Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε την πρόταση μομφής των «87» κατά του πρώην πλέον προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Κατόπιν η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίασε εκτάκτως, με μοναδικό θέμα την καθαίρεση του έκπτωτου προέδρου.
Κατά τάχθηκε μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ η Ολυμπία Τελιγιορίδου ψήφισε «παρών». Η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης. Η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίασε με αφορμή το τηλεφώνημα του Κασσελάκη στον οικονομικό διευθυντή του κόμματος, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη. Όταν ο πρώτος ρώτησε ποιος έχει την ευθύνη μετά την έγκριση της πρότασης μομφής, ο οικονομικός διευθυντής απάντησε ότι τυπικά μέχρι το έκτακτο συνέδριο είναι πρόεδρος, εκτός και αν του δώσει πληρεξούσιο.
Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης συγκεντρώθηκε έξω από την Κουμουνδούρου πολύ κόσμος, οι οποίοι εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για τον Πολάκη, τον Θεοχαρόπουλο και την Γεροβασίλη. Την επόμενη Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει το όργανο για να διευθετηθούν τα ζητήματα του συνεδρίου.
Η επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου
Μετά την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, άνοιξε και επίσημα ο δρόμος προς τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου και αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο διαγραφής του πρώην πλέον προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναμένεται να θέσει εκ νέου τον εαυτό του ενώπιον των μελών του κόμματος.
Υποψήφιος αναμένεται να είναι ο Παύλος Πολάκης και ο Απόστολος Γκλέτσος, ενώ τις τελευταίες ώρες υπάρχει η πληροφορία πως και ο Σωκράτης Φάμελλος αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του και θα έχει τη στήριξη των «100».
Πέραν τούτων ο Κασσελάκης συνεχίζει με το ίδιο επιτελείο που είχε ορίσει όσο ήταν πρόεδρος. Δεξί του χέρι παραμένει ο Μανώλης Καπνισάκης, ενώ εντάσσεται και ο Ευάγγελος Αντώναρος. Από ότι φαίνεται δε, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ενεργοποιείται ξανά μετά τις ευρωεκλογές.
Την ίδια ώρα, μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που είχε διορίσει ο κ. Κασσελάκης ισχυρίζονται πως είχαν βρεθεί χρήματα από τα τέλη Ιουλίου για την πληρωμή των εργαζομένων στην «Αυγή» και στο «Κόκκινο», αλλά η πρόταση που είχαν καταθέσει στο γραφείο του τότε προέδρου δεν έφτασε ποτέ στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.
Το παρασκήνιο και η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας
Η υπερψήφιση της πρότασης μομφής έφερε στην επιφάνεια ένα ρεαλιστικό πρόβλημα, σχετικά με το ρόλο που θα είχε ο Κασσελάκης μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές. Άλλωστε για τον λόγο αυτό τηλεφώνησε τον οικονομικό διευθυντή του κόμματος, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, και τον ρώτησε ποιος είναι ο εν ενεργεία υπεύθυνος για τα διοικητικά και τα ποινικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Ο Μαυροκεφαλίδης φέρεται να του απάντησε: «Εσείς είστε, εκτός εάν υπογράψετε πληρεξούσιο» προκειμένου να εξουσιοδοτηθεί άλλο πρόσωπο, με τον κ. Κασσελάκη να του ανταπαντά: «Πώς θα υπογράψω πληρεξούσιο όταν δεν ξέρω τι αποφάσεις λαμβάνονται;».
Προτού πραγματοποιηθεί ο παραπάνω διάλογος, ο τέως εξ απορρήτων του κ. Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, είχε τηλεφωνήσει στη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβιγκού, και της είχε θέσει το ίδιο ερώτημα.
Ακόμη, ο Κασσελάκης ζήτησε από τον κ. Μαυροκεφαλίδη να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το προεδρικό γραφείο στο κτήριο της Κουμουνδούρου.
Η επιχειρηματολογία της εν λόγω πλευράς «πάτησε» πάνω σε εκτίμηση του συνταγματολόγου Ξενοφώντα Κοντιάδη, ο οποίος έθεσε θέμα «νομιμότητας» της αποπομπής του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι το «ναι» στην πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του δεν συνεπάγεται αυτόματα την έκπτωσή του από το αξίωμα.
Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας
Κατόπιν της συνεδρίασης του οργάνου αναφέρεται ότι: «H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος.
Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών. Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν».
«Παρών» δηλώνει ο Κασσελάκης
Στην πρώτη του ανάρτηση μετά τις εξελίξεις που υπάρχουν στο κόμμα, ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε λέγοντας «είμαι εδώ», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που τον θέλουν να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.
Παράλληλα, ο ίδιος καλεί σε αυτοσυγκράτηση. Αναφέρει δε ότι αυτήν την ώρα γίνονται «απίστευτες προβοκάτσιες», από τις οποίες δεν θα πρέπει να παρασυρθούν οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Τους καλεί, δε, να μην διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Ακόμη, τονίζει, πως είναι σημαντικό να διασφαλίσουν ότι δεν θα σαμποταριστεί η επίσκεψη του νέου επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Νίκου Παππά, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στην πρώτη του παρέμβαση, ο Κασσελάκης φαίνεται ότι στρέφει τα βέλη του κατά μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για εκτροπή. Εξ αυτών συνάγεται πως θεωρεί ότι έχει καταστρατηγηθεί το καταστατικό, όπως αναφέρουν στελέχη που τον στηρίζουν.
Στην ΔΕΘ ο Νίκος Παππάς μετά την καθαίρεση Κασσελάκη
Μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη πραγματοποιείται η εκπροσώπηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ από τον Νίκο Παππά, ο οποίος πλαισιώνεται από πολλούς βουλευτές και στελέχη. Εκεί παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και το ζήτημα της στέγης.
Η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του αρχηγού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά είναι αύριο. Τον κ. Παππά, συνοδεύει ο κ. Πολάκης, παρούσα είναι η κ. Τζάκρη.
Τον κ. Κασσελάκη εκπροσωπούν βουλευτές που το στηρίζουν και είναι στο μπλοκ των υποστηρικτών του.
Πηγή: in.gr