες, οι φτωχοί, οι άστεγοι, οι πρόσφυγες, και όλοι οι άνθρωποι των οποίων πλήττεται η αξιοπρέπεια και διακυβεύεται πολλές φορές αυτό καθ? εαυτό το δικαίωμα στη ζωή».

Σύμφωνο συνεργασίας για την ανακούφιση αναξιοπαθούντων πολιτών υπέγραψαν οι δήμοι και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Κοινή δράση, με στόχο την ανακούφιση χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι λόγω της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης, αναλαμβάνουν η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέσω συμφώνου τριετούς συνεργασίας, που υπέγραψαν στο περιθώριο των εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Το σύμφωνο, που υπέγραψαν εκ μέρους της ΚΕΔΕ ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης και εκ μέρους της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αποστολή», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Κώστας Δήμτσας, προβλέπει «αμοιβαία συνεργασία και υποστήριξη για την παροχή κοινωνικής και ανθρωπιστικής βοήθειας», με στόχο «ανασφάλιστοι, άστεγοι, αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πληθυσμού, να βρουν την αναγκαία υποδομή, την εξειδικευμένη φροντίδα και την υπεύθυνη στήριξη» και «να έχουν στέγη, τροφή, υγειονομική περίθαλψη, μέσα από την εξεύρεση πόρων και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Η συνεργασία των φορέων περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

Την συγκέντρωση, μέσω της ΚΕΔΕ, στοιχείων από τις κοινωνικές δομές των δήμων σχετικά με τον αριθμό των ατόμων και το είδος των αναγκών που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα (στέγαση, τροφή, ιατρική περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη, κοινωνική φροντίδα).

Την συνεχή λειτουργία γραφείου στην ΚΕΔΕ, το οποίο, σε συνεργασία με την Αποστολή, θα καταγράφει τα αιτήματα των δήμων για τις λιγότερο ευνοούμενες κοινωνικές ομάδες και τους ανασφάλιστους πολίτες.

Το συντονισμό των δράσεων των συμβαλλόμενων φορέων για την εξεύρεση οικονομικών πόρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται από δωρεές, χορηγίες, κοινοτικούς πόρους, αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εθελοντισμό.

Την οργάνωση των διαδικασιών, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία, ανάθεσης εργασιών, υπηρεσιών, προμηθειών για την υλοποίηση των εδώ περιγραφόμενων στόχων της συνεργασίας.

Την με κάθε τρόπο αξιοποίηση του εθελοντισμού, μέσα από καμπάνιες και διάδοση με κάθε τρόπο της δράσης.

Την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και των αρχών για την συνδρομή στο έργο των φορέων.

Ευαισθητοποίηση των ιερέων και ενοριτών σε όλες τις ενορίες με την οργάνωση ενημερωτικών ομιλιών.

Εκστρατείες πρωτογενούς πρόληψης (π.χ. εκστρατείες εμβολιασμού, εκστρατείες κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών στις ενορίες κ.λπ.)

Αξιοποίηση των κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της Αποστολής με ιατρικές επισκέψεις στις μονάδες - ιδρύματα - ξενώνες της Αποστολής και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υλοποίηση προγραμμάτων - εκστρατειών πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης στις ενορίες, καθώς και προγραμμάτων άμεσης βοήθειας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα