Κέρκυρα: Σπάνε στάμνες το Μεγάλο Σάββατο

Στην Κέρκυρα ένα  όμορφο και εντυπωσιακό έθιμο αναβιώνει το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου

Τα κιλίμια έχουν από νωρίς απλωθεί στα παράθυρα και στα μπαλκόνια από όπου θα πέσουν οι μπότηδες, τα μεγάλα πήλινα βάζα που σπάνε στους δρόμους, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Η λιτανεία του Αγίου μαζί με τη λιτανεία του επιταφίου γίνεται κατ' εξαίρεση το πρωί του Μ. Σαββάτου αντί της Μ. Παρασκευής και στις 11:00 σημαίνει η Πρώτη Ανάσταση, η οποία σηματοδοτεί και το σπάσιμο των μπότηδων.

Ο κόσμος περιμένει την πρώτη Ανάσταση. Όταν τελειώνει η ακολουθία στη Μητρόπολη, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες, πήλινα δοχεία (μπότιδες) στους δρόμους, με μεγάλο κρότο. Αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του στο χωρίον του Ευαγγελίου 'Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως".

 

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η Ανάσταση στην Άνω Πλατεία. Όλα τα παράθυρα των γύρω σπιτιών ανοιχτά με κεράκια αναμμένα. Τα παράθυρα των μεγάλων εξαορόφων σπιτιών, μαζί με το καταπληκτικό θέμα των χιλιάδων κεριών και των πιστών που παρακολουθούν την τελετή της Ανάστασης στη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας, συνθέτουν μία μεγαλειώδη εικόνα.

Η Αναστάσιμος Ακολουθία συνεχίζεται στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής (Πλατύ Καντούνι).

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO