Εβρος: Μετρούν τις πληγές τους, μεγάλες οι ζημιές

Οργή, αγανάκτηση, απόγνωση και θυμός επικρατεί στους κατοίκους των περιοχών του Έβρου που επλήγησαν από τις «φονικές» πλημμύρες των τελευταίων ωρών. Οι έντονες βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή και η συνεχιζόμενη αύξηση στη στάθμη των νερών του ποταμού του Έβρου είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μερικές δεκάδες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

 

Κάτοικοι του οικισμού του Πόρου έζησαν δραματικές ώρες και αναγκάστηκαν χθες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί από τα ειδικά κλιμάκια της Περιφέρειας η καταγραφή των ζημιών με σκοπό την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.

 

Ο μεγάλος υδάτινος όγκος, που κατευθύνεται στο νότιο τμήμα του ποταμού σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν από το χθες μεσημέρι, προβληματίζουν τις αρχές που εκπονούν σχέδιο κατασκευής αναχώματος σε καίριο σημείο του οικισμού, ώστε να εμποδίσουν την εισροή νερών και να αποτρέψουν μικρό ή μεγάλο πλημμυρικό επεισόδιο, καθώς σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο μεγάλος κίνδυνος πέρασε και δεν αναμένονται εντός του Σαββατοκύριακου βροχοπτώσεις στην περιοχή.

 

Την ίδια ώρα, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τον οικισμό Λαγυνά, ο οποίος εκκενώθηκε από νωρίς χθες το πρωί και μέχρι αυτή την ώρα, τα νερά στον οικισμό σταδιακά υποχωρούν και πιθανόν εντός της ημέρας οι κάτοικοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σε ετοιμότητα οι Αρχές

 

Εν τω μεταξύ η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας συνεδρίασε χθες το βράδυ στις Φέρες του Έβρου, προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις στις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο. Οι προσπάθειες αυτή την ώρα εστιάζονται κατά κύριο λόγο εκτός από τον Πόρο, στα Φυλαχτά και στο Τυχερό.

 

Οι τεχνικές υπηρεσίες και τα στελέχη του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, όπως το στοχευμένο σπάσιμο συγκεκριμένων αναχωμάτων, ώστε να εκτονωθεί ο μεγάλος υδάτινος όγκος και να νερά να κατευθυνθούν μακριά από κατοικημένες περιοχές.

 

Εκτάκτως ο Πάνος Καμμένος μεταβαίνει στις πληγείσες περιοχές

 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα Σάββατο στον Έβρο, προκειμένου να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές από τις καταστροφικές πλημμύρες και να διαπιστώσει αν απαιτείται επιπλέον συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα