Συναγερμός για το Ask.fm των ανηλίκων. Περιστατικά cyber bullying

Φόβους ότι η νέα διαδικτυακή μόδα ανταλλαγής μηνυμάτων και γνωριμίας μέσω της ιστοσελίδας Ask.fm, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ανηλίκους, μπορεί να ανοίξει «κερκόπορτες» σε περιστατικά άγριου cyber bullying (διαδικτυακού εκφοβισμού) μεταξύ μαθητών εκφράζουν οι ελληνικές αστυνομικές Αρχές που ήδη εξιχνίασαν μία υπόθεση. Πρόκειται για μια πλατφόρμα, η οποία έχει ήδη πάνω από 140.000.000 εγγεγραμμένους χρήστες (κυρίως παιδιά και εφήβους) απ' όλο τον κόσμο!

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα που κάνει θραύση και στη χώρα μας χρησιμοποιείται περισσότερο από μαθητές ηλικίας μεταξύ 13-18 ετών. Σε αυτήν μπορεί κάποιος να δημιουργήσει ένα προφίλ με φωτογραφία (δική του ή ακόμη και ψεύτικη) για να δέχεται ερωτήσεις και να απαντά ή το αντίστροφο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι ερωταποκρίσεις υποβάλλονται χωρίς το παραμικρό «φίλτρο» που μπορεί να μπλοκάρει τυχόν άσεμνες εκφράσεις ή σεξουαλικές προτροπές. Ηδη έχουν καταγραφεί διεθνώς δεκάδες περιπτώσεις cyber bullying μέσω αυτού του ιστότοπου, στον οποίο μπορεί κανείς να περιηγηθεί χωρίς να έχει κάνει εγγραφή, ενώ όσοι έχουν προφίλ μπορούν να θέτουν ερωτήσεις ανώνυμα.

Η ελληνική Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνίασε προ ημερών μια περίπτωση με τρεις μαθήτριες γυμνασίου των Αθηνών, οι οποίες απειλούσαν τους συμμαθητές τους γράφοντας στο Ask.fm: «Θα πάρουμε τις καραμπίνες και θα σας αιματοκυλίσουμε. Ρουθούνι δεν θα μείνει»! Η συγκεκριμένη ανάρτηση στο φόρουμ της ιστοσελίδας συγκέντρωσε πάνω από σαράντα θετικά σχόλια και προσφορές για συμμετοχή στο επικείμενο αιματοκύλισμα των μαθητών του γυμνάσιου!

Η δυσοίωνη όσο και προκλητική συζήτηση έγινε αντιληπτή από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και αμέσως σήμανε συναγερμός, καθώς κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα αν πρόκειται για μια απλή μαθητική πλάκα. Περίπου τριάντα αστυνομικοί περικύκλωσαν το σχολείο την επίμαχη ημέρα, περιμένοντας εντολές για αποτροπή της υποτιθέμενης καταδρομικής επίθεσης με καραμπίνες, που υποτίθεται πως προετοίμαζαν οι τρεις μαθήτριες, η μία από τις οποίες είναι κόρη στρατιωτικού και οι άλλες δύο κόρες καθηγητών του ιδίου γυμνασίου!

Βέβαια η επίθεση δεν έγινε ποτέ, αλλά οι αστυνομικοί κατάφεραν με τις έρευνες που έκαναν να εντοπίσουν τις τρεις μαθήτριες και να κάνουν έρευνες στα σπίτια τους, με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα. Εκεί εντοπίστηκαν τα πειστήρια για τις απειλές που είχαν εξαπολύσει μέσα από την πλατφόρμα Ask.fm. Οι άνδρες της Δίωξης έχουν σχηματίσει δικογραφία στην οποία μάλιστα περιλαμβάνονται και οι γονείς των τριών μαθητριών, με την κατηγορία της παραμέλησης της εποπτείας ανηλίκων.

Η αξιολόγηση

Στο στόχαστρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν μπει πάντως δεκάδες παρόμοιες περιπτώσεις απειλών που φτάνουν στα όρια του «εκβιασμού-εκφοβισμού» και πλέον γίνεται αξιολόγησή τους προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες από αυτές είναι στα όρια της πλάκας και ποιες είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν και μάλιστα εντός σχολικού περιβάλλοντος. Αλλωστε στη συγκεκριμένη σελίδα τα σχόλια με προσβλητικές εκφράσεις και σεξουαλικές προτροπές δεν απαγορεύονται, πράγμα που επιβεβαιώνεται από τα σχόλια και τις απαντήσεις των χρηστών!

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Espresso», οι αστυνομικοί έχουν ξεχωρίσει τέσσερις περιπτώσεις εκβιασμού, τις οποίες θεωρούν σοβαρές και θα τις ερευνήσουν προκειμένου να προλάβουν δυσάρεστες εξελίξεις. Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που έχει γνώση των κινδύνων του διαδικτύου, χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την ιστοσελίδα Ask.fm, καθώς πολλές περιπτώσεις cyber bullying ξεκινούν από αυτήν, χωρίς βέβαια η διαχειρίστρια εταιρία της από τη Λετονία να έχει σχέση με αυτό το φαινόμενο.Οι εννέα αυτοκτονίες σε Ευρώπη και Αμερική

Το ask.fm, που μετρά περισσότερους από 140.000.000 εγγεγραμμένους χρήστες (κυρίως ηλικίας από 13 ως 20 ετών), έκανε πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2010, και μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί εννέα αυτοκτονίες παιδιών κι εφήβων (12 ως 17 ετών) στην Αγγλία, την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ οι οποίες φέρεται ότι σχετίζονταν με τη λεκτική κακοποίηση - παρενόχληση που δέχονταν οι αυτόχειρες μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης.

Οι διαχειριστές της εταιρίας, με έδρα τη Λετονία, έχουν κατά καιρούς εμφανιστεί συνεργάσιμοι με τις αρμόδιες Αρχές και προχωρούν σε ενέργειες για να ενισχυθούν οι ρυθμίσεις απορρήτου στον λογαριασμό του κάθε παιδιού-χρήστη.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα άλλα δημοφιλή δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook και το twitter, στην εν λόγω πλατφόρμα (γίνεται εξαιρετικά δημοφιλής και στη χώρα μας) εξακολουθεί να ισχύει η γραμμή πως δεν «κόβονται» τα υβριστικά, σεξουαλικά ή προσβλητικά σχόλια από τους χρήστες.

Ως αποτέλεσμα ο κίνδυνος του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyber bulling) είναι αυξημένος και μοιάζει να είναι ανεξέλεγκτος. Είναι ενδεικτικό ότι για μια 12χρονη από τη Φλόριντα που βρέθηκε νεκρή υπήρχαν φράσεις όπως «Κανείς δεν νοιάζεται για σένα» στο προφίλ της στο ask.fm. Εξάλλου σε 14χρονη που απαγχονίστηκε το 2013 στην Αγγλία οι «φίλοι» της έγραφαν ότι «όλοι θα ήταν χαρούμενοι, αν πέθαινες» και κάποια αντίστοιχα σχόλια συνεχίζονταν ακόμα και μετά τον θάνατό της!

dete

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα