Την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε σιδηροδρομικό ατύχημα

Την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε σιδηροδρομικό ατύχημα στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα Σερρών, όταν οι αγρότες, που έχουν αποκλείσει την οδική διέλευση της περιοχής, μετακίνησαν ορισμένα από τα τρακτέρ τους πάνω στις ράγες, χωρίς να έχουν ειδοποιήσει επίσημα το σταθμάρχη για τις προθέσεις τους, αλλά ούτε και για την ακριβή ώρα, που θα προχωρούσαν στον αποκλεισμό.

Όπως ανέφερε ο σταθμάρχης του Προμαχώνα Γιώργος Νικολάου στο ΑΠΕ, τη στιγμή του αποκλεισμού, κατευθυνόταν στο σταθμό του Προμαχώνα εμπορική αμαξοστοιχία, από τη Βουλγαρία.

Ο συρμός κινούνταν με ταχύτητα και ο σταθμάρχης κατέφερε την τελευταία στιγμή να ειδοποιήσει τους μηχανοδηγούς να κόψουν ταχύτητα αλλά και τους αγρότες να πάρουν προσωρινά τα τρακτέρ τους από τις ράγες.

Τελικά, η εμπορική αμαξοστοιχία πέρασε από το σημείο του αποκλεισμού χωρίς να συγκρουστεί με κάποιο όχημα και οι αγρότες επανήλθαν στο σημείο, βάζοντας τα τρακτέρ τους ξανά πάνω στις ράγες.

Πάντως, σύμφωνα με το σταθμάρχη, ενημερώθηκε αμέσως ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, ο οποίος και θα ζητήσει την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα Σερρών.

Η εικόνα στα μπλόκα

Σε νέο αποκλεισμό της Μελούνας Τυρνάβου, στο σημείο που είναι τοποθετημένα τα γεωργικά μηχανήματα, προχώρησαν από τις 11 (έως τις 15.00) οι αγρότες της Λάρισας.

Στον αντίποδα, στον κόμβο του Πλατύκαμπου, επέτρεψαν τελικά τη διέλευση των οχημάτων, λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, αν και αρχικά είχαν την πρόθεση να τον αποκλείσουν.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων προανήγγειλε από το μπλόκο της Νίκαιας ο συνδικαλιστής, Βαγγέλης Μπούτας. Μάλιστα, δεν απέκλεισε τη «σύμπλευση» των αγροτών της Νίκαιας με άλλα μπλόκα. Απέκλεισε, όμως, κατηγορηματικά τη συνεργασία τους με τους παραγωγούς του Πλατυκάμπου και του Τυρνάβου.

Το απόγευμα συνεδριάζουν στον Πλατύκαμπο εκπρόσωποι του ομώνυμου μπλόκου αλλά και εκείνων της Μελούνας και των Μικροθηβών, προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση που θα ακολουθήσουν.

Παράλληλα, προβλέπεται συνάντηση, μέχρι την Παρασκευή, με εκπροσώπους των μπλόκων της Μακεδονίας, ώστε να υπάρξει κοινή στάση και πλαίσιο διεκδίκησης.

Οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα της Αλαμάνας, του Kάστρου Βοιωτίας και της Ελάτειας απέρριψαν το πακέτο μέτρων της υπουργού.

Οι συνδικαλιστές των αγροτών υπογραμμίζουν ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ουσιαστικές δεσμεύσεις ακόμα και στα θεσμικά γεγονός που δεν μπορεί ούτε να αποτελέσει βάση για συζήτηση».

Παράλληλα, προγραμματίζουν συνάντηση για τις 7:30 το απόγευμα, ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Τα τρακτέρ των αγροτών του νομού Θεσσαλονίκης παρέμειναν το πρωί συγκεντρωμένα στους οδικούς κόμβους περιφερειακά της πόλης («Πράσινα Φανάρια», διόδια Μαλγάρων, κόμβος Χαλκηδόνας), χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στη διέλευση των οχημάτων.

Το τελωνείο Προμαχώνα άνοιξε από τις 15.10 μόνο για τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα. Τα τελωνεία Δοϊράνης και Ευζώνων έκλεισαν από τις 12.20 μέχρι τις 15.30, ενώ από τις 11.00 μέχρι τις 14.30 οι αγρότες διέκοψαν την κυκλοφορία στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών, στο ύψος του Στρυμονικού.

Κλειστή παραμένει η Εγνατία οδός, στα Κερδύλλια και στη Χρυσούπολη, ενώ στη Δυτική Μακεδονία οι αγρότες διακόπτουν κατά διαστήματα την κυκλοφορία στον ανατολικό κόμβο των Γρεβενών στην Εγνατία οδό, στο Βογατσικό Καστοριάς, στο 40ό χλμ του δρόμου Φλώρινας-Κοζάνης και στον κόμβο Κρυσταλλοπηγής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα