Τα πρόσωπα στις φωτογραφίες δεν έχουν σχέση με τον θάνατο Γιακουμάκη

Δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης το πόρισμα για τη Σχολή Γαλακτοκομικής ότι ο Βαγγέλης Γιακουμάκης είχε υποστεί τουλάχιστον ψυχολογική βία, ενώ και οι μαρτυρίες «δείχνουν» τον σκληρό πυρήνα των Κρητικών σπουδαστών, που φαίνεται να κακομεταχειριζόταν τον άτυχο 20χρονο.

Ωστόσο σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ιδιωτικός ερευνητής Φώντας Βρόσγος που μετείχε στις έρευνες τα πρόσωπα που εμφανίζονται ως οι βασανιστές του Γιακουμάκη σε φωτογραφίες στα social media δεν έχουν καμία σχέση με τον πυρήνα των κρητικών που έκαναν κόλαση τη ζωή του φοιτητή.

«Δεν πρέπει να στοχοποιούμε άτομα. Θα αποφανθεί η δικαιοσύνη ποιος φταίει. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν άτομα που δεν έχουν σχέση με άτομα που πιθανόν να εμπλέκονται», είπε.

Όπως είπε μιλώντας στο Mega «τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν έχουν σχέση». Υπογράμμισε ακόμη ότι στην παρέα των σπουδαστών που ασκούσαν bullying στον Γιακουμάκη υπάρχει ομερτά και κανείς δεν μιλάει.

Σύμφωνα με το πόριμα ένας εκ των σπουδαστών της Σχολής αναφέρει στην κατάθεσή του: «Μια μέρα λίγο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 άκουσα ότι του λέγανε (σσ οι Κρητικοί) να τον δέσουν στην καρέκλα και αυτός απάντησε ότι 'αν θέλετε δέστε με'. Ξέρω ότι τον κλείσανε στη ντουλάπα δεμένο και του ρίχνανε νομίσματα για να τραγουδάει. Οι καθηγητές γνώριζαν τα πάντα. Γνωρίζω τα παιδιά, που τους είχαν ενημερώσει».

Στο πόρισμα αναφέρεται πως μια από τις καθηγήτριες που ήταν επιφορτισμένη με την ευθύνη της Εστίας, είπε πως είχε πληροφορίες για «απαράδεκτη, βίαιη και εξευτελιστική» συμπεριφορά σε βάρος του Β. Γιακουμάκη σε σημείο να τον δένουν, να του κλείνουν το ζεστό νερό και να τον ξυρίζουν παρά τη θέλησή του.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας για τα όσα συνέβαιναν στη Σχολή, που όπως όλα δείχνουν είχε γίνει το κολαστήριο του 20χρονου τονίζουν στις διαπιστώσεις τους:

«Έλαβαν χώρα γεγονότα ενδοσχολικής βίας τόσο σε βάρος του μαθητή Γιακουμάκη όσο και άλλων μαθητών που ζούσαν κάτω από απειλές και τον φόβο που προκαλούσε η ομάδα των Κρητικών μαθητών, η οποία λειτουργούσε σε κλειστό κύκλο προκαλώντας εύλογο φόβο στους συμμαθητές τους. Δεν ελήφθησαν τα προσήκοντα αυστηρά μέτρα καθώς δεν καταλογίστηκαν ποινές κατά των Κρητικών μαθητών, που πρωτοστατούσαν σε βιαιότητες και απειλές σε βάρος τόσο του εξαφανισθέντος Βαγγ. Γιακουμάκη όσο και σε βάρος άλλων μαθητών από κανένα όργανο της Σχολής» αναφέρει το πόρισμα.

Η ενδεχόμενη ολιγωρία του πρώην διευθυντή της Σχολής να αντιμετωπίσει και να αποκαλύψει τη βία που υφίστατο ο 20χρονος φαίνεται πως αποδείχθηκε μοιραία. Παρά το γεγονός ότι τηλεφώνησε δύο φορές στην κοινωνική λειτουργό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Τατιάνα Γκάτσα - μια πριν και μια μετά την εξαφάνιση του 20χρονου - δεν αποκάλυψε τις υποψίες ή τα γεγονότα που γνώριζε.

«Δεν μου αναφέρει κανένα στοιχείο, κανένα περιστατικό. Συμβουλευτικά και προληπτικά θα έλεγα πήρε τηλέφωνο να ρωτήσει πληροφορίες, πως μπορεί ο ίδιος να προφυλάξει την εστία του και τη Σχολή. Χωρίς στοιχεία, χωρίς ενδείξεις. Ακόμα και τη δεύτερη φορά δεν μου αναφέρθηκε καμία υποψία κανένα στοιχείο για περιστατικό bullying. Δεν μου ανέφερε σχετικό ο διευθυντης», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γκάτσα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα