Ξάνθος: Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο απαγορεύεται στους κλειστούς χώρους

Διά στόματος υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού επιβεβαιώθηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη χρήση και του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε κλειστούς χώρους.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι «δεν εξαιρέσαμε κανένα από τα υπόλοιπα προϊόντα καπνού, αλλά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο από όσα προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος του 2008 για τη διακοπή του καπνίσματος. Η ρητή εξαίρεση ενός προϊόντος σημαίνει αμέσως την άμεση πριμοδότησή του», εξηγώντας ότι «η προσέγγισή μας είναι από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας και επειδή από αυτή τη σκοπιά δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις για την μη επικινδυνότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αποφασίσαμε να προτάξουμε την υγεία, τόσο την ατομική όσο και τη δημόσια - παθητικό κάπνισμα- γι' αυτό επιμένουμε σ αυτή την ενδεχομένως αυστηρή εκδοχή των διατάξεων. Χρειάζονται περισσότερα ερευνητικά δεδομένα και αποδείξεις από μελέτες».

Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι «αμφισβητείται η υποτιθέμενη ευεργετική επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διακοπή του κανονικού τσιγάρου. Υπάρχει μία ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση, όπως αποτυπώνεται στην αιτιολογική έκθεση της ευρωπαϊκής οδηγίας, που αναφέρει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο -επειδή είναι μια προσομοίωση της καπνιστικής συμπεριφοράς- πιθανότατα και συχνά είναι πύλη εισόδου για τον εθισμό στη νικοτίνη και άρα την εξάρτηση στην καπνιστική συμπεριφορά».

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι «ο αντικαπνιστικός νόμος δεν έχει εφαρμοστεί και είναι προσβλητικό για μια χώρα της Ευρώπης να υπάρχει τόση ασυδοσία σ' αυτό το ζήτημα. Δεν υπήρξε ποτέ έως σήμερα μια συντονισμένη δράση από την πλευρά της πολιτείας, καθώς είναι ένα μέτρο που υπερβαίνει το υπουργείο Υγείας και χρειάζεται πολύπλευρη συνεργασία για να εφαρμοστεί», και υπογράμμισε ότι «πρέπει να πάμε σε μια όσο πιο αυστηρή εκδοχή της ευρωπαϊκής οδηγίας και των κατευθύνσεων που δίνει, γιατί είμαστε η πρώτη χώρα σε καπνιστές στην Ευρώπη, ακόμα το ένα τρίτο των ανθρώπων, κυρίως άνδρες, καπνίζει. Είμαστε η μόνη χώρα που καταστρατηγείται η απαγόρευση σε αρκετούς συγκεκριμένους κλειστούς χώρους».

Πάντως, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση της τιμής των προϊόντων καπνού, λέγοντας ότι «υπάρχουν εισηγήσεις από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας που θεωρούν ότι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το συνεχώς αυξανόμενο κόστος Υγείας, λόγω των νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα, είναι να μπουν οι λεγόμενοι φόροι αμαρτίας, μεταξύ αυτών η προσαύξηση στα τσιγάρα, στα ποτά, ακόμα και στα λιπαρά τρόφιμα. Αυτή την προσέγγιση δεν την έχουμε ενστερνιστεί και δεν υπάρχει στις προθέσεις μας, ούτε την εισηγούμαστε».

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα