Θάνος Αξαρλιάν: O θάνατός του μας στοιχειώνει μέχρι και σήμερα

Θάνος Αξαρλιάν: O θάνατός του μας στοιχειώνει μέχρι και σήμερα

Ήταν μεσημέρι της 14ης Ιουλίου 1992, όταν ο 20χρονος σπουδαστής Θάνος Αξαρλιάν έπεφτε νεκρός από ρουκέτα της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη με στόχο τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά.

Ο Θάνος Αξαρλιάν περπατούσε ανύποπτος στο πεζοδρόμιο της οδού Καραγιώργη Σερβίας όταν στη διασταύρωση με την οδό Βουλής έστριβε η θωρακισμένη Mercedes του τότε υπουργού Οικονομικών.

Εκείνη την ώρα το βαρύ όχημα δέχτηκε τη ρουκέτα της 17Ν. Η ισχυρή θωράκιση προστάτεψε τον Γιάννη Παλαιοκρασσά, ο οποίος βγαίνει από το όχημα τραυματισμένος.

Ο Θάνος Αξαρλιάν δεν είχε την ίδια τύχη: Τα θραύσματα της ρουκέτας βρήκαν το νεαρό φοιτητή στο σώμα και το κεφάλι και έκοψαν το νήμα της ζωής του.

Είκοσι έξι χρόνια μετά, η τραγική εικόνα του Θάνου Αξαρλιάν πεσμένου στο πεζοδρόμιο σε μία λίμνη αίματος παραμένει χαραγμένη στη μνήμη των Ελλήνων.

Λίγες ώρες μετά το χτύπημα, άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και ανέλαβε την ευθύνη εκ μέρους της 17Ν, χαρακτηρίζοντας «παράπλευρη απώλεια» το θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν.

Όπως φάνηκε χρόνια αργότερα, ο άνδρας αυτός ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Η μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν για την άδεια στο Δημήτρη Κουφοντίνα ΒΙΝΤΕΟ

reader

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα