Τα μυστικά που πλήγωσαν το Βαγγέλη Γιακουμάκη

Ράγισε το «τείχος της σιωπής» στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Και τα ένοχα μυστικά που έρχονται στο φως προκαλούν ραγδαίες εξελίξεις.

Από το βράδυ της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μόλις παρέλαβε στα χέρια του το πόρισμα της ΕΔΕ, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, ζήτησε την παραίτηση-απομάκρυνση του διευθυντή της σχολής, Κωνσταντίνου Μάντζαρη. Ο τελευταίος, όπως προέκυψε από την ΕΔΕ, αν και έγινε αποδέκτης επανειλημμένα καταγγελιών ακόμη και από μέλη του προσωπικού για ενδοσχολική βία, τις αγνοούσε χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο. Τις μόνες φορές που το έκανε και επέβαλε κυρώσεις ήταν στις περιπτώσεις εκείνες που προκλήθηκαν φθορές στις υποδομές της σχολής.

Στις 10.30, το πρωί της Δευτέρας, συγκαλείται εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, προκειμένου να πάρει απόφαση ώστε να διαβιβαστεί το πόρισμα στον εισαγγελέα, για να υπάρξει καταλογισμός ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών όλων των εμπλεκόμενων. Παρά τα όσα έφερε στο φως η ΕΔΕ-πόρισμα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να βοηθούν τις Αρχές ώστε να ριχθεί φως στη μυστηριώδη εξαφάνιση του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη. «Από το πόρισμα προέκυψαν στοιχεία bullying, όμως αυτά δεν εξειδικεύονται στον Βαγγέλη», έλεγαν υπεύθυνες πηγές στο «Έθνος της Κυριακής».

Το πολυσέλιδο πόρισμα της ΕΔΕ, που διενήργησαν τρία στελέχη του ΔΗΜΗΤΡΑ, με επικεφαλής τον νομικό σύμβουλο του Οργανισμού, Ανδρέα Αθανασόπουλο, βασίζεται σε μαρτυρίες πάνω από 30 ατόμων, σπουδαστών, υπαλλήλων, καθηγητών, φυλάκων, μαγείρων. «Ναι, δεχόταν πιέσεις και μέσα από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων», περιορίστηκε να μας πει ο κ. Αθανασόπουλος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι είδους πιέσεις ήταν αυτές. Το πόρισμα επιβεβαιώνει και το περιστατικό με την τηλεφωνική επικοινωνία του πρώην βουλευτή Χανίων, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, με τη διεύθυνση της Σχολής, αυτό ωστόσο έγινε πριν από δύο χρόνια και για περιστατικό άσχετο με την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο πρώην βουλευτής παρενέβη για την επιβολή τριήμερης αποβολής σε έναν μαθητή, που μαζί με άλλους σπουδαστές είχαν μουντζουρώσει τους τοίχους της σχολής.

Την ίδια στιγμή, οι έρευνες της αστυνομίας είναι στο σημείο μηδέν και μέχρι το βράδυ της Παρασκευής δεν υπήρχε κανένα νεότερο έναν μήνα μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση του 20χρονου σπουδαστή από την Κρήτη.

«Εκτιμούμε ότι το παιδί εξαφανίστηκε και ήταν δική του απόφαση, εξαιτίας της πίεσης που δεχόταν από τη σχολή με τα πειράγματα των σπουδαστών, αλλά και από την οικογένειά του, πιθανόν και για τους χαμηλούς βαθμούς που πήρε, μία μέρα πριν χαθούν τα ίχνη του», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» αξιωματικός που γνωρίζει καλά την υπόθεση.

Για την αστυνομία, οι νέες, συμπληρωματικές καταθέσεις που πήρε τις προηγούμενες μέρες από σπουδαστές είναι περισσότερο διαφωτιστικές. Μία από αυτές αναφέρεται στην «καζούρα της βροχής», που έγινε στον Βαγγέλη, κατά την οποία το... θύμα δέχεται σφαλιάρες στο σβέρκο, αλλά διευκρινιζόταν ότι αυτό ήταν στο πλαίσιο πειραγμάτων και αστεϊσμών και δεν συνιστά bullying.

Η παρέα των Κρητικών σπουδαστών που φέρονται να είχαν επιθετική συμπεριφορά εναντίον του Βαγγέλη Γιακουμάκη, έσπασαν τη σιωπή τους και σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι δεν του έκαναν καψόνια, αλλά τον πείραζαν, όπως παίζουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Οι συνεχείς και μακρές σε διάρκεια τηλεφωνικές συνομιλίες του 20χρονου σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη με την οικογένειά του, και ειδικά με τη μητέρα του, ακόμη και μία μέρα πριν από την εξαφάνισή του, όπως προέκυψε και από την άρση των τηλεφωνικών κλήσεων, οδηγούν τις Αρχές στην εκτίμηση ότι ίσως δεχόταν πιέσεις και από την οικογένειά του.

Τι λέει ο Διευθυντής για την παραίτηση

Καταπέλτης είναι και το πόρισμα των ελεγκτών του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, καθώς αναγνωρίζει ότι ο 20χρονος είχε πέσει θύμα επιθέσεων και εκφοβισμού (bullying), με αποτέλεσμα να ζητηθεί η παραίτηση του διευθυντή της σχολής.

Χθές  ωστόσο, ο διευθυντής της σχολής δήλωσε άγνοια, ενώ σοκαρισμένος δηλώνει από τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος κάνει λόγο για πράξεις ντροπής και βαρβαρότητας σε βάρος του σπουδαστή.

"Άμεσα ζήτησα να παυθεί ο διευθυντής της σχολής γιατί σύμφωνα με το πόρισμα, έχει μεγάλες ευθύνες", λέει μεταξύ άλλων.

Αποκαλυπτική είναι και η μαρτυρία στελέχους του υπουργείου στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", ο οποίος λέει:

"Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού, βασανιστηρίων, χλευασμού και άγριου bullying από συμφοιτητές του. Είχε στοχοποιηθεί από 4 νεαρούς από την Κρήτη, οι οποίοι του έκαναν τη ζωή κόλαση στην Εστία της σχολής. Το χειρότερο είναι ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις για την κάλυψη των δραστών".

Το μεσημέρι του Σαββάτου, στο χώρο της Σχολής βρέθηκε ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης και ο συνεργάτης του Φώντας Βρόσγος, οι οποίοι συζήτησαν επί μακρόν και με τον Διευθυντή της Σχολής αλλά και με σπουδαστές.

Ο κ. Τσούκαλης απηύθυνε έκκληση προς όλους να συμβάλλουν ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση της εξαφάνισης του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

«Δεν μπορεί να εξαφανίστηκε ως δια μαγείας. Αυτό που διαπιστώνουμε, είναι ότι με το πέρασμα, του χρόνου κάποιοι ωριμάζουν και μιλούν. Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο της έρευνας, μιας έρευνας μι μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αλλά πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στο γολγοθά», ανέφερε ο κ. Τσούκαλης.

Αποδέκτες της έκκλησης αυτής είναι κυρίως όσοι βρίσκονται στη Γαλακτοκομική Σχολή, οι σπουδαστές δηλαδή που συναναστρέφονταν καθημερινά με τον Βαγγέλη.

«Πρωτίστως απευθύνομαι σε αυτούς που βρίσκονται μέσα στη Σχολή. Όποιος ξέρει κάτι έστω κι ανώνυμα ας το αναφέρει. Αρκεί να είναι χρήσιμο», τόνισε ο κ. Τσούκαλης, μη παραλείποντας να καυτηριάσει διάφορα σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα οποία έφτασαν και στον ίδιο.

Την ίδια ώρα, ο θείος του εξαφανισμένου φοιτητή απευθύνει και πάλι δραματική έκκληση να ανοίξουν τα στόματα και να μιλήσουν επιτέλους όλοι όσοι γνωρίζουν το μαρτύριο που ζούσε ο 20χρονος.

Πάντως, συμφοιτητές του Βαγγέλη υποστηρίζουν ότι όλα όσα καταγγέλλονται περί βασανιστηρίων, δεν ισχύουν κι ότι πρόκειται για πλάκα και πειράγματα μεταξύ των σπουδαστών. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του φοιτητή συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στα Ιωάννινα από άνδρες της ΕΜΑΚ και εκατοντάδες εθελοντές.

Το πόρισμα της έρευνας θα κατατεθεί στις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές. Παράλληλα, η ασφάλεια παίρνει νέες καταθέσεις από άτομα που φαίνεται πως γνωρίζουν πολλά, αλλά όλο αυτό το διάστημα κρατούσαν το στόμα τους κλειστό.

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης σε κρητικό γλέντι

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από κρητικό γλέντι στο οποίο συμμετείχε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης μερικές ημέρες πριν χαθούν τα ίχνη του ανέβασε στο διαδίκτυο ο σκηνοθέτης, Ματθαίος Ματθαιουδάκης. Στο βίντεο, που έχει γυριστεί στην περιοχή Βρύσινα, φαίνεται ο 22χρονος φοιτητής να παρακολουθεί με προσοχή τους συγγενείς και τους φίλους του που τραγουδούν υπό τους ήχους της λύρας ενώ χρονολογείται λίγο μετά την Πρωτοχρονιά.

Στο 9:50 του βίντεο διακρίνεται ο εξαφανισμένος φοιτητής

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα