Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Απέτρεψαν 1.424 αυτοκτονίες σε 10 χρόνια

Περισσότερα από 1.400 άτομα, ενηλίκους και παιδιά που έχουν εκδηλώσει στο Διαδίκτυο την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν έχουν καταφέρει να σώσουν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία της υπηρεσίες από το 2005 μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια, από τότε που ξέσπασε δηλαδή η οικονομική κρίση, παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που σε κάποιο chat (διαδικτυακή συνομιλία) δήλωσαν ότι θέλουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Συνολικά από το 2005 μέχρι σήμερα οι παρολίγον αυτόχειρες ήταν 1.424.

«Το φαινόμενο άρχισε να μας απασχολεί σε μεγάλο βαθμό από το 2011. Τότε ήταν που οι πολίτες χρειάστηκε να προσγειωθούν απότομα σε μια νέα πραγματικότητα. Οι πιο ευαίσθητοι, οι οποίοι μπορεί να αντιμετώπισαν ξαφνικά και απώλεια εσόδων ή περιουσίας και -κυρίως- της εργασίας τους, δεν μπόρεσαν να το διαχειριστούν», είπε στο «Εθνος» αστυνομικός που χειρίζεται -μεταξύ άλλων- και αυτές τις υποθέσεις.

Το 2010 τα άτομα αυτά ήταν 61, ενώ το 2015 εκτοξεύτηκαν σε 308. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο διάστημα κατά το οποίο ξέσπασε η οικονομική κρίση, καθώς το 2011 οι αναγγελίες αυτοκτονιών τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Φέτος οι αποτροπές αυτοκτονίας κατέγραψαν ρεκόρ... Μόνο τον μήνα Δεκέμβριο 30 άνθρωποι σώθηκαν την τελευταία στιγμή ύστερα από την άμεση επέμβαση των αστυνομικών. Οι γιορτές ήταν πάντοτε βαριές για τους υποψήφιους αυτόχειρες...

Η διαδικασία

Η διαδικασία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι συγκεκριμένη και αποδοτική. Μόλις στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος «Cyber Alert» διαπιστωθεί ανάρτηση ή περιέλθει πληροφορία σχετικά με αναγγελία πρόθεσης αυτοκτονίας, ακολουθεί ενδελεχής διαδικτυακή-αστυνομική έρευνα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλληλογραφία με τις εμπλεκόμενες ιστοσελίδες και τις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών Διαδικτύου, με σκοπό τον προσδιορισμό της ταυτότητας του υπό κίνδυνο ατόμου και την ενημέρωση του τοπικού αστυνομικού τμήματος, ώστε να διασφαλιστεί η σωματική του ακεραιότητα και ακολούθως να του παρασχεθεί κατάλληλη υποστήριξη.

Σε περιπτώσεις που προκύπτει ότι τα εμπλεκόμενα άτομα διαμένουν στο εξωτερικό, γίνεται ενημέρωση των αρμόδιων αστυνομικών αρχών μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (Interpol ή Sirene). Για τη διάσωση των ανθρώπων που εκδηλώνουν επιθυμία να αυτοκτονήσουν, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, από το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων αλλά και από το Federal Bureau of Investigation (FBI) των ΗΠΑ.

έθνος, ενικός

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα