Μεγάλες ζημιές από την ισχυρή έκρηξη στο κτίριο του ΣΕΒ. Μαρτυρίες

Ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές προκάλεσε η έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο κτήριο του ΣΕΒ στο Σύνταγμα.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν, ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέτριας ισχύος, αλλά λόγω του ωστικού κύματος και του σχετικά κλειστού χώρου, στην οδό Ξενοφώντος, όπου βρίσκονται τα γραφεία, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, κυρίως από σπάσιμο τζαμιών, τόσο στον ΣΕΒ, όσο και στα απέναντι κτήρια και κυρίως σε παρακείμενο ξενοδοχείο, σε ένα βενζινάδικο και σε γραφεία, αλλά και στα κτήρια της Κυπριακής Πρεσβεία και σε έναν χώρο πάρκινγκ στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, γιατί αποκλείστηκε έγκαιρα ο χώρος και ειδοποιήθηκαν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου να μείνουν στα δωμάτιά τους οι πελάτες, καθώς προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικα τηλεφωνήματα.

Βέβαια ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα των ζημιών που έχουν προκληθεί, καθώς ούτε οι αστυνομικοί έχουν προσεγγίσει ακόμα το σημείο της έκρηξης, αφήνοντας πρώτα να περάσει ένα χρονικό όριο ασφαλείας, μη τυχόν υπάρχει και δεύτερη βόμβα.

Στο σημείο της έκρηξης βρίσκονται άντρες της Αντιτρομοκρατικής και του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ). Οι άγνωστοι που τηλεφώνησαν στις εφημερίδες σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν ανέφεραν ποια τρομοκρατική οργάνωση είναι, αλλά αυτό ούτως ή άλλως θα απασχολήσει τις Αρχές τις αμέσως επόμενες ώρες.

Η ΕΛ.ΑΣ. Και η αντιτρομοκρατική τέθηκαν σε συναγερμό όταν λίγο πριν τις 03:00 τα ξημερώματα ένας άγνωστος έκανε διαδοχικά τηλεφωνήματα στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Εφημερίδα των Συντακτών».

“Έχει τοποθετηθεί βόμβα στο κτήριο του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος. Θα γίνει έκρηξη σε 40 λεπτά. Προσοχή δεν είναι φάρσα” είπε ο τρομοκράτης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική ενέργεια.

Το χρονικό

Σε συναγερμό βρίσκεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και όλες οι Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας στις 03:35 τα ξημερώματα.

Συγκεκριμένα, στις 02:50, άγνωστος τηλεφώνησε στην Εφημερίδα των Συντακτών και στο Βήμα, αναφέροντας πως έχει τοποθετηθεί βόμβα στα γραφεία του ΣΕΒ, επί της οδού Ξενοφώντος, δίνοντας χρονικό όριο 40 λεπτών για την έκρηξη.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και ισχυρές δυνάμεις απέκλεισαν εντελώς την περιοχή απαγορεύοντας στον οποιοδήποτε να πλησιάσει. Όντως στις 03:35 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη με αποτέλεσμα να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές τόσο στο κτίριο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων όσο και σε παρακείμενα κτίρια, ενώ η έκρηξη ήταν τόσο εκκωφαντική που ακούστηκε σε πολλές περιοχές γύρω από το κέντρο της Αθήνας, αναστατώνοντας τον κόσμο.

Μαρτυρία για την έκρηξη στα γραφεία του ΣΕΒ

Ένας αυτόπτης μάρτυρας μίλησε για  τα όσα διαδραματίστηκαν τα ξημερώματα στο ΣΕΒ, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στην οδό Ξενοφώντος 5 στο Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, ένας υπάλληλος ενός περπτέρου ανέφερε ότι ο θόρυβος ήταν αρκετά δυνατός ενώ υπήρχε προειδοποίηση από την αστυνομία για την ύπαρξη ενός σάκου και τους συνέστησε να είναι προσεκτικοί με το οστικό κύμα που θα προέκυπτε.

Στο μικροσκόπιο το υλικό από τις κάμερες

Το έργο της προανάκρισης βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και η συλλογή στοιχείων από το σημείο της έκρηξης τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των δραστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών έχει μπει και το υλικό από κάμερες ασφαλείας κτηρίων της περιοχής.

Κάτοικος της περιοχής,ανέφερε ότι εδώ και αρκετό καιρό δεν υπάρχει φύλακας στην πρεσβεία της Κύπρου (η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα γραφεία του ΣΕΒ). «Ο φρουρός θα μπορούσε να αντιληφθεί κάποια ύποπτη κίνηση, αν ήταν στη θέση του» τόνισε.

Αμέσως μετά και ενώ όλοι οι γύρω δρόμοι παρέμεναν αποκλεισμένοι οι ειδικοί της αντιτρομοκρατικής άρχισαν να συλλέγουν στοιχεία από το σημείο της έκρηξης, ενώ άρχισαν να αναζητούν και μάρτυρες που πιθανότατα είδαν κάτι.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr υπάρχει στη διάθεση της αντιτρομοκρατικής μαρτυρία εργαζόμενου στη φύλαξη γνωστού καταστήματος στην περιοχή ο οποίος είδε δύο άνδρες να κινούνται ύποπτα στην οδό Ξενοφώντος λίγη ώρα πριν τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Ο μάρτυρας έχει δώσει περιγραφή των δύο ύποπτων και τώρα οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν μέσω των πλάνων που έχουν καταγραφεί από τις δεκάδες κάμερες που υπάρχουν στην γύρω περιοχή να εντοπίσουν τα δύο άτομα αλλά και τη διαδρομή που ακολούθησαν προς και από τα γραφεία του ΣΕΒ.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πάντως ότι οι δράστες τοποθέτησαν μέσα στο σακίδιο έναν πολύ ισχυρό ωρολογιακό μηχανισμό.

Επίσημη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ αναμένει η διοίκηση του ΣΕΒ

Την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία αναμένει η διοίκηση του ΣΕΒ, σχετικά με την έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα στα γραφεία του Συνδέσμου, επί της οδού Ξενοφώντος. Τα γραφεία παραμένουν κλειστά έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα από την ΕΛΑΣ, κάτι που αναμένεται αργά το μεσημέρι, οπότε δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εικόνα για την έκταση των ζημιών μέσα στο κτίριο.

Ωστόσο, ζημιές καταγράφονται στα γειτονικά κτίρια, από το ωστικό κύμα της έκρηξης ενώ σημαντικές φθορές υπέστη και το ξενοδοχείο «Αμαλία» που βρίσκεται δίπλα.. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί έξω από την κύρια είσοδο των γραφείων.

Στο κτίριο του ΣΕΒ δεν υπάρχει φύλακας τις βραδυνές ώρες ενώ δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιτήρηση της οδού το βράδυ παρά το γεγονός ότι εκτός από τον ΣΕΒ στον ίδιο δρόμο βρίσκονται η πρεσβεία της Κύπρου και τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Επίσημη αντίδραση από τον ΣΕΒ αναμένεται αργότερα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα