Βάσεις 2016: Πέρασαν με πρώτο κριτήριο την επαγγελματική αποκατάστασή

Με πρώτο κριτήριο την επαγγελματική αποκατάστασή τους επέλεξαν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, στα έδρανα των οποίων θα περάσουν τα επόμενα (τουλάχιστον) τέσσερα χρόνια οι 72.973 επιτυχόντες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Πανευτυχή αγόρια και κορίτσια κάνουν ήδη σχέδια για το ξεκίνημα της φοιτητικής τους ζωής.

Οπως αποδεικνύεται από τη διακύμανση των βάσεων, μπήκε «φρένο» στην επιθυμία των νέων για καριέρα στην εκπαίδευση, «βουλιάζοντας» το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Ρόδου (κάτω από τη... βάση!) στα 9.887 μόρια και αυτό της Αλεξανδρούπολης στα 10.327 μόρια. Σε καθοδική πορεία κινήθηκαν τα περισσότερα τμήματα των θεωρητικών σπουδών, ενώ -στον αντίποδα- σε δυσθεώρητα ύψη παρέμειναν στο σύνολό τους οι Ιατρικές (19.063 μόρια της Αθήνας και 18.964 της Θεσσαλονίκης) συμπαρασύροντας προς τα πάνω τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας.

Πυροσβεστική

Σε πολυτεχνικές σχολές «φιλέτα» οι βάσεις σημείωσαν επίσης άνοδο, ενώ στις Νομικές παρέμειναν σταθερές ή σημείωσαν μικρή πτώση. Εντυπωσιακό «ντεμπούτο» (17.929 μόρια) έκανε στα μηχανογραφικά η Σχολή Ανθυποπυραγών (μόνο για πολίτες) της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, που φέτος θα δεχτεί τους πρώτους σπουδαστές. Σταθερά υψηλά παρέμειναν και οι υπόλοιπες σχολές που οδηγούν σε μία θέση στα Σώματα Ασφαλείας ή στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Στο μεταξύ, οι περισσότεροι άριστοι κάνουν λόγο για συστηματική προσπάθεια που απέδωσε καρπούς! Ο Γιάννης Θεοδοσόπουλος από τη Βούλα έκοψε πρώτος το νήμα στην Οδοντιατρική Αθήνας με 19.530 μόρια: «Είχα μεγάλο άγχος! Εκανα τέσσερις φορές την εβδομάδα φροντιστήριο και δεν υπήρχε χρόνος για εξόδους» λέει ο αριστούχος με τα τρία 20άρια (Φυσική, Βιολογία και Χημεία).

«Ηταν η δεύτερη φορά που έδινα! Είχα περάσει στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, αλλά ήθελα να γίνω γιατρός. Διάβαζα συστηματικά, το πρόγραμμά μου περιελάμβανε και εξόδους» λέει η Κωνσταντίνα Κουτσαρδάκη, που συγκέντρωσε 19.111 μόρια, πετυχαίνοντας στην Ιατρική Αθηνών. Ηθελε από μικρή να απαλύνει τον πόνο των άλλων και τώρα θα είναι σε θέση να το κάνει η Ελένη Μάνθου, μαθήτρια του Κολλεγίου Ανατόλια, η οποία πέρασε πρώτη στην Ιατρική Θεσσαλονίκης με 19.714 μόρια!

Στο οικονομικό της ΣΣΑΣ

Ο Αλέξανδρος Ηλιάδης, από το 2ο Γενικό Λύκειο Ωραιοκάστρου, πέρασε πρώτος στο Οικονομικό της ΣΣΑΣ, συγκεντρώνοντας 18.276 μόρια. Οι γονείς του είναι εκπαιδευτικοί, ενώ ο παππούς του, που ήταν υποστράτηγος Πεζικού, του ενέπνευσε την αγάπη για τον Στρατό. Οπως λέει, η χρονιά ήταν δύσκολη, καθώς στερήθηκε τον ελεύθερο χρόνο, τις ταινίες και το... ποδόσφαιρο! Η Δήμητρα Λιτοβολή, «ερωτευμένη» με τα αρχαία, μπήκε δεύτερη στη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης με 18.983 μόρια.

Δεν έκανε, όπως τονίζει, μεγάλες θυσίες, αφού είχε σύστημα και δεν πιέστηκε υπερβολικά. Μαθήτρια του πειραματικού λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη με μητέρα φιλόλογο, αγαπά την κλασική φιλολογία. Η Κατερίνα Ντρε με 18.929 μόρια πέρασε στη Νομική Αθήνας: «Διάβασα πολύ και πρέπει να πω ότι το σχολείο με βοήθησε πολύ!».

Το «Χαμόγελο» για επτά και η νίκη κρατουμένων

Τη δική τους «δεύτερη ευκαιρία» και ένα νέο αισιόδοξο βήμα στη ζωή τους κέρδισαν (με το σπαθί τους) τέσσερα παιδιά του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Αυλώνα καθώς και επτά αγόρια και κορίτσια που μεγαλώνουν στην οικογένεια του Χαμόγελου του Παιδιού! Την επιτυχία των μαθητών του Γυμνασίου - Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Αυλώνα αποκάλυψε ο διευθυντής Πέτρος Δαμιανός με ανάρτησή του στο facebook.

«Φέτος έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις τέσσερις μαθητές μας. Πέρασαν και οι τέσσερις! Μπράβο τους. Ενας από τους αγώνες που έχουν να δώσουν στη ζωή τους δικαιώθηκε. Με το καλό και οι επόμενοι. Συγχαρητήρια και στα παιδιά και στους-στις συναδέλφους μου» έγραψε ο κ. Δαμιανός. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη συγκίνηση των μαθητών όταν πήραν το απολυτήριο του λυκείου τον Ιούνιο: «Θυμάμαι τα λόγια του μαθητή με το άσπρο καπέλο: “Κύριε Πέτρο, εγώ πήρα απολυτήριο; Δεν το πιστεύω”. Σήμερα του είπα: “Βλέπεις, Κ..., η ζωή σού επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις. Την πορεία σου τη χαράζεις με τους αγώνες σου”».

Χαράς ευαγγέλια και στο Χαμόγελο του Παιδιού αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Οπως σημειώνεται σε δελτίο Τύπου «φέτος επτά παιδιά επέλεξαν να δώσουν εξετάσεις και όλα πέτυχαν! Παιδιά που μεγάλωσαν στα σπίτια του οργανισμού και σήμερα δυνατά, στέκονται στα πόδια τους, έτοιμα να ξεκινήσουν την ενήλικη ζωή τους! ».

Σε ποιες σχολές εκτοξεύτηκαν οι βάσεις και σε ποιες βούλιαξαν

Ετριβαν τα μάτια τους οι αναλυτές αντικρίζοντας την τελική εικόνα των βάσεων εισαγωγής σε συγκεκριμένα ΑΕΙ και ΤΕΙ, είτε λόγω της αλματώδους αύξησης είτε λόγω της πρωτοφανούς μείωσής τους.

Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο από τα 6.682 μόρια του 2015 φέτος εκτοξεύτηκε στα 12.615 μόρια (άνοδος 5.933 μόρια).

Αντιθέτως, από τη βάση των 7.300 μορίων του 2015 το ΤΕΙ Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού Κοζάνης βούλιαξε στα μόλις 1.560 μόρια και έγινε έτσι το ακαδημαϊκό ίδρυμα με τη χαμηλότερη βάση για το 2016.

Από τα ΑΕΙ την αντίστοιχη «πρωτιά» κέρδισε το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η βάση εισαγωγής του οποίου διαμορφώθηκε στα 5.200 μόρια, μειωμένη, μάλιστα, κατά 3.961 μόρια σε σχέση με πέρυσι!

Γλυκόπικρη γεύση

Εξάλλου, οι ανακοινώσεις των φετινών βάσεων, που άφησαν μια γλυκόπικρη γεύση στους υποψηφίους, περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, αριστούχο με περίπου 18.000 μόρια να μένει εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στις επιλογές του στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου του, καθώς ο συγκεκριμένος υποψήφιος είχε επιλέξει αποκλειστικά ιατρικές σχολές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα