Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να αλλάξουν εκλογική περιφέρεια, αν ισχύσει το όριο των τριών θητειών

Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να αλλάξουν εκλογική περιφέρεια, αν ισχύσει το όριο των τριών θητειών

Η χθεσινή πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για την υποχρεωτική αλλαγή εκλογικής περιφέρειας των βουλευτών του μετά από τρεις θητείες, έχει προκαλέσει αναστάτωση και σημαντικές ανακατατάξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αν η πρόταση αυτή εγκριθεί από τα αρμόδια κομματικά όργανα, αναμένεται να αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο για πολλά κορυφαία στελέχη και ιδιαίτερα για αυτά που έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους.

Η πρόταση του Κασσελάκη, η οποία θυμίζουμε ότι προωθήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Καταστατικού του κόμματος (όπου περιλαμβάνει και την αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ σε «Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς»), επηρεάζει ακόμη και βουλευτές που έχουν στηρίξει με κάθε ευκαιρία τον νυν πρόεδρο, όπως είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Νίνα Κασιμάτη και ο πολιτικά επαναπατρισθείς, Παύλος Πολάκης. Όλοι τους έχουν συμπληρώσει τρεις θητείες.

Σε περίπτωση λοιπόν που περάσει η πρόταση Κασσελάκη, ο Νίκος Παππάς, που εκλέγεται στον Νότιο Τομέα Αθηνών, θα χρειαστεί να αναζητήσει νέα εκλογική περιφέρεια, παρόλο που η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί παραδοσιακό του προπύργιο.

Η Θεοδώρα Τζάκρη, που εκλέγεται στην Πέλλα, ενδεχομένως και να επωφεληθεί από μια τέτοια ρύθμιση, καθώς η έδρα της ήταν από τις πιο αμφίρροπες στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2023.Η Νίνα Κασιμάτη θα πρέπει να αποχωρήσει από τη Β’ Πειραιά, ενώ και ο Παύλος Πολάκης, που εκλέγεται στα Χανιά, θα χρειαστεί να βρει άλλον τόπο να πολιτευτεί – ειδικά αν ληφθεί υπόψη η φημολογούμενη υποψηφιότητα του ξαδέλφου του προέδρου, Βασίλη Κασσελάκη, στην ίδια περιοχή.

Οι αλλαγές αυτές δεν περιορίζονται όμως μόνο στους υποστηρικτές του Κασσελάκη, αλλά επηρεάζουν και βουλευτές που είναι πιο κοντά στον πρώην αρχηγό του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Αν και ο ίδιος ο Τσίπρας εξαιρείται από έναν τέτοιο περιορισμό, λόγω της ιδιότητάς του ως πρώην πρωθυπουργού, το όριο των τριών θητειών αγγίζει στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, Αντιπρόεδρος της Βουλής, που εκλέγεται στην Άρτα, και ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος έχει εκλεγεί στη Β’ Θεσσαλονίκης από το 2015. Αμφότεροι θα κληθούν να αποχωρήσουν από τις εκλογικές τους βάσεις, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει κενά και να αλλάξει τις ισορροπίες σε κρίσιμες περιοχές.

Επιπλέον, η ρύθμιση αυτή θα επηρεάσει και άλλους βουλευτές με πολυετή θητεία, όπως τον Κώστα Μπάρκα, που εκλέγεται στην Πρέβεζα, και τον Γιώργο Ψυχογιό, βουλευτή Κορινθίας. Και οι δύο θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανάγκη να εγκαταλείψουν τις περιφέρειές τους, αναζητώντας άλλες περιοχές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διατηρήσει τις δυνάμεις του, ακόμα και με μονοψήφια ποσοστά.

Όσον αφορά την εισήγηση για το όριο των τριών θητειών, ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης, ήταν από τους πρώτους που εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «αστειότητα» και παρομοιάζοντας τη διαδικασία με «μεταγραφές σε ποδοσφαιρική ομάδα». Ο κ. Βασιλειάδης υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή δείχνει έλλειψη κατανόησης της πολιτικής πραγματικότητας, προκαλώντας περαιτέρω αντιδράσεις και συζητήσεις εντός του κόμματος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα