Πανελλήνιες 2013 με Νεοελληνική Γλώσσα - Έκθεση: Θέματα

Ένας αστρολάβος της ζωής και του ουρανού το πρώτο θέμα στις πανελλήνιες εξετάσεις από το βιβλίο του Γεωργίου Γραμματικάκη

Συνδυάζει περιβάλλον, διαδίκτυο και την αποξένωση των ανθρώπων που προκύπτει από το διαδίκτυο

Ο συγγραφέας προβληματίζεται για την αποσύνδεση του ανθρώπου από το περιβάλλον του, φυσικό και ανθρώπινο. Ειδικότερα, αναφέρεται στην ελάχιστη εκτίμηση του ανθρώπου
για την επίγεια ζωή που αποπνέει ένα αίσθημα μοναξιάς και ανίας και αναζητά την ανακούφισή του στο σύμπαν, βιώνοντας την «ερημοποίηση» της ύπαρξής του. Ενώ η φύση όμως ακόμη οργιάζει, με πλούτο χλωρίδας και πανίδας, ο άνθρωπος με τη διφυή του υπόσταση προκαλεί μια αντινομία. Αφενός ανέπτυξε ηθικοπνευματικό πολιτισμό, αφετέρου
αμαύρωσε την πορεία του με θηριωδίες με απότοκο την καταστροφή του περιβάλλοντος και την αλλοτρίωση του. Είναι ανάγκη να επανασυνδεθεί με τους ομοίους του, να επανακάμψει η ανθρωπιστική παιδεία για να υπερβεί την απανθρωπιά που θεριεύει. Δικαίωση του γένους μας θα απέβαινε η επανένωση με την ηθική, την ειρήνη και η αναγέννηση της φύσης. Εάν ο άνθρωπος υπερβεί την αδυσώπητη μοναξιά, τότε θα αποκτήσει ουσία η ζωή σε κάθε της διάσταση

διαβάστε αναλυτικά τις απαντήσεις ...

Νεοελληνική Γλώσσα, Πανελλήνιες 2013: Απαντήσεις

Διαβάστε τις λύσεις - απαντήσεις και αναλύσεις ΕΔΩ

Το θέμα που "έπεσε" στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας είναι από το βιβλίο του Γεωργίου Γραμματικάκη «Ένας αστρολάβος της ζωής και του ουρανού». Συνδυαστικό θέμα για το περιβάλλον, το διαδίκτυο και την αποξένωση των ανθρώπων μέσω του ιντερνετ.

Με θέμα το περιβάλλον, το διαδίκτυο και την αποξένωση των ανθρώπων που προκύπτει από το διαδίκτυο ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές 2013 με το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Στους υποψήφιους δόθηκε κείμενο από το βιβλίο του Γιώργου Γραμματικάκη "Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής", με ζητούμενο να αναπτύξουν θέμα γύρω από το Διαδίκτυο, το περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων. Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου για τους περισσότερους υποψήφιους.

Στις ερωτήσεις ζητούσαν από τους υποψήφιους να αναπτύξουν το θέμα τους γύρω από την επικοινωνία και τη μοναξιά του ανθρώπου.

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις 2013 ξεκίνησαν με το μάθημα της Έκθεσης Γενικής Παιδείας ενώ η επόμενη μέρα των εξετάσεων είναι η Δευτέρα.

Άρχισαν οι πανελλαδικές εξετάσεις για περίπου 110.000 υποψηφίους. Οι εξεταζόμενοι διαγωνίζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, με το οποίο παραδοσιακά ξεκινούν οι πανελλαδικές.

Το madata.gr  θα μεταδώσει όπως κάθε χρόνο όλες τις λύσεις των θεμάτων στα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Τα θέματα αλλά και οι προτεινόμενες λύσεις - απαντήσεις θα είναι διαθέσιμες ΕΔΩ.

Πανελλήνιες 2013 | Νεοελληνική Γλώσσα | Θέματα Δείτε εδώ το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας
Πανελλήνιες 2013 | Νεοελληνική Γλώσσα | Λύσεις

Όπως τελικά αποφάσισε και ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ δεν θα γίνουν απεργίες εν μέσω των Πανελλαδικών ξετάσεων και άρα θα διεξαχθούν ομαλά δίνοντας τέλος στο άγχος χιλιάδων μαθητών.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν χωρίς να έχει ανακοινωθεί, ακόμη, ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των Προεδρικών Διαταγμάτων που αναφέρονται στο σχέδιο Αθηνά, με την αναμόρφωση του Χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, βάσει του οποίου οι υποψήφιοι θα κληθούν να δηλώσουν σχολές και τμήματα. Ωστόσο, οι εισακτέοι δεν φαίνεται να ξεπεράσουν φέτος τους 77.000, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των παλαιοτέρων ετών.

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου για τους περισσότερους υποψήφιους. Εκείνοι που εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα και ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες θα συνεχίσουν να εξετάζονται και μέσα στον Ιούνιο.

Διαβάστε τις λύσεις - απαντήσεις και αναλύσεις ΕΔΩ


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα