Συνελήφθη 18χρονος μαθητής για χάκινγκ στην Interpol

Ένας 18χρονος που συνελήφθη στην Αθήνα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατηγορείται για πλούσια παράνομη δράση στο Διαδίκτυο: ηλεκτρονικές εισβολές στην Interpol, σε κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Γαλλίας, καθώς και υποκλοπές δεκάδων αριθμών πιστωτικών καρτών, από τις οποίες φέρεται να κέρδισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, το υλικό που κατασχέθηκε πιστοποιεί ότι ο 18χρονος είναι ο ιδιοκτήτης ενός διακομιστή που εμπλέκεται στις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Γαλλίας και των ΗΠΑ το 2008 και το 2009.

Επίσης, «το υλικό αποδεικνύει ότι ο δράστης μέσω ειδικού λογισμικού κατασκεύαζε botnets», δηλαδή δίκτυα από μολυσμένους «υπολογιστές-ζόμπι» που λειτουργούν ως υποχείρια του χάκερ εν αγνοία των χρηστών του.

Στο σπίτι του νεαρού στον Άγιο Δημήτριο βρέθηκαν και 130 πιστωτικές κάρτες, από τις οποίες οι 125 δεν είχαν μαγνητική εγγραφή, και προφανώς προορίζονταν να μετατραπούν σε κάρτες-κλώνους.

Μέσα στο χρηματοκιβώτιο που διέθετε ο κατηγορούμενος βρέθηκαν ακόμα 8.000 ευρώ, επιταγές αξίας περίπου 20.000 ευρώ, καθώς και μετοχές διαφόρων εισηγμένων εταιρειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΛ.ΑΣ., ο μαθητής ξεκίνησε τη δράση του το 2008, σε ηλικία μόλις 15 χρόνων, όταν εισέβαλε στα ηλεκτρονικά συστήματα της Interpol.

Χρησιμοποιώντας τα botnet, ο χάκερ φέρεται να προχώρησε στη συνέχεια σε αντίστοιχες ηλεκτρονικές επιθέσεις στα συστήματα αμερικανικών διωκτικών υπηρεσιών.

Την τελευταία διετία ο νεαρός φέρεται να υπέκλεπτε τα στοιχεία από κατόχους πιστωτικών καρτών και υφάρπαξε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής εντόπισε τελικά τον ύποπτο ακολουθώντας ένα ηλεκτρονικό ίχνος που έκανε το λάθος να αφήσει πριν από μερικούς μήνες.