Η Google γιορτάζει τα 142α γενέθλια της Μαρίας Μοντεσσόρι

Σήμερα η Google τιμά την πρωτοπόρο παιδαγωγό, Μαρία Μοντεσσόρι καθώς συμπληρώνονται 142 χρόνια από τη γέννηση της. Ήταν μια σπουδαία Ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός. Η Google αποτίει φόρο τιμής στη Μαρία Μοντεσσόρι και στις παιδαγωγικές μεθόδους της με ένα doodle που απεικονίζει μια συλλογή από εκπαιδευτικά εργαλεία της.

Γεννήθηκε στο Κιαραβάλλε της Ανκόνα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης, από όπου αποφοίτησε ως η πρώτη γυναίκα γιατρός της πατρίδας της.

Μέσα από την παιδιατρική οδηγήθηκε, ως ψυχολόγος και ταλαντούχος παιδαγωγός που ήταν, στην προσπάθεια για την ψυχολογική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού, ασχολούμενη αρχικά με παιδιά με νοητική καθυστέρηση ή ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Σε αυτόν τον αγώνα έδωσε ολόκληρη τη ζωή της.

Επινόησε το μοντεσσοριανό παιδαγωγικό σύστημα, γνωστό και ως «μοντεσσοριανή μέθοδος», το οποίο αποτέλεσε πρωτοπορία για την εποχή του και εξακολουθεί να εφαρμόζεται και σήμερα σε αρκετά σχολεία, τα επονομαζόμενα «μοντεσσοριανά» ή «μοντεσσοριανές σχολές». Η  επιστημονική παιδαγωγική μέθοδος που ανέπτυξε αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της εκπαίδευσης και εξακολουθεί να ασκείται τώρα από σχολεία σε όλο τον κόσμο.

Η έρευνά της ότι πρότεινε μια σχολική αίθουσα  να είναι εξοπλισμένη με διδακτικό υλικό και έπιπλα κατάλληλα στο ύψος και μεγεθος του παιδιού δίνοντας στα παιδιά την ελευθερία να επιλέξουν και να υλοποιήσουν δράσεις των επιλογών τους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα