Βάσεις 2011: Η πτώση των περιζήτητων τμημάτων

Οι χειρότερες επιδόσεις των φετινών υποψηφίων και η συντριπτική μείωση των αριστούχων οδήγησαν σε πτώση... με πάταγο των βάσεων εισαγωγής στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Την κούρσα της πτώσης, η οποία συγκριτικά είναι μια από τις μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας, οδήγησαν τα υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα όλων των επιστημονικών πεδίων, Αθήνας και περιφέρειας, τα οποία «ξεφούσκωσαν» σημαντικά. Μέσα στη θύελλα της πτώσης μόλις διακρίνεται η άνοδος των βάσεων περίπου 25 τμημάτων ΑΕΙ και κυρίως ΤΕΙ. Ειδικότερα ανέβασαν τις βάσεις τους τμήματα με ειδικό μάθημα επειδή ακριβώς οι φετινοί υποψήφιοι έγραψαν πολύ καλύτερα από τους περυσινούς σε αυτά.

1ο Επιστημονικό Πεδίο
«Φρέναραν» οι δάσκαλοι
Το βασικό στοιχείο του Πεδίου είναι η πτώση των Παιδαγωγικών Τμημάτων (δάσκαλοι) και η μικρότερη πτώση των Νομικών Σχολών. Είναι φανερό ότι η ξέφρενη πορεία τα προηγούμενα χρόνια των τμημάτων δασκάλων συνδέονταν αποκλειστικά με το γεγονός της άμεσης απορρόφησής τους στην αγορά εργασίας. Είναι γεγονός ότι πολλοί υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες αναγκάστηκαν στο παρελθόν να κάνουν έναν «ρεαλιστικό συμβιβασμό» σταυρώνοντας όχι αυτό που ήθελαν αλλά αυτό που πίεζε ο περίγυρος και οι επαγγελματικές προοπτικές. Φέτος και μόνο η ανακοίνωση των περικοπών των διορισμών στην εκπαίδευση έδρασε καταλυτικά στις προτιμήσεις των υποψηφίων.

2ο και 4ο Επιστημονικά Πεδία
Κατακόρυφη πτώση παντού
Στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, στις περιζήτητες σχολές των αρχιτεκτόνων μηχανικών, πολιτικών μηχανικών, μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, μηχανολόγων μηχανικών κ.λπ., η πτώση ήταν κατακόρυφη και συνδέεται καθαρά με τη φετινή μείωση των αριστούχων στην Τεχνολογική Κατεύθυνση. Παράλληλα η μεγαλύτερη πτώση στα αντίστοιχα τμήματα της περιφέρειας πριμοδοτήθηκε από την οικονομική κρίση, που έβαλε μολυβένιες μπάλες στις επιλογές πολλών υποψηφίων, ιδιαίτερα των μεγάλων αστικών κέντρων οι οποίοι δεν διακινδύνεψαν «έξοδο» από την έδρα τους.

3ο Επιστημονικό Πεδίο
Ισχυρός κλονισμός
των ιατρικών σχολών
Και εδώ η σημαντικότατη μείωση των αριστούχων στη Θετική Κατεύθυνση έβαλε το χέρι της. Οι ιατρικές σχολές έπειτα από χρόνια κατάλαβαν κι αυτές τι σημαίνει πτώση. Η μόνη ιατρική σχολή που έμεινε σε επίπεδα πάνω από 19.000 μόρια είναι της Αθήνας, αλλά και εκεί η βάση έπεσε σε σχέση με πέρυσι 300 μόρια, φτάνοντας στα 19.153.

5ο Επιστημονικό Πεδίο
Ψηλά οι αστυφύλακες!
Το 5ο Επιστημονικό Πεδίο δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, καθώς τροφοδοτείται από την Τεχνολογική και τη Θεωρητική Κατεύθυνση στις οποίες υπήρξαν χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι. Οι ναυαρχίδες των τμημάτων που έπεσαν περισσότερο είναι το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αιγαίου (-2.654 μόρια) και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Τρίπολης (-1.967 μόρια).
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα