Υπόθεση Γιακουμάκη: Τι δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις. Εν αναμονή του πορίσματος

Φως στα αίτια θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, η σορός του οποίου βρέθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής (15/03) σε περιοχή της Ανατολής κοντά στη Γαλακτοκομική σχολή, όπου φοιτούσε, αναμένεται να ρίξει το πόρισμα του καθηγητή Ιατροδικαστικής, Θεόδωρου Βουγιουκλάκη, ο οποίος θα διενεργήσει τη νεκροψία-νεκροτομή.

Η σορός του άτυχου νέου έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων όπου ο ιατροδικαστής θα διενεργήσει τους ελέγχους.

Το ερώτημα αν πρόκειται για αυτοκτονία ή εγκληματική ενέργεια, θα δοθεί μετά την νεκροτομή του σώματος του άτυχου Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο καθηγητής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεόδωρος Βουγιουκλάκης μαζί με τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας προέβησαν σε μία πρώτη αυτοψία του χώρου και της σωρού του σπουδαστή.

Η σορός του βρέθηκε σε βαλτώδη περιοχή κοντά στη λίμνη, μεταξύ του γηπέδου της Ανατολής και του Ιχθυογεννητικού Σταθμού της ΔΕΛΙ (Δημοτική Επιχείρηση Λίμνης Ιωαννίνων).

Στο σημείο που απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από τη Σχολή, περνούσαν συχνά περιπατητές και είναι απορίας άξιο πως δεν είδαν όλο αυτό τον καιρό κάτι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο άτυχος 20χρονος βρέθηκε ακουμπισμένος σε ένα δέντρο με τραύμα στο δεξί χέρι, ενώ αριστερά του ήταν πεσμένο ένα μαχαίρι.

Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ιατροδικαστής διαπίστωσε τραύμα στο δεξί καρπό του φοιτητή, γεγονός που μπορεί να δείχνει αυτοχειρία.

«Έχει κόψιμο στο δεξί του καρπό. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Βαγγέλης ήταν - σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του - αριστερόχειρας μας κάνει να εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο το άτυχο παιδί να έκοψε τις φλέβες του. Δεν έχει αποκλειστεί ωστόσο κανένα σενάριο», λέει στη HuffPost Greece ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Βουγιουκλάκης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι 100% βέβαιος για τα αίτια θανάτου, εξαιτίας των τοπογραφικών χαρακτηριστικών του σημείου που βρέθηκε, λόγω βλάστησης και βαλτώδους περιβάλλοντος. Ωστόσο από την μακροσκοπική εξέταση, προκύπτουν συμπεράσματα που οδηγούν περισσότερο στο ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

Σημειώνεται πως στο σημείο που βρέθηκε ο Βαγγέλης, έχουν φθάσει κλιμάκια αξιωματικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης και συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, οι οποίοι για τουλάχιστον δύο ημέρες θα ερευνήσουν την περιοχή για τον εντοπισμό αντικειμένων, δειγμάτων αίματος και DNA και εντυπωμάτων παπουτσιών.

Το μαχαίρι, μεταφέρθηκε άμεσα στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να εξερευνηθεί για DNA και αποτυπώματα.

Η σορός σύμφωνα με το epirusgate, βρέθηκε παραμορφωμένη, καθώς ήταν σε προχωρημένη σήψη, ενώ φέρει τραύματα και από επιθέσεις άγριων ζώων. Στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής,από την Θεσσαλονίκη,προκειμένου να ερευνήσει τον χώρο και μαζί με τον ιατροδικαστή,να δώσουν απαντήσεις για τα ακριβή αίτια του θανάτου.

Η Αστυνομία εξετάζει την ευρύτερη περιοχή προκειμένου να είναι βέβαιο ότι το θύμα δεν μεταφέρθηκε στο σημείο μετά από εγκληματική πράξη.

Βρέθηκε μαχαίρι

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, το άψυχο κορμί του Βαγγέλη είχε μώλωπες μόνο στο δεξί χέρι, ενώ ο 20χρονος φοιτητής ήταν αριστερόχειρας. Στο μεταξύ η νεκροτομή θα ξεκινήσει κατά τις 17.00 το απόγευμα, ενώ ίσως έχουμε μια πρώτη εικόνα της κατάστασης μέχρι τις 21.00 το βράδυ.

Συγκλονίζει το γεγονός πως δύο γυναίκες από τα Γιάννενα είχαν δει τον Βαγγέλη στην περιοχή, ενώ τους είχε κάνει εντύπωση πως φορούσε μόνο μια φούτερ μπλούζα στα χρώματα της ιταλικής σημαίας σε μια μέρα με ιδιαίτερο ψύχος. Οι γυναίκες κατέθεσαν τα όσα γνώριζαν στην αστυνομία, όμως οι έρευνές των αρχών περιορίστηκαν σε μια έκταση 400μ. από τη σχολή.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως το βίντεο που έδειχνε τον Κρητικό να φεύγει από βενζινάδικο, υποδεικνύει πως ο Γιακουμάκης κατευθυνόταν προς το σημείο όπου και συνέβη το μοιραίο. Τέλος, φαίνεται πως το μαχαίρι που βρέθηκε δίπλα είναι αγορασμένο από κατάστημα σε μήκος και πάχος σουγιά, χωρίς όμως να είναι σουγιάς και έφερε χοντρή λαβή.

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Σήμερα το πρωί, σε αγροτική περιοχή στον Κατσικά Ιωαννίνων, εντοπίστηκε πτώμα άνδρα σε κατάσταση σήψης. Στο σημείο έχει κληθεί και βρίσκεται ιατροδικαστής. Η αστυνομική έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη για την ταυτοποίηση των στοιχείων του θανόντα, καθώς και των συνθηκών θανάτου του. 
Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί τη Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.»

Πολλά τα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των ερευνών

Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των ερευνών της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, που ενώ έψαξαν σχολαστικά και έκαναν "φύλλο και φτερό" τον περιβάλλοντα χώρο της Γαλακτοκομικής Σχολής αλλά και ...

ευρύτερα την παραλίμνια περιοχή, δεν κατάφεραν να βρουν το πτώμα, που τυχαία ανακαλύφθηκε σήμερα το πρωί. Σημειωτέον ότι ο χώρος ερευνήθηκε τόσο με πεζοπόρα τμήματα όσο και με βάρκα της ΕΜΑΚ και όλοι πιστέψαμε, ότι εφόσον δεν βρέθηκε από την Πυροσβεστική και την ΕΜΑΚ τίποτα σχετικό με την υπόθεση στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει σε αυτή ο Βαγγέλης. Να όμως που οι εξελίξεις μας διέψευσαν και ταυτόχρονα εγείρουν πολλά και εύλογα ερωτηματικά, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν...

Είχαμε περάσει από το σημείο που εντοπίστηκε ο Βαγγέλης, αλλά δεν βρήκαμε τίποτα

Ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων κ. Τρομπούκης δηλώνει: «Στο σημείο αυτό δεν μπορούσε ανθρώπινο μάτι να εντοπίσει τον Βαγγέλη»

«Θέλησε να εξαφανιστεί, πιστεύω ότι είναι αυτοκτονία, μου είπαν ότι βρέθηκε ένα μαχαίρι δίπλα του, πραγματικά λυπάμαι πολύ». Αυτά είναι τα λόγια του πρώην αστυνομικού διευθυντή Ιωαννίνων κ. Τρομπούκη, ο οποίος πριν λίγο καιρό και πριν αποστρατευθεί ήταν επικεφαλής των ερευνών που γίνονταν στην περιοχή περιμετρικά και εντός της Γαλακτομικής Σχολής Ιωαννίνων για τον εντοπισμό ιχνών του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Ο ίδιος όπως είχε πει μιλώντας πριν μέρες στο protothema.gr όλα τα στοιχεία του έδειχναν ότι ο Βαγγέλης είχε επιλέξει να εξαφανιστεί. Όπως λέει στο protothema.gr o εντοπισμός του νεαρού ήταν αδύνατο να γίνει με ανθρώπινο μάτι διότι το σημείο που εντοπίστηκε ήταν δύσβατο: «Δεν ήταν εύκολο να το δει μάτι άνθρωπου, θα μπορούσε να έχει μόνο εντοπιστεί από τα εκπαιδευμένα σκυλιά τα οποία όμως μάλλον δεν είναι και τόσο εκπαιδευμένα για τέτοιους είδους έρευνες.

Έχω να απευθύνω ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: "γιατί ο Βαγγέλης δεν απευθύνθηκε εκεί πού έπρεπε". Σε κάποιον δικό του άνθρωπο αφού είχε σημαντικά προβλήματα. Ναι, η αστυνομία έπρεπε να τον είχε βρει. Μαζί μας ήταν και η ΕΜΑΚ και ειδικά τμήματα. Δεν τα καταφέραμε. Είχα διατάξει προσωπικά να πάρουν πόντο - πόντο το ρέμα, δεν βρήκαμε τίποτα. Ούτε τα εκπαιδευμένα σκυλιά είχαν καταφέρει κάτι να εντοπίσουν. Τα σκυλιά της αστυνομίας αποδείχτηκε ότι ήταν ακατάλληλα τελικά, δεν εντόπισαν τίποτα απολύτως, στο σημείο αυτό δε μπορούσε ανθρώπινο μάτι να εντοπίσει το Βαγγέλη», λέει.

Όπως ενημέρωσε η οικογένεια σε σχετική ερώτηση του protothema.gr η κηδεία του άτυχου νεαρού θα γίνει σίγουρα στη γενέτειρά του την Κρήτη, ενώ φαίνεται ότι θα καθυστερήσει λίγες ημέρες λόγω διαδικασιών που προβλέπονται για την αυτοψία που θα διενεργηθεί στη σορό του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον για να δώσει απάντηση στο ερώτημα εάν πρόκειται για αυτοκτονία ή δολοφονία.

Υπενθυμίζεται ότι ο 20χρονος φοιτητής από το Ρέθυμνο είχε εξαφανιστεί από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων το μεσημέρι της Παρασκευής, 6 Φεβρουαρίου.


Real.gr ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ από realmedialive

Βαρύ το κλίμα εντός της Γαλακτοκομικής Σχολής

Σοκαρισμένοι σπουδαστές και καθηγητές από την είδηση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Πληροφορίες από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA αναφέρουν πως όλοι βρίσκονται κλεισμένοι στο χώρο της Γαλακτοκομικής Σχολής με εντολή της διεύθυνσης, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια και ενημερώνονται για τις εξελίξεις από το διαδίκτυο.

Το κλίμα φαίνεται πως είναι βαρύ, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για φοιτητές που έχουν καταρρεύσει από την είδηση της εξεύρεσης του πτώματος του 20χρονου. Όλα αυτά την ίδια ώρα που η έρευνα για την υπόθεση κακοποίησης του άτυχου φοιτητή να δεν έχει κλείσει, μετά από τις απίστευτες διαπιστώσεις για τα περιστατικά βίας εναντίον φοιτητών.

Θυμίζουμε πως το πόρισμα της Δήμητρας ήταν καταπέλτης. "Ήταν κουρασμένος τελευταία ο Βαγγέλης. Απογοητευμένος. Έκανε μπάνιο στις τρεις η ώρα για να μην του κλείσουν οι άλλοι το νερό και παγώσει. Τον έδεσαν οι κρητικοί στην καρέκλα. Μέσα σε εκείνο το δωμάτιο έγινε, στον δεύτερο όροφο, εκεί που μένουν οι κρητικοί. Μετά ένας από αυτούς κρατούσε κάτι σαν ιμάντα στο χέρι και ο Βαγγέλης έτρεξε να πάει στο δωμάτιο του στον κάτω όροφο και αυτός τον έφτασε. Τον έπιασε από τον λαιμό, του έβαλε τον ιμάντα στον λαιμό και τον τράβηξε. Ο Βαγγέλης αντέδρασε εκείνη την ώρα και τον απέφυγε και κατάφερε να κλειδωθεί μέσα στο δωμάτιο" αναφέρουν μαρτυρίες.

Θρήνος στο χωριό του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Στο χωριό Αρμένοι, που είναι ο τόπος κατοικίας της οικογένειας του νεκρού φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, δεν μπορούν να πιστέψουν πως ο επίλογος θα γραφόταν με τον πιο τραγικό τρόπο.
Από νωρίς το πρωί, στο άκουσμα της είδησης εντοπισμού της σορού του Βαγγέλη, συγγενείς φίλοι και συγχωριανοί καθώς επίσης και μέλη της ευρύτερης οικογένειας από διάφορα μέρη του νησιού βρέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας Γιακουμάκη και συνεχίζουν μέχρι και αυτή την ώρα να καταφτάνουν.
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνομίλησε με ξαδέρφια, μέλη της οικογένειας Γιακουμάκη και όπως διαπιστώθηκε, υπάρχει εμπιστοσύνη, στο πως οι αρχές θα διαχειριστούν την υπόθεση δεδομένης πια της εξέλιξής της. Οι συγγενείς ζητούν από τις αστυνομικές και ανακριτικές αρχές, να φτάσουν το "μαχαίρι στο κόκκαλο" όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι που οδήγησαν στην εξαφάνιση του Βαγγέλη.

"Περιμένουμε τα επίσημα πορίσματα και το τι θα αναφέρει και ο ιατροδικαστής, που από την πλευρά της έχει ορίσει η ίδια η οικογένεια", ανέφερε πρώτος ξάδερφος του αδικοχαμένου Βαγγέλη.
Σε ερώτηση για όλα αυτά που ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα σχετικά με το ενδεχόμενο η οικογένεια Γιακουμάκη να είχε τα όποια προηγούμενα με κάποια άλλη οικογένεια, στην Κρήτη, συγγενείς και στενοί φίλοι, δήλωσαν πως δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση και όλα έχουν ξεκαθαριστεί τόσο με δηλώσεις από πλευράς των γονέων του Βαγγέλη όσο και από την κοινωνική μαρτυρία για τη συγκεκριμένη οικογένεια.

Πρόκειται για την οικογένεια του Ανδρέα Γιακουμάκη από το Σελλί Ρεθύμνου, ο οποίος το 1994 βρέθηκε στους Αρμένους, έχτισε το σπίτι του και δημιούργησε την οικογένειά του, ασχολούμενος κύρια με την κτηνοτροφία. Μαζί με τη σύζυγό του Μαρία έκαναν τρία παιδιά τον Πρωτότοκο Βαγγέλη, τη Γεωργία και τον Παντελή. Στο χωριό των 400 περίπου κατοίκων η οικογένεια Γιακουμάκη χαίρει εκτίμησης και σεβασμού, ενώ παιδικοί φίλοι και συγγενείς χαρακτήριζαν τον Βαγγέλη ως ένα πολύ ευγενή νέο, «που χαιρετούσε έναν έναν με χαμόγελο και δια χειραψίας, όποιον ή όποιους συναντούσε», όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στενός του φίλος και σύντεκνος ο οποίος μάλιστα βρέθηκε στα Ιωάννινα και συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό του.

Κάτοικοι του χωριού, ζητούν να αποκαλυφθεί το όνομα του πολιτικού που ενεπλάκη στην υπόθεση, ώστε να μην ακούγονται ονόματα και να μην προκαλούνται αντιπάθειες και αρνητικές σκέψεις. "Όλα όσα συνέβησαν στη σχολή που ο Βαγγέλης φοιτούσε εδώ και δύο χρόνια και φυσικά αν όλα όσα λέγονται περί βιαιοπραγιών, μείωση της αξιοπρέπειας και πράξεις απάνθρωπες, από Κρητικούς συμφοιτητές του Βαγγέλη προς τον ίδιο, ισχύουν, αυτό δηλητηριάζει, προσβάλλει και δημιουργεί σοβαρό θέμα στις τοπικές κοινωνίες και στο νησί", δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συγχωριανοί του Βαγγέλη που από το πρωί βρίσκονται στον αύλειο χώρο της οικίας Γιακουμάκη.
Διαβάστε το χρονικό της εξαφάνισης του Βαγγέλη Γιακουμάκη, την ένοχη σιωπή στη Γαλακτοκομική Σχολή και τις ημέρες φρίκης που περνούσε ο φοιτητής στα Γιάννενα

Πληροφορίες αναφέρουν πως στις 3 το μεσημέρι, η σορός του Βαγγέλη απομακρύνθηκε από το σημείο εντοπισμού, μετά και την εξέταση από κλιμάκιο του τμήματος ανθρωποκτονιών Θεσσαλονίκης και του ιατροδικαστή και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων. Επίσης μέλος της οικογένειας του Βαγγέλη, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ενδεχομένως η σορός να φτάσει στους Αρμένους την ερχόμενη Τετάρτη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα