Βαγγέλης Γιακουμάκης: Εξωσχολικές επισκέψεις - βασανιστήρια. Τι λέει η δικογραφία

Νέα τροπή πήρε η υπόθεση Γιακουμάκη μέσα από τις καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία των 500 σελίδων που παραδόθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Εξωσχολικές επισκέψεις- βασανιστήρια δεχόταν ο 20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης στην εστία της Γαλακτομικής Σχολής Ιωαννίνων, ακόμα και λίγες μέρες πριν από την εξαφάνισή του στις 6 Φεβρουαρίου 2014.

Το γεγονός ότι το άτομο που ανήκει στην ομάδα των βασικών υπόπτων- πρώην φοιτητής της Σχολής- έμπαινε παράνομα όποτε ήθελε στο κτίριο και μάλιστα σε δωμάτια της Εστίας, εγείρει πολλά ερωτήματα για τη φύλαξη και τις ευθύνες της διεύθυνσης. Ο συγκεκριμένος νεαρός φέρεται μέσα από τα στοιχεία της δικογραφίας να έχει αρκετές περιπτώσεις ρόλο «ενορχηστρωτή» στις επιθέσεις εις βάρος του Βαγγέλη.

Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, σε μία από τις τελευταίες επισκέψεις του – χρονικά πολύ κοντά στην εξαφάνιση – πήγε να επισκεφτεί τέσσερις φίλους του, φοιτητές της Σχολής, στο παλιό δωμάτιο του Γιακουμάκη

. Στο χώρο δηλαδή όπου συνέβαιναν βασανιστήρια, τα οποία ανάγκασαν τον Βαγγέλη να αλλάξει δωμάτιο. Εκεί ο “αρχηγός”, όπως περιγράφεται σε αρκετές καταθέσεις, ενημερώθηκε ότι ο Γιακουμάκης είναι κλεισμένος στο δωμάτιο του και ότι δεν επιθυμούσε να πάει να τους δει.

“Ο Βαγγέλης δεν ανέβηκε στο δωμάτιο όπου ήταν όλοι μαζεμένοι. Μόλις το έμαθε ο... (αναφέρεται όνομα) πήγε στο δωμάτιο του Βαγγέλη μαζί με κάποιους από τους φίλους του. Τον έβγαλαν έξω και τότε ο... (αναφέρεται όνομα) απαίτησε από αυτούς να δώσουν το χέρι με τον Βαγγέλη και να συμφωνήσουν ότι δεν θα του δημιουργούν από εδώ και στο εξής προβλήματα. Ήξερε ότι ο Βαγγέλης είχε φτάσει στο αμήν”, αναφέρεται σε μία από τις καταθέσεις.

Από την αρχή της τελευταίας σχολικής χρονιάς ο “εξωσχολικός” είχε επισκεφθεί τη Γαλακτοκομική Σχολή τρεις φορές, εκ των οποίων τις δύο μπήκε στην εστία. Η τελευταία φορά σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ήταν τρεις ημέρες (ημέρα Τρίτη) πριν από την εξαφάνιση του παιδιού που έγινε Παρασκευή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την τελευταία του επίσκεψη ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον διευθυντή της Σχολής, ο οποίος έτυχε να περνάει από το σημείο όπου βρισκόταν. “Τι κάνεις εσύ εδώ; Φύγε σε παρακαλώ γρήγορα”, φέρεται να του είπε ο διευθυντής. Άγνωστο παραμένει το κατά πόσο ο νεαρός τον άκουσε ή περίμενε λίγο και στη συνέχεια ανέβηκε, όπως τις προηγούμενες φορές, στα δωμάτια. Την ημέρα, πάντως της φυγής του 20χρονου και την προηγούμενη από αυτήν έχει βεβαιωθεί από την Ασφάλεια Ιωαννίνων ότι το συγκεκριμένο άτομο δεν πήγε στη Σχολή.

Οι αστυνομικοί εστίασαν την προσοχή τους στο τελευταίο σκληρό περιστατικό βίας με θύμα τον Γιακουμάκη που έγινε μόλις δύο εβδομάδες πριν από την εξαφάνιση του και συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2015. “Ήταν τότε που τέσσερα άτομα τον έδεσαν σε καρέκλα με σχοινιά και άρχισαν να του δίνουν σφαλιάρες και να τον κοροϊδεύουν. Ο Βαγγέλης φώναξε αντιστάθηκε και έσκισε κατά λάθος την μπλούζα ενός εκ των βασανιστών του. Τότε ήταν που εκείνος εξοργίστηκε, πήρε τη σχισμένη μπλούζα και την έκανε λουρί στο λαιμό του Βαγγέλη, αρχίζοντας να τον σέρνει. Η χλεύη που δέχτηκε το παιδί ήταν απάνθρωπη”, λέει αστυνομική πηγή.

Αυτό που δεν έχει απαντηθεί ακόμα είναι εις βάρος ποιων θα ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως όταν και εφόσον αυτή προσωποποιηθεί. Μέχρι στιγμής ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων έχει ασκήσει δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατ' αγνώστων και διώξεις για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παράνομη βία κατ' εξακολούθησιν εις βάρος πέντε συμφοιτητών του Βαγγέλη.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, Δημήτρης Μπούκας δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ότι ο Βαγγέλης δεν αυτοκτόνησε αλλά έπεσε θύμα δολοφονίας: «Πιστεύω ότι την ημέρα της εξαφάνισης ή μερικές ημέρες πριν υπήρξε εμπλοκή ατόμου ή ατόμων που ευθύνονται για το θάνατο του παιδιού. Δεν εννοώ ότι τον ώθησαν σε αυτοκτονία αλλά ότι τον δολοφόνησαν . Επίσης, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το πότε το πτώμα του παιδιού πήγε στο νοσοκομείο όπου τελικά εντοπίστηκε».

Τέλος, ο αρμόδιος ιατροδικαστής εξηγεί πως «Κατηγορηματική διάγνωση ως προς την αιτία και τον τρόπο του θανάτου δεν υπάρχει. Τα ευρήματα, όπως για παράδειγμα το τραύμα στον καρπό, μας προσανατολίζουν προς το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας αλλά δεν μπορούμε επιστημονικά να είμαστε βέβαιοι».

Στην προσπάθεια του να ερμηνεύσει την απόφαση του εισαγγελέα να ασκήσει δίωξη για ανθρωποκτονία, ενώ μέχρι στιγμής δεν φαινόταν ότι υπήρχαν απτά στοιχεία που να δείχνουν δολοφονία, έμπειρος νομικός που έχει γνώση της υπόθεσης επισημαίνει δύο παραμέτρους. Η πρώτη είναι ότι μόνο έτσι ο εισαγγελέας θα μπορούσε να περάσει τη σοβαρή αυτή υπόθεση που έχει απασχολήσει το πανελλήνιο στην τακτική ανάκριση, την οποία αναλαμβάνει έμπειρη ανακρίτρια που θα του κάνει εισήγηση. Και αυτό γιατί για να περάσει στην τακτική ανάκριση πρέπει να υπάρχει κακούργημα και όχι πλημμέλημα όπως είναι οι σωματικές βλάβες.

Η δεύτερη παράμετρος, όπως εξηγεί ο ίδιος νομικός, αφορά στον ποινικό κώδικα: “Προβλέπεται ότι οι επικίνδυνες σωματικές βλάβες μπορεί να προξενούν πρόβλημα και στον ψυχικό κόσμο του θύματος. Όταν οι δράστες θεωρηθεί ότι γνωρίζουν ότι με τις πράξεις τους θα οδηγήσουν το θύμα στο θάνατο και έχουν αποδεχτεί ότι το θύμα θα πεθάνει από τις πράξεις τους, τότε μπορεί να ασκηθεί από πρόθεση”.

 

xespao

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ