Ενδοσχολική βία: Τα συχνά περιστατικά προκαλούν ανησυχία

Τρία περιστατικά βίας στα οποία ενεπλάκησαν μαθητές ή εκτυλίχθηκαν μέσα σε σχολείο σημειώθηκαν χθες, στην Αττική και την Κρήτη.

Στο Επαγγελματικό Λύκειο Κορυδαλλού μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν μαχαίρια από δύο ανήλικους δράστες. Εκρηκτική ήταν όμως και η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Ομάδα εκπαιδευτικών που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ και στις «Αριστερές Παρεμβάσεις» μπήκαν στην αίθουσα, ανήρτησαν πανό και είχαν εντονότατους διαλόγους με τον υπουργό, από τον οποίο ζήτησαν, επιτακτικά, απαντήσεις για τα κενά στα σχολεία και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών.

Κορυδαλλός

Επίθεση με σουγιά σε 15χρονο από τρεις συμμαθητές του

Σοβαρό κρούσμα ενδοσχολικής βίας σημειώθηκε τη Δευτέρα το πρωί στο ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, όταν 15χρονος μαθητής κατήγγειλε επίθεση με σουγιά από συμμαθητές του. Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στις 10 το πρωί, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, κι ενώ στο προαύλιο βρίσκονταν περίπου 650 μαθητές. Λίγα λεπτά μετά, ο 15χρονος προσέτρεξε για βοήθεια και με αίματα στα πόδια στον εφημερεύοντα καθηγητή και κατήγγειλε ότι τρεις συμμαθητές του, εκ των οποίων οι δύο κρατώντας πτυσσόμενα μαχαίρια, τού επιτέθηκαν και τον τραυμάτισαν ελαφρά στα πόδια.

Στον Εισαγγελέα

Η Αστυνομία, που ειδοποιήθηκε από τη διεύθυνση του ΕΠΑΛ, συνέλαβε, κατόπιν υπόδειξης του 15χρονου μαθητή, ως δράστες της επίθεσης έναν 19χρονο και δύο ανηλίκους, ηλικίας 17 και 15 ετών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Ανηλίκων και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 15χρονος μαθητής που δέχθηκε την επίθεση, φέρεται να είχε απευθυνθεί στο παρελθόν στη διεύθυνση του σχολείου, καταγγέλλοντας πειράγματα εναντίον του, χωρίς ωστόσο να έχει αναφέρει κάποιο σοβαρό περιστατικό bullying.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 19χρονος που κατηγορείται για την επίθεση, είχε πάρει πρόσφατα μεταγραφή στο ΕΠΑΛ, ενώ στο παρελθόν φέρεται να είχε απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές για υπόθεση κλοπής.

«Από την πρώτη στιγμή, καλέσαμε την Αστυνομία. Δεν θέλαμε να "κουκουλώσουμε" το γεγονός. Eχουμε 650 μαθητές και δεν έχουμε καν γραμματέα. Είναι αδύνατον να διαχειριστούμε το σύνολο των προβλημάτων που προκύπτουν», δήλωσε στο «Eθνος» ο διευθυντής του Λυκείου, Γρ. Γουρδομιχάλης.

Ηράκλειο

Θύμα ξυλοδαρμού 13χρονη

Θύμα ξυλοδαρμού από τρεις συμμαθήτριές της έπεσε χθες το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου ένα 13χρονο κορίτσι από την Αλβανία. Ο καβγάς ξεκίνησε έπειτα από μια επιπόλαιη παρεξήγηση και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με διερχόμενους πολίτες να προσπαθούν να γλιτώσουν τη 13χρονη από τα χέρια των συμμαθητριών της, ενώ στο σημείο έσπευσαν και αστυνομικοί της ΔΙΑΣ. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αρχικώς ο καβγάς ξέσπασε ανάμεσα στα τρία εμπλεκόμενα κορίτσια και σε μία συμμαθήτριά τους από την Πολωνία, φίλη της παθούσας.

Στο νοσοκομείο

Η τελευταία θέλησε να υπερασπιστεί τη φίλη της και τότε δέχτηκε τα «πυρά» των τριών κοριτσιών, τα οποία την άρπαξαν από τα μαλλιά και άρχισαν να τη χτυπούν στα χέρια και τα πόδια. Περαστικοί μπήκαν στη μέση για να τις ξεχωρίσουν και να της προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Το κορίτσι, το οποίο είναι μαθήτρια της Α' Γυμνασίου, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Υποβλήθηκε στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι δεν είχε κάποιο σοβαρό χτύπημα και έτσι πήρε εξιτήριο.

Για το περιστατικό ενημερώθηκαν οι γονείς της, οι οποίοι έσπευσαν αμέσως στο πλευρό της. Τόσο το 13χρονο κορίτσι όσο και οι γονείς του είπαν στους αστυνομικούς ότι δεν επιθυμούν να κινηθούν ποινικά εναντίον των τριών ανήλικων κοριτσιών, ζητώντας να δοθεί τέλος σε αυτήν την ιστορία. Το σχολείο είχε πάει εκδρομή και αμέσως μετά πολλοί μαθητές συγκεντρώθηκαν, όπως συνηθίζουν, στην πλατεία Ελευθερίας όπου συνέβη το περιστατικό.

Ρέθυμνο

Ο αδελφός πήρε... εκδίκηση

Πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε χθες σε γυμνάσιο του Δήμου Αμαρίου στο Ρέθυμνο, όταν 23χρονος ξυλοκόπησε με μαγκούρα τον διευθυντή του σχολείου, διαμαρτυρόμενος για την τριήμερη αποβολή του μαθητή αδελφού του. Για το περιστατικό έχει σχηματιστεί δικογραφία ύστερα από μήνυση που υπέβαλε ο διευθυντής σε βάρος του 23χρονου. Οπως έγινε γνωστό, ο σύλλογος είχε αποφασίσει να αποβάλει από τις σχολικές αίθουσες τον μαθητή λόγω απρεπούς ανάρτησης σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης που αφορούσε «πλάκες» μαθητών σε βάρος καθηγητών τους.

Από τη διεύθυνση του γυμνασίου ελήφθη πρωτοβουλία ώστε να ενημερωθεί η οικογένεια του μαθητή και να υπάρξει μία επαφή προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο. Δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις και ενώ αρχικώς όλα έδειχναν ότι είχαν πάρει τον δρόμο τους, ο 23χρονος αδελφός του μαθητή μετέβη στο σχολείο, ζητώντας σε έντονο ύφος τον λόγο για την αποβολή. Τα πνεύματα οξύνθηκαν σε βαθμό που ο διευθυντής αναγκάστηκε να σηκώσει το τηλέφωνο για να καλέσει την Αστυνομία. Τότε ο 23χρονος, όπως καταγγέλλεται, πήρε μία μαγκούρα και προσπάθησε να χτυπήσει στο κεφάλι τον διευθυντή, ο οποίος πρόλαβε να προστατευτεί με το χέρι του. Γλίτωσε τα χειρότερα στο κεφάλι, όμως υπέστη κάταγμα στο δάχτυλο από το χτύπημα. Ο 23χρονος αμέσως μετά τράπηκε σε φυγή.

Αντιδράσεις

Το περιστατικό έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα του Ρεθύμνου, που ζητά τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία του νεαρού. Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καταδικάζει «την απρόκλητη και με δολοφονική πρόθεση επίθεση που δέχτηκε ο διευθυντής του Γυμνασίου της Συβρίτου, μέσα στον χώρο του σχολείου» και προκήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα.

Εθνος, ενικος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα