Έβρος: Τι είπαν οι συλληφθέντες Κούρδοι για τον προορισμό τους

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ύστερα από τον εντοπισμό και τη σύλληψη στον Έβρο τριών βρετανών υπηκόων κουρδικής καταγωγής, που προσπάθησαν να μεταφέρουν μέσω της χώρας μας ένα ολόκληρο οπλοστάσιο, μέσα σε δύο τροχόσπιτα.

Από την πρώτη στιγμή επιτόπου έσπευσαν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, ενώ υπό έρευνα παραμένει η προέλευση των όπλων, καθώς κι ο τελικός προορισμός τους.

Οι συλληφθέντες κατέθεσαν πως επρόκειτο να ταξιδέψουν στη Χίο και από εκεί στην Τουρκία με τελικό προορισμό τους κούρδους αντάρτες.

Υποστήριξαν πως για τη μεταφορά του οπλισμού θα λάμβαναν ως αμοιβή 3.000 ευρώ έκαστος, ενώ θα έπαιρναν ως δώρο τα οχήματα και τα τροχόσπιτα που χρησιμοποίησαν.

Ισχυρίστηκαν ακόμα ότι θα παρέδιδαν τα πολεμοφόδια σε άγνωστα άτομα, που θα έρχονταν σε επαφή μαζί τους τηλεφωνικά όταν έφθαναν στα σύνορα της Τουρκίας με το βόρειο Ιράκ, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ Κούρδων και τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Σημειώνεται πως από τα 10 κινητά τηλέφωνα που είχαν στην κατοχή τους οι τρεις συλληφθέντες έχουν προκύψει κάποια δεδομένα για εκείνους που οργάνωσαν την αγορά και μεταφορά του οπλισμού στο βόρειο Ιράκ.

Η εισαγγελία της Αλεξανδρούπολης απήγγειλε σε βάρος των τριών κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και σε τρομοκρατικές πράξεις, λαθρεμπορία, μεταφορά και κατοχή πυρομαχικών και πυροβόλων όπλων, καθώς κι αποθήκευση πυρομαχικών και όπλων.

Ένα τέταρτο άτομο, επίσης κουρδικής καταγωγής, που συνταξίδευσε μαζί με τους τρεις συλληφθέντες της Αλεξανδρούπολης, πέρασε στην Τουρκία και συνελήφθη από τις Αρχές της γειτονικής χώρας, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο όγκος του οπλισμού που κατασχέθηκε, ενώ ανακρίνεται σχετικά με τους αποδέκτες του υλικού και τον τελικό προορισμό.

Αν και οι συλληφθέντες αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την προέλευση των όπλων, που μετέφεραν – κάποια από τα οποία πωλούνται νόμιμα σε ευρωπαϊκές χώρες για σκοπευτική χρήση – υπάρχουν ενδείξεις πως αγοράστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι ξένες μυστικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ελληνικές, έχουν ήδη στην κατοχή τους στοιχεία συνεργών των συλληφθέντων και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν συλλήψεις σε τρία κράτη-Γερμανία, Αυστρία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα