Δραματικές στιγμές στον Έβρο: Εκκενώθηκαν δύο οικισμοί

Στην έδρα του δήμου Σουφλίου μεταφέρονται, αυτή την ώρα με λεωφορεία, κάτοικοι των Λαγυνών, που εκκενώθηκε, καθώς έσπασαν τα αναχώματα στην κοίτη του ποταμού Έβρου και τα νερά, με μεγάλη ορμή, μπήκαν στον οικισμό και άρχισαν να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Τα τεχνικά συνεργεία καταβάλουν προσπάθειες, με την κατασκευή αναχωμάτων, ώστε να εμποδίσουν την είσοδο των νερών.

Προληπτική εκκένωση αποφασίστηκε και στον οικισμό Πόρο του Δημοτικού διαμερίσματος Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης, καθώς τα νερά του ποταμού κατευθύνονται με μεγάλη ορμή προς τον οικισμό και υπάρχει κίνδυνος να μην αντέξουν τα αναχώματα

Λίγο νωρίτερα αστυνομικοί πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και ζητούσαν από τους ενοίκους να τα εγκαταλείψουν, ώστε να μην κινδυνεύσουν. Όπως θα δείτε στο επόμενο βίντεο, οι καμπάνες του χωριού χτυπούσαν, ώστε όλοι οι κάτοικοι να φύγουν...

Oπως δήλωσε στο Newsit o Aντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς "υπάρχει κίνδυνος. Αυτήν την ώρα γίνεται εκκένωση των Λαγυνών και από χθες το βράδυ έγινε προληπτική εκκένωση του Πόρου.

Ηδη τα νερά μπήκαν στα πρώτα σπίτια των Λαγυνών, κάποια έχουν πλημμυρίσει και τώρα πληροφορούμαστε ότι αρχίζει και απειλείται και ο Πόρος. Χτυπούν οι καμπάνες του χωριού στα Λαγυνά, υπάρχει κλιμάκιο της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και βγάζουν τον κόσμο από τα σπίτια.

Στα Λαγυνά έσπασε από χθες το ανάχωμα, γίνανε ενέργειες να δημιουργήσουμε νέο ανάχωμα, αλλά οι ποσότητες των νερών είναι τεράστιες. Μιλούμε αυτή την ώρα για 2.760 κυβικά μέτρα νερό το δευτερόλεπτο, πρωτοφανή ποσότητα νερού για τα χρονικά η οποία δεν είναι διαχειρίσιμη. Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τα φράγματα της Βουλγαρίας που άνοιξαν".

Ο κ. Πέτροβιτς έκανε λόγο για τεράστιες ζημιές στην γεωργία, σημειώνοντας ότι έχουν πλημμυρίσει 180.000 στρέμματα στον Έβρο. Όπως είπε, μια συνήθης ροή στον ποταμό είναι κάτω από τα 700 κυβικά μέτρα, ενώ χθες έφθασε τα 2.600 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.

Ο κ. Πέτροβιτς τόνισε ότι "κάποια στιγμή πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση των φραγμάτων της Βουλγαρίας", γιατί "δεν μπορεί να ασθενεί η Βουλγαρία και να ανεβάζει πυρετό ο Έβρος".

«Ο κάμπος της Ορεστιάδας έχει πάθει τη μεγάλη ζημιά. Εκεί έσπασαν αναχώματα και περίπου 60-70.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει. Θα αγγίξουν τα 80.000 τα στρέμματα, μιλάμε για μεγάλη καταστροφή» επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης.

newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα