Συνεχίζεται η κακοκαιρία. Κλειστά σχολεία, δρόμοι και λιμάνια

Συνεχίζεται η κακοκαιρία που έχει βάλει στην κατάψυξη τη χώρα, μάλιστα θα υπάρξουν χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας στα ανατολικά της χώρας, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι από 6 έως 8 μποφόρ με τη θερμοκρασία να μην βελτιώνεται αισθητά. Μάλιστα επικρατεί παγετός κατά τόπους ισχυρός στα ηπειρωτικά τις πρωινές και νυχτερινές ώρες, καθιστώντας την κυκλοφορία στους δρόμους επικίνδυνη.

Στα βόρεια της χώρας θα επικρατήσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -5 έως 5 βαθμούς, ενώ θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις παροδικά κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων χιονοπτώσεων μέχρι το απόγευμα.

Στην Αττική ο χιονιάς προκάλεσε σημαντικά προβλήματα με πολλά από τα σχολεία του νομού να μένουν κλειστά λόγω του παγετού και της συνεχής χιονόπτωσης κυρίως βόρεια του νομού. Έτσι,κ κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στα βόρεια προάστια και στα ανατολικά, όπου σημειώνονται τα περισσότερα προβλήματα.

Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Πέμπτη, ιδιαίτερα λόγω της ύφεσης των ανέμων, που θα ξεκινήσει από την Τετάρτη το βράδυ.

Κλειστά παραμένουν σήμερα τα σχολεία στην πλειονότητα των δήμων του Βόρειου Τομέα Αττικής, ενώ πολλά σχολεία παραμένουν κλειστά και στους δήμους της Ανατολικής Αττικής. Παράλληλα, ο παγετός κλείνει σχολεία στην κεντρική και δυτική Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, κλειστά παραμένουν σήμερα τα σχολεία στους δήμους Πεντέλης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Παπάγου-Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας.

Στην Κηφισιά κλειστά παραμένουν όλα τα σχολεία στην Πολιτεία (7ο δημοτικό σχολείο) και στην Άνω Κηφισιά (5ο Δημοτικό Σχολείο), ενώ για όλα τα υπόλοιπα η λειτουργία θα κριθεί από τους διευθυντές.

Στο δήμο Χαλανδρίου παραμένουν κλειστά τα σχολεία στο Πάτημα Χαλανδρίου (16ο Νηπιαγωγείο, 16ο Δημοτικό, 8ο Γυμνάσιο).

Στη Μεταμόρφωση τα σχολεία άνοιξαν μετά τις 9.00 π.μ., ενώ κανονικά λειτούργησαν τα σχολεία στο δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού.

Στην Ανατολική Αττική κλειστά παραμένουν τα σχολεία στους δήμους Διονύσου, Παλλήνης, Ωροπού, Αχαρνών (λόγω του Πολιούχου Αγ. Βλάση).

Στο δήμο Σαρωνικού κλειστά παραμένουν το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Κουβαρά, το Γυμνάσιο Πέτας.

Στο δήμο Μαραθώνα κλειστά παραμένουν όλα τα σχολεία στον Βαρνάβα και το Γραμματικό, καθώς και το ΕΕΕΕΚ Παμμακάριστος και το 2ο Γυμνάσιο Βουτζά,

Στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου κλειστά παραμένουν το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Νταού Πεντέλης. Στη Δυτική Αττική κλειστά παραμένουν τα σχολεία στο δήμο Φυλής και όλα τα σχολεία στα Βίλια και το Κριεκούκι στο δήμο Μάνδρας.

Επίσης, στον Κεντρικό Τομέα, κλειστά είναι τα σχολεία του δήμου Γαλατσίου (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί καθώς και τα σχολεία του Γαλατσίου που στεγάζονται στο συγκρότημα της Γκράβας και τα ΕΠΑΛ).

Κλειστά σχολεία και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του καλλικρατικού Δήμου Θηβαίων, όπως και του δήμου Φλώρινας, εκτός των παιδικών σταθμών που εκεί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Το ίδιο θα ισχύσει στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, όπως και οι 1ος και 2ος Παιδικός Σταθμός του δήμου. Το ίδιο και στους δήμους Δομοκού, Μακρακώμης, Καρπενησίου και Αγράφων, στις δημοτικές ενότητες Πολυδρόσου και Επταλόφου του δήμου Δελφών, ενώ στην Υπάτη θα μείνει κλειστό μόνον το Γυμνάσιο.

Κλειστά θα είναι τα σχολεία στους δήμους Πύλης, Πινδαίων, Αιθήκων, Μαλακασίου, Κλεινοβού, Χασίων, Τυμφαίων και Καστανιάς του νομού Τρικάλων, καθώς και τα νηπιαγωγεία και δημοτικά του πρώην Δήμου Καλαμπάκας. Επίσης στις δημοτικές ενότητες Καρυάς και Σφακιωτών στη Λευκάδα.

Στην Κρήτη, κλειστά θα είναι τα σχολεία στον δήμο Βιάννου, σε Ανώπολη, Ασή Γωνιά, Ασκύφου, Βουβά, Ροδοβάνι, Σφακιά στα Χανιά και στον δήμο Καντάνου τα σχολεία σε Έλος, Σκαλωτή και Βαθιανό. Στο Ρέθυμνο κλειστά είναι όλα τα σχολεία σε Ανώγεια και Φουρφουρά, τα δημοτικά σχολεία σε Ζωνιανά, Λιβάδεια, Αξό, Απλαδιανά, Μπαλί, Μυριοκέφαλα, Αποστόλους, Πλάτανο και τα γυμνάσια και λύκεια σε Κράνα, Σύβριτο.

Διακοπή κυκλοφορίας έχει επιβληθεί σε κάποιους δρόμους της Αττικής, λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Παράλληλα, σε κάποια σημεία είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα οχήματα, καθώς το οδόστρωμα είναι ιδιαίτερα ολισθηρό.

Συγκεκριμένα, παραμένει η διακοπή της κυκλοφορίας στη Λ. Πάρνηθας από το τελεφερίκ ως το καζίνο, στην Περιφερειακή Οδό Πεντέλης - Ν. Μακρής, από το Σ.Ν. Πεντέλης ″414″ έως και διασταύρωση Αγ. Πέτρου, στη λεωφόρο Χασιάς - Δερβενοχωρίων, στο ύψος Μονής Κλειστών, στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια και στην Ανατολική Οδό, στην περιοχή «Καλοπούλα», από το τέρμα της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Θήβας, από 4ο χλμ. (περιοχή Μάνδρας), στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ στο συγκεκριμένο τμήμα έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία για φορτηγά οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Στην Εύβοια, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Χαλκίδας - Αιδηψού, από 16ο (Καστέλλα) έως 51ο χλμ. (Προκόπι), για οχήματα άνω των 3,5 τόνων, και για όλα τα οχήματα στην επαρχιακή οδό Σταυρού - Αγ. Σοφίας. Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις επαρχιακές οδούς Χαλκίδας - Αιδηψού, από 16ο έως 51ο χλμ., Γυμνού - Σέτας, Στενής - Στροπώνων, Αγ. Αθανασίου - Γλυφάδας, Ιστιαίας - Ροβιών, Ροβιών - Δρυμώνα (Ι.Μ. Οσίου Δαυίδ), Παγώντα - Μαρκάτες, Προκοπίου - Σρακίνικου, και Κιρύνθου - Φαράκλας. Επίσης, στο επαρχιακό και οδικό δίκτυο Μαντουδίου Ευβοίας και στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο Ιστιαίας.

Στη Βοιωτία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας - Θηβών και συγκεκριμένα από 34ο έως 30ο χλμ., αλλά και σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο νομού.

Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό λόγω θυελλωδών ανέμων

Συνθήκες παγετού στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Στο δήμο Φλώρινας κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ με μια ώρα καθυστέρηση θα αρχίσουν το πρωί τα μαθήματα στα σχολεία, στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Βοΐου, Σερβίων - Βελβεντού, Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Γρεβενών, Δεσκάτης και Πρεσπών Φλώρινας.

Το θερμόμετρο στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Κατερίνη, τη Βέροια, αλλά και την πόλη των Σερρών δείχνει δύο βαθμούς Κελσίου με υγρασία 56%, αραιή συννεφιά και βόρειο άνεμο 4 μποφόρ.

Στους -3 βαθμούς Κελσίου με υγρασία 64%, αίθριο καιρό και βόρειο άνεμο στα 3 μποφόρ, είναι η θερμοκρασία στην Έδεσσα, στην Καστοριά, στα Γρεβενά, αλλά και στη Φλώρινα.

Στο νομό Ημαθίας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 81ο έως το 98ο χλμ., στις επαρχιακές οδούς Βέροιας - χιονοδρομικού κέντρου Σελίου, από το 9ο μέχρι το 26ο χλμ., Βέροιας - Δασκίου, μέσω Πολυδενδρίου, από 15ο έως 43οχλμ., καθώς και στους δρόμους που συνδέουν τη Νάουσα με το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου, από το 12ο - το 17ο χλμ. και με το χιονοδρομικό κέντρου "Τριών - Πέντε Πηγαδιών", από το 12ο - 17ο χλμ.

Αναγκαίες είναι επίσης, οι αλυσίδες στη παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αρναίας Χαλκιδικής (μέσω Χολομώντα), στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου - Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά), από το 3ο χλμ. διαστάυρωσης Βάβδου, έως Βάβδο και στο οδικό δίκτυο Καρυών - Αγίου Παύλου - Αγίου Όρους.

Επίσης, στους δρόμους από και προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας, μέσω Κερασιάς Πέλλας, από το 20ο έως 25ο χλμ, και μέσω Άρνισσας, από το 9ο έως το 25ο χλμ., στο δρόμο που συνδέει την Κατερίνη με το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, στην Πιερία, ενώ στο Κιλκίς στην επαρχιακή οδό Καστανερής - Μεγάλων Λειβαδιών.

Στη Φλώρινα, λόγω χιονόπτωσης και παγετού, κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Φλώρινας-Κοζάνης, μέσω Βιτσίου, από το 18ο έως το 30ο, ενώ αλυσίδες χρειάζονται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, εκτός από τις πεδινές περιοχές του δήμου Αμυνταίου.

Κλειστό είναι το χιονοδρομικό κέντρο στο Καϊμακτσαλάν, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Οι χθεσινές χιονοπτώσεις αύξησαν το επίπεδο χιονιού στις πίστες των χιονοδρομικών κέντρων στο Πισοδέρι, στα Τρία - Πέντε Πηγάδια, στο Ελατοχώρι, στο Περτούλι, στη Βασιλίτσα, αλλά και στο Πήλιο.

Οι οδηγοί που θα κινηθούν προς τα παραπάνω χιονοδρομικά κέντρα, πρέπει να έχουν μαζί τους αλυσίδες, ενώ η τροχαία συνιστά την προσοχή των οδηγών κατά την κίνηση τους στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των συνθηκών παγετού τις πρωινές ώρες.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι έντασης 9 με 10 μποφόρ εξακολουθούν να πνέουν στο Αιγαίο με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά για το βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια γίνονται κανονικά.

Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από το λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Κλειστή είναι η γραμμή Αγ.Μαρίνα- Νέα Στύρα.

Ανοιχτές είναι οι γραμμές Βόλος-Σποράδες Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένας Θάσου, Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα Λευκίμμη, Κυλλήνη-Ζάκυνθος, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Ρίο-Αντίρριο.

Το Λιμενικό συστήνει στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, πριν από την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα