Τσαϊκόφσκι: Η google αφιερώνει στο μεγάλο ρώσο μουσικό συνθέτη

Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, Pyotr Il'yich Tchaikovsky: Σαν σήμερα 7 Μαιου του 1840 γεννήθηκε ο μεγάλος ρώσος μουσικός συνθέτης. Σήμερα  η Google αφιερώνει το λογότυπό της για να τιμήσει τον μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη.

Απο τα σπουδαιότερα έργα του είναι και ο Καρυοθραύστης, Έγραψε επίσης μερικά από τα πιο δημοφιλή ορχηστρικά και θεατρικά μουσικά έργα στο σύγχρονο κλασικό ρεπερτόριο, όπως τα μπαλέτα Η λίμνη των κύκνων, Η Ωραία Κοιμωμένη και η Ουβερτούρα 1812, το Πρώτο Κοντσέτο για Πιάνο, επτά συμφωνίες και η όπερα Ευγένιος Ονέγκιν.

Οι καλύτερές του όπερες: "Ευγένιος Ονέγκιν" και "Ντάμα Πίκα" γράφτηκαν με βάση θέματα από τα έργα του Πούσκιν. Από τα τρία μπαλέτα του γνωστότερο είναι "Η λίμνη των κύκνων". Στα 1893, όταν η χολέρα μάστιζε εκείνη τη χρονιά την Ευρώπη, προσβλήθηκε κι ο ίδιος και πέθανε εντελώς ξαφνικά.

Οι Ρώσοι συνάδελφοι επέκριναν τον Τσαϊκόφσκυ για «γερμανικό προφίλ», αφού μετά το 1827 οι δεκαετίες του 19ου αιώνα πέρασαν υπό τη συντριπτική μουσική σκιά που έρριχνε το πέρασμα του Μπετόβεν, ενώ οι δυτικοί κριτικοί θεωρούσαν ότι ο Τσαϊκόφσκυ εισάγει ένα ρώσικο ύφος στην ευρωπαϊκή μουσική. Σήμερα καταλήγουν οι μουσικοκριτικοί ότι ο μεγάλος συνθέτης είχε απλώς ένα διαφορετικό, προσωπικό ύφος.

Αν και απόλαυσε πολλές επιτυχίες, δεν ήταν ποτέ συναισθηματικά ασφαλής και η ζωή του ήταν διάστικτη με προσωπικές κρίσεις και περιόδους κατάθλιψης. Παράγοντες που συντέλεσαν σε αυτό ήταν η καταπιεσμένη του ομοφυλοφιλία και ο φόβος της διαπόμπευσης, ο καταστροφικός του γάμος και η ξαφνική κατάρρευση της μοναδικής διηνεκούς σχέσης στην ενήλικη ζωή του, της δεκατριάχρονης σχέσης του με την πλούσια χήρα Ναντέτστντα φον Μεκ. Εν μέσω προσωπικών αναταραχών η φήμη του Τσαϊκόφσκι μεγάλωνε. Τιμήθηκε από τον Τσάρο, του χορηγήθηκε ισόβια σύνταξη και εγκωμιαζόταν στα μουσικά μέγαρα όλου του κόσμου. Ο ξαφνικός του θάνατος σε ηλικία 53 ετών αποδίδεται γενικά σε χολέρα αλλά κάποιοι τον αποδίδουν σε αυτοκτονία.

Ο πατέρας του ήταν ορυκτολόγος μηχανικός, και ονομαζόταν Ίλια Πέτροβιτς.

Σπούδασε νομικά, και συγχρόνως, πήρε απο τη μητέρα του, Αλεξάνδρα Αντρέγεβα Ασσιέ, τα πρώτα στοιχεία μουσικής μόρφωσης. Απο πολύ μικρός έδειξε την εξαιρετική ευφυϊα του, όμως, την κλίση του πρός τη μουσική την αποκάλυψε πολύ αργότερα, όταν παρακολούθησε μουσικά θεάματα στην Πετρούπολη. Εκεί φοίτησε στη νομική σχολή, και υπηρέτησε ως δημόσιος υπάλληλος. Το 1861 ταξίδεψε στο εξωτερικό και παρακολούθησε μαθήματα αρμονίας και αντίστιξης.

Ένα χρόνο αργότερα, ξαναγύρισε στην Πετρούπολη και γράφτηκε στο Ωδείο που διεύθυνε ο Α. Ρουμπινστάιν. Το 1863 παραιτήθηκε απο τη δημόσια θέση και αφοσιώθηκε στις μουσικές σπουδές του, τις οποίες τελείωσε το 1866. Τον ίδιο χρόνο έγραψε και το έργο, το οποίο του εξασφάλισε τη θέση του καθηγητή στο Ωδείο της Μόσχας, που ίδρυσε και διεύθυνε ο Νικολάι Πουμπινστάιν. Το 1867 συμπλήρωσε την παρτιτούρα της 1ης Συμφωνίας του.

Έγραψε επίσης και τα έργα: Εισαγωγή σε ΝΤΟ ελάσσονα, Εισαγωγή για μια εορτή, Πρώτη Συμφωνία σε ΣΟΛ ελάσσονα, και το πρώτο το μελόδραμα, Βοεμόδας (1868). Ακολουθούν το συμφωνικό ποίημα Fatum, το μελόδραμα Οντίν, η εισαγωγή Ρωμαίος και Ιουλιέττα. Το συμφωνικό ποίημα του Τρικυμία, προκάλεσε το θαυμασμό της πλούσιας χήρας Ναντιέντζα φον Μέκ Φολόφσκι, η οποία του πρόσφερε προστασία και γενναιόδωρη φιλία. Απο τότε, άρχισε να συνθέτει με ευχέρεια πολλά έργα, όπως το δεύτερο κουαρτέτο για έγχορδα σε φα μείζονα, το πρώτο του κονσέρτο για πιάνο, την 3η Συμφωνία σε Ρε μείζονα, τη Λίμνη των κύκνων, τη Φραντζέσκα ντα Ρίμινι, την 4η Συμφωνία, αφιέρωση στη θαυμάστρια του πλούσια χήρα, τον Ευγένιο Ονιέγκιν, τη Ζαν ντ΄Αρκ, την 5η Συμφωνία, το Ιταλικό καπρίτσιο που έγραψε στην Ιταλία, όπου έμεινε πολύ καιρό με επιχορήγηση που του διέθετε η θαυμάστρια του.

Παντρεύτηκε την Αντωνίνα Ιβάνοβνα Μιλιούκοβνα, όμως ο γάμος αυτός απετυχε και προσπάθησε να πάρει διαζύγιο. Η κατάληξη ήταν να καταστρέψει τη σύζυγό του, που έζησε ως το 1917 σε ένα άσυλο φρενοβλαβών, και να χάσει και την επιχορήγηση της πλούσιας χήρας (1891). Την παραγωγικότητα του συνθέτη, μαρτυρούν την 5η και 6η Συμφωνία.

Απο τα σπουδαιότερα έργα του είναι και ο Καρυοθραύστης, που συνέθεσε το 1892.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Σαν Σήμερα

-
Σχολιάστε το άρθρο: