ΕΕΤΑΑ, Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2016- 17: Με καθυστέρηση οι αιτήσεις

Με ολιγοήμερη καθυστέρηση θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ μέσω ΕΣΠΑ.

Οι Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών, όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Θόδωρος Γκοτσόπουλος, έχουν κάποια προβλήματα τεχνικά στο να κάνουν τις προσκλήσεις προς την ΕΕΤΑΑ κι έτσι η πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους γονείς, που ήταν προγραμματισμένο να εκδοθεί τη Δευτέρα 4/7, αναβλήθηκε για λίγες μέρες.

«Είναι μια ολιγοήμερη καθυστέρηση, εμείς σαν ΕΕΤΑΑ είμαστε πανέτοιμοι με το που θα έρθουν θα γίνει έγκριση από τα 13 ΠΕΠ να προχωρήσουμε άμεσα στην πρόσκληση στους ωφελούμενους», είπε ο κ. Γκοτσόπουλος σε συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία του νέου συστήματος υλοποίησης της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής».

Οι συναρμόδιοι υπουργοί, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης, Γιάννης Μπαλάφας, παρουσίασαν μεταξύ άλλων τις προϋποθέσεις και την διαδικασία εγγραφής των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς/ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Όπως τόνισαν, με το νέο σύστημα επιτυγχάνεται κοινωνικά δικαιότερη μοριοδότηση για την εγγραφή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, καθώς διασφαλίζεται ότι το σύνολο των οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της φτώχιας θα λάβουν την σχετική ενίσχυση (αξία τοποθέτησης/voucher).

Επίσης, περιορίζονται δραστικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθόσον δεν απαιτείται πλέον έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μειώνεται το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της κατάργησης των εγγυητικών επιστολών.

Καταργείται ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο οι δομές μπορούν να δεχτούν voucher μόνο για το 70% της δυναμικότητάς τους, ενώ απλοποιούνται οι διαδικασίες υλοποίησης/πληρωμής και διασφαλίζεται η μηνιαία καταβολή των δόσεων.

Ξεκαθάρισαν ακόμη πως το voucher δεν συνδέεται με συγκεκριμένη θέση σε κάποια δομή αλλά ακολουθεί τον δικαιούχο, δηλαδή, ο γονέας έχει το δικαίωμα να αλλάξει παιδικό σταθμό/ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΜΕΑ χωρίς να χάνει το voucher.

Υπογραμμίστηκε δε ότι το κόστος της δράσης έχει προϋπολογισθεί στα 175 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 95 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο ποσό από εθνικούς πόρους, ενώ έχει ήδη υπάρξει μέριμνα να διατεθούν και επιπλέον χρήματα από εθνικούς πόρους, εφ' όσον χρειαστεί, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ο ανασχεδιασμός της δράσης εντάσσεται στη συνολική λογική καινοτομιών στο ΕΣΠΑ 2014-20 για εξορθολογισμό και ελάφρυνση του συστήματος, διεύρυνση των δικαιούχων, απλοποίηση των διαδικασιών και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα