Φαρμακοποιοί: Αλαλούμ λόγω των δύο κατηγοριών ΦΠΑ

«Η φαρμακευτική αγορά αποτελεί έναν ευαίσθητο τομέα της οικονομίας, που δεν υπόκειται στους νόμους των αγορών, αλλά υπερισχύει ο κοινωνικός χαρακτήρας γιατί η Υγεία και το Φάρμακο είναι κοινωνικά αγαθά» υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με αφορμή το πρόσφατο δελτίο τιμών φαρμάκων, όπου αναφέρονται δύο κατηγορίες ΦΠΑ, 6% και 13%.

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, αυτό έχει ως αποτέλεσμα για «μία σειρά σκευασμάτων όπως οι ηπαρίνες και τα σκιαγραφικά, οι εταιρείες να υπολογίζουν πλέον ΦΠΑ 13%».

«Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις του καλοκαιριού και τη συμφωνία με τους δανειστές (νόμος 4334/2015) για την παραμονή των φαρμάκων στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%, έκπληκτοι οι πάροχοι είδαν στο πρόσφατο δελτίο τιμών να αναφέρονται δύο κατηγορίες ΦΠΑ, 6% και 13%» τονίζει ο ΠΦΣ, κάνοντας λόγο για «επιπλέον αναστάτωση στη φαρμακευτική αγορά».

Επίσης, σημειώνει ότι «την ώρα που έχει παγώσει η δόση του 1.000.000.000 ευρώ προς τη χώρα μας, λόγω υπέρβασης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, το ίδιο το κράτος υπερφορολογεί τον εαυτό του και ανεβάζει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους ασφαλισμένους».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα