Υπ.Παιδείας: Σκηνοθετημένο το περιστατικό με το λουκέτο στο σχολείο στη Μυτιλήνη

Σκηνοθετημένο συμβάν, για να δημιουργήσει ένα κλίμα γενικότερο χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, το περιστατικό στη Μυτιλήνη, όπου κάποιοι γονείς έβαλαν «λουκέτο» σε δημοτικό σχολείο, προκειμένου να μη δεχθεί παιδιά προσφύγων στις αίθουσές του.

«Το σχολείο αυτό δεν είχε καν ενταχθεί στο πρόγραμμα, το οποίο ξεκινάει σήμερα», είπε ο κ. Παντής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», υπογραμμίζοντας ότι όλες οι αιτιάσεις που διατυπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από συλλόγους γονέων, δημάρχους κ.λπ. σχετικά με την ένταξη των παιδιών προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα «έχουν επί της ουσίας αντιμετωπιστεί».

«Την ευθύνη για την εκπαίδευση στη χώρα μας την έχει το υπουργείο Παιδείας, αποκλειστικά. Ούτε οι σύλλογοι γονέων, ούτε οι σύλλογοι εκπαιδευτικών, ούτε οι ΜΚΟ, ούτε οι οποιεσδήποτε ομάδες, θεωρούν ότι μπορούν πολιτικά να πιέσουν. Την ευθύνη την έχει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ό,τι κάνει το τεκμηριώνει επιστημονικά, εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά», επισήμανε ο κ. Παντής.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμών των παιδιών προσφύγων, ο γγ του υπ. Παιδείας επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μετακινηθεί παιδί, που δεν έχει προχωρήσει στους εμβολιασμούς. Όποιο παιδί μετακινείται εκτός camp, εκτός των κέντρων φιλοξενίας, έχει ακολουθήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού του υπουργείου Υγείας [...] αυτό είναι πλήρης δέσμευση του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Υγείας και όποιος αναφέρεται σε αυτό το θέμα και κάνει σαν να μην έχει ακούσει τη δέσμευση αυτή, νομίζω δεν το κάνει για καλό σκοπό».

Σχετικά με την κατανομή των μαθητών στα σχολεία σημείωσε ότι «δεν θα πάνε όλα τα παιδιά των προσφύγων μόνο σε έναν Δήμο που είναι ο πιο κοντινός, αλλά θα γίνει μία κατανομή σωστή στην ευρύτερη περιοχή, ακριβώς γιατί θέλουμε την εμπλοκή όλης της ελληνικής κοινωνίας και όλων των σχολείων και όλου του σχολικού συστήματος σε αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι όπου είναι δυνατόν, επιλέγονται σχολικές μονάδες, στις οποίες δεν λειτουργούν ολοήμερα σχολεία, ενώ για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ), είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει «όλα όσα χρειάζονται επιπρόσθετα ως οικονομική ενίσχυση, π.χ. το κομμάτι τη καθαριότητας, της φύλαξης, το θέμα του φωτισμού και της θέρμανσης». «Ζητάμε από τους διευθυντές των σχολείων και τους αντίστοιχους αντιδημάρχους Παιδείας, να κάνουν μία κοστολόγηση αυτών των αναγκαιοτήτων, για να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε το αντίστοιχο ποσό, το οποίο θα πάει απευθείας στις σχολικές επιτροπές», ανέφερε.

Σχετικά με τα διαδικαστικά ζητήματα της ένταξης των παιδιών προσφύγων στις ΔΥΕΠ, που ξεκίνησε σήμερα, ο κ. Παντής σημείωσε ότι «ουσιαστικά σήμερα θα δούμε πώς δουλεύει το σύστημα, στα πέντε κέντρα φιλοξενίας, τα οποία ανοίγουμε σήμερα». «Ελπίζουμε και τα μικροπροβλήματα που θα παρουσιαστούν να τα αντιμετωπίσουμε. Πάντοτε παρουσιάζονται στην εφαρμογή προβλήματα», είπε, προσθέτοντας ότι για να ενταχθούν τα παιδιά στις ΔΥΕΠ, οι γονείς τους συμπληρώνουν έγγραφο συγκατάθεσης για να μετακινηθούν τα παιδιά εκτός, ώστε «να έχουμε πλήρη κατάλογο όλων των παιδιών και να υπάρχει και πλήρης ασφάλεια στη μετακίνηση».

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα