Στο κέντρο πλέον οι Αθηναίοι "δεν έχουν ζωή"

Δραματική προειδοποίηση για τον κίνδυνο να εκδηλωθούν ακόμη και «φαινόμενα μαζικών συγκρούσεων» λόγω της εκρηκτικής- όπως τη χαρακτηρίζεικατάστασης που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, απευθύνει η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Με επιστολή της προς τον υπουργό Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ Χάρη Παμπούκη, η κ. Διαμαντοπούλου τού ζητά να συγκαλέσει σύσκεψη όλων των συναρμόδιων υπουργών και φορέων προκειμένου να δοθεί λύση.

«Η κατάσταση στην Αθήνα γίνεται εκρηκτική και αν δεν παρέμβουμε θα δούμε φαινόμενα μαζικών συγκρούσεων» προειδοποιεί η υπουργός Παιδείας, η οποία χαρακτηρίζει «αποθήκη ψυχών» το κέντρο της πρωτεύουσας και ζητάει να συγκληθεί σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να δοθεί λύση.

Η πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου περιλαμβάνει τη λειτουργία συντονιστικού κέντρου υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Οικονομίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος, από τον Δήμο και τη Νομαρχία της Αθήνας.

Συνολική πολιτική
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα του κέντρου της Αθήνας και της μείωσης της εγκληματικότητας. «Οι πολιτικές της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με τις επιχειρήσεις-σκούπα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών εγκαταλείφθηκαν, διότι δεν προσέφεραν συνολική αντιμετώπιση του θέματος αλλά εξαιρετικά περιορισμένη. Σκοπός μας είναι να αντιμετωπίσουμε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και του εγκλήματος συνολικά», λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πάντως κύκλοι του υπουργείου δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για την επιστολή της κ. Διαμαντοπούλου επισημαίνοντας πως επιστολή για το θέμα αυτό έχει σταλεί από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πριν από δύο μήνες στο γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου και ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται συναντήσεις για το θέμα. Σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συναντιώνται με τον κ. Χρυσοχοΐδη οι 42 δήμαρχοι του Λεκανοπεδίου, ο νομάρχης της Αθήνας και η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά με αντικείμενο την αντεγκληματική πολιτική που θα ακολουθηθεί.

Η κ. Διαμαντοπούλου πάντως, στην επιστολή της, προτείνει επιπλέον την κατάρτιση διετούς προγράμματος δράσης που θα αφορά όλους τους επιμέρους τομείς όπως η παραμονή των μεταναστών, η διακίνηση ναρκωτικών και οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ, η σχολική στέγη σε συνδυασμό με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών της δεύτερης γενιάς των μεταναστών, το πράσινο και τα βασικά έργα υποδομής.

«Άβατο το ιστορικό κέντρο»
«Κάτι πρέπει να γίνει και γρήγορα. Η ζωή στο κέντρο της Αθήνας έχει υποβαθμιστεί σε απελπιστικό βαθμό. Τα "άβατα" έχουν μετακομίσει και έχουν εγκατασταθεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης», λέει ο κ. Αντώνης Κουγιαγκάς, κάτοικος της οδού Νιόβης στα Κάτω Πατήσια.

Η εγκληματικότητα στην περιοχή που εκτείνεται από τον Άγιο Νικόλαο, τις οδούς Αχαρνών και Πατησίων, μέχρι την Πειραιώς συνεχώς αυξάνεται, όπως καταγράφεται από τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών και οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν να διηγηθούν μια επώδυνη προσωπική εμπειρία.

«Με τις επιχειρήσεις-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας δημιουργήθηκε ένα αίσθημα πως επιτέλους κάτι πάει να γίνει. Αυτό όμως σταμάτησε. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να φοβάσαι να κυκλοφορήσεις. Το βράδυ πλέον αποφεύγουμε τις μετακινήσεις. Όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα έχουν φύγει. Οι περισσότεροι που έχουμε μείνει είμαστε συνταξιούχοι που δεν έχουμε τη δυνατότητα τώρα να αγοράσουμε σπίτι κάπου αλλού» λέει ο κ. Κουγιαγκάς. Τα ακίνητα
Η αξία των ακινήτων στο κέντρο έχει πέσει κατακόρυφα. Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιοκτήτες πούλησαν τα διαμερίσματά τους σε τιμή 50% κάτω από την αντικειμενική αξία τους προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν από το «γκέτο».

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να μένουμε ταμπουρωμένοι στα σπίτια μας. Με την εξέλιξη που έχουν πάρει τα πράγματα φοβόμαστε πια το χειρότερο. Και τις επιδημίες. Παλαιοτέρα ήταν η Ζήνωνος, η Μενάνδρου, η Σοφοκλέους. Τώρα στη ζώνη κινδύνου προστέθηκαν και η Κολοκοτρώνη, η Πραξιτέλους, η Αριστοφάνους, η Σαρρή και η Αισχύλου. Μιλάμε για την καρδιά του Ψυρή. Ακόμα και η Ευριπίδου από ένα σημείο και μετά δεν κατεβαίνει. Τα καταστήματα κατεβάζουν ρολά από το μεσημέρι» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Βάσω Νικολακοπούλου που κατοικεί στην περιοχή του Ψυρή.

Η ίδια έχει πέσει θύμα κλοπής δύο φορές, αλλά θεωρεί πως έχει σταθεί τυχερή καθώς δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί τραυματισμένη στο νοσοκομείο όπως συνέβη σε φίλες της που έπεσαν θύματα τσαντάκηδων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα