Πρόταση βόμβα για το Λύκειο: Τράπεζα θεμάτων και εισόδος στα ΑΕΙ με εθνικό απολυτήριο

Στον πυρήνα της πρότασης της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία βρίσκεται η μετατροπή του Γυμνασίου σε τετραετής φοίτησης και του Λυκείου σε διετής αν και ο Νίκος Φίλης έχει ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί αυτή τη στιγμή.

Κάθε μαθητής θα παρακολουθεί 6 μαθήματα ορισμένα εκ των οποίων θα παρέχονται σε δύο επίπεδα (κανονικό και υψηλό). Για τη διάρθρωση του προγράμματος οι μαθητές θα παρακολουθούν υποχρεωτικά τα μαθήματα Ελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία και Αγγλικά ενώ θα συμπληρώνουν το πρόγραμμά τους με 4 μαθήματα που θα επιλέγονται από 4 ομάδες.

Η ύλη για τις εξετάσεις του εθνικού απολυτηρίου είναι αυτής της Β΄ Λυκείου αλλά θα θεωρείται ότι ο μαθητής γνωρίζει και αυτά που διδάχτηκε στην Α΄ Λυκείου.

Προαγωγικές εξετάσεις στο Λύκειο με θέματα που θα επιλέγονται από τράπεζα θεμάτων και εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ με κριτήρια που θα καθορίζουν τα ίδια τα Ιδρύματα εισηγείται προς το αρμόδιο υπουργείο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία Αντώνης Λιάκος.

Η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων αναμένεται πάντως να προκαλέσει αντιδράσεις, δεδομένου ότι ο σχετικός θεσμός εφαρμόστηκε άπαξ προ ολίγων ετών (επί Κ. Αρβανιτόπουλου) και έπειτα καταργήθηκε αφού είχε απαξιωθεί πλήρως από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Σύμφωνα με το Έθνος, καθοριστικό ρόλο θα παίζουν οι επιδόσεις στο σχολείο αλλά και οι βαθμοί στα ειδικά μαθήματα που θα ορίζουν οι ίδιες οι σχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ. Προβλέπεται ακόμη και η συνέντευξη ως κριτήριο επιλογής. Η τράπεζα θεμάτων θα εμπλουτίζεται με θέματα από καθηγητές όλης της Ελλάδας, ενώ τα ανώτατα ιδρύματα θα ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων.

Ειδικότερα, ολόκληρη η πρόταση του κ. Λιάκου στηρίζεται στην ήδη γνωστή πρόταση για τετραετείς σπουδές στο γυμνάσιο και για διετές λύκειο. Συνεπώς, στη δεύτερη και τελευταία τάξη του λυκείου οι μαθητές με ενδοσχολικές εξετάσεις θα λαμβάνουν το Εθνικό Απολυτήριο και στη συνέχεια θα αποφασίζουν εάν θα συνεχίζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με όρους που θα βάζουν τα ΑΕΙ αλλά και με τη συνδρομή του υπουργείου Παιδείας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το υπόμνημα Λιάκου, παρότι δεν έχει λάβει την τελική του μορφή, βρίσκεται ήδη στα χέρια του κ. Φίλη. Προβλέπει δε για το Λύκειο, μεταξύ πολλών άλλων, τα εξής:

Α' Λυκείου. Στο τέλος της Α' Λυκείου οι μαθητές συμμετέχουν σε γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις, οι οποίες έχουν στόχο να τους ανατροφοδοτήσουν και να τους καθοδηγήσουν σχετικά με την πορεία τους.

Τα θέματα των εξετάσεων της Α' Λυκείου θα ορίζονται κατά ένα μέρος από τους διδάσκοντες και κατά ένα μέρος θα αντλούνται από τράπεζα θεμάτων, ενώ ο βαθμός σε αυτές θα συμμετέχει ως στοιχείο του προφορικού βαθμού, ο οποίος θα συμμετέχει στη διαμόρφωση της τελικής επίδοσης σε κάθε μάθημα. ∆εν υπάρχει διαδικασία απόρριψης ούτε μετεξεταστέοι.

Β' Λυκείου. Στο τέλος της Β' Λυκείου οι μαθητές συμμετέχουν σε γραπτές εξετάσεις με τις οποίες ολοκληρώνονται οι δευτεροβάθμιες σπουδές τους και αποκτούν τον σχετικό καταληκτικό τίτλο.

Η ύλη για τις τελικές εξετάσεις του Εθνικού Απολυτηρίου είναι αυτή της τελευταίας τάξης του Λυκείου (Β' τάξη), αλλά θεωρείται ότι ο μαθητής γνωρίζει και αυτά που διδάχτηκε κατά την προηγούμενη τάξη (Α' τάξη) (δηλαδή δεν θα ζητηθεί, για παράδειγμα, η περιγραφή ενός φαινομένου που διδάχτηκε στην Α' Λυκείου, αλλά οι τύποι, τα μεγέθη και οι βασικές έννοιες θα θεωρούνται γνωστά και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την απάντηση κάποιου θέματος).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα