Μεταμόρφωση του Σωτήρος και θρησκευτικές εκδηλώσεις

Πανηγυρίζει το Σάββατο 6 Αυγούστου Μεταμορφώσεως του Σωτήρος το Καθολικό της Ιεράς Μονής Οσίου Νικάνορα στη Ζάβορδα Γρεβενών.

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός και Θεία Αγρυπνία στο Καθολικό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και το Σάββατο θα τελεστεί Θεία Λειτουργία.

Στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός για την Εορτή του Αγίου Νικάνωρος, με αφορμή την κοίμηση του κτήτορα της Ιεράς Μονής, στην κυρίως Μονή και στις 7 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Την Κυριακή το πρωί θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής και στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και στις 6 το απόγευμα το μνημόσυνο των κτητόρων της Μονής. Και τις τρεις ημέρες θα χοροστατεί ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γρεβενών, κ. Δαυίδ.

Θηρανοίξια σε Ανδρομονάστηρο και Νιόκαστρο

Πρόκειται για το Ανδρομονάστηρο, κοντά στην Αρχαία Μεσσήνη, και για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στο Νιόκαστρο της Πύλου. Συγκεκριμένα σήμερα στις 7 μ.μ. , τελέστηκαν τα θυρανοίξια της Ι.Μ. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Ανδρομονάστηρο) στα Πετράλωνα του Δήμου Μεσσήνης από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και το Δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Τσώνη, ενώ την πορεία των αναστηλωτικών εργασιώνθα παρουσιάσει ο προϊστάμενος του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας της ΕΦ.Α. Μεσσηνίας Μιχάλη Κάππα.

Αύριο, στις 10.00 το πρωί θα τελεστούν τα θυρανοίξια του Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Νιόκαστρο Πύλου του Δήμου Πύλου – Νέστορος επίσης από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο. H απόδοση του μνημείου στο κοινό θα γίνει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και την προϊσταμένη Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, ενώ η παρουσίαση των αναστηλωτικών εργασιών θα γίνει από την Ευγενία Γερούση, πρώην διευθύντρια της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και νυν διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Προβολής και Αξιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Δημιουργίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα