Και ο Χίτσκοκ να είχε κάνει τη σκηνοθεσία για τη χθεσινή ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως να μην είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα τέτοιο σκηνικό θρίλερ.
Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίστηκαν με τέτοιο τρόπο στη μέση, που ούτε μοιρογνωμόνιο να είχε χρησιμοποιήσει κάποιος για να το πετύχει. Απλώς τηρήθηκαν τα προσχήματα, ώστε να μην διαλυθεί η συνεδρίαση. Και να υπάρξει μία απόφαση για να μπορούν να φύγουν από την αίθουσα, υπό την έννοια ότι δεν περίπτωση απόρριψης της εισήγησης του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη ίσως σήμερα να είχαν δρομολογηθεί άλλες εξελίξεις.
Πώς έχει όμως ο… χάρτης;
Η κοινοβουλευτική ομάδα αριθμεί 35 έδρες. Ήταν 36 μετά την αποχώρηση των 11 της Νέας Αριστερά, αλλά στο μεταξύ προηγήθηκε η διαγραφή του Παύλου Πολάκη.
Από τους 35, ο Αλέξης Τσίπρας ως τέως πρόεδρος και πρωθυπουργός, δεν λαμβάνει μέρος σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Θα μπορούσε φυσικά να είναι στη συνεδρίαση, αλλά είναι σώφρων να μην τον κατατάσσει κανείς με ευκολία στην πλευρά της καταψήφισης του κ. Κασσελάκη.
Απουσίαζε όμως και η Πόπη Τσαπανίδου, καθώς δεν έχει ορκιστεί ακόμα. Αυτό μάλλον διευκόλυνε στην αποδοχή της προεδρικής εισήγησης, καθώς η δημοσιογράφος πιθανότατα θα καταψήφιζε, καθότι δεν θεωρείται ότι ανήκει στον κύκλο επιρροής Κασσελάκη. Τουναντίον! Πέρα από συνεργάτιδα του κ. Τσίπρα, η Κουμουνδούρου θεωρούσε ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί του δικαιώματος επί της βουλευτικής για να διευκολύνει την είσοδο του αρχηγού τη Βουλή.
Έτσι, στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 33 βουλευτές.
Οι 17 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της εισήγησης Κασσελάκη ήταν μάλλον οι αναμενόμενοι, με μόνο όνομα για συζήτηση αυτό της Έλενας Ακρίτα η οποία έχει και κριτική στάση συχνά απέναντι στην ηγεσία. Αρχικά μάλιστα είχε εκφραστεί αρνητικά στην εισήγηση. Τελικά πείστηκε από την παρέμβαση του κ. Παππά.
Δηλαδή, εάν εξαιρέσει κανείς τον κ. Τσίπρα, ακριβώς το 50% της ΚΟ. Και αν προσθέσει τον Παύλο Πολάκη, που είναι μέλος του κόμματος, ούτε το 50%, δεδομένου ότι ο βουλευτής Χανίων έχει θέσει θέμα ηγεσίας και δεν υπάρχει από την πλευρά Κασσελάκη σοβαρή προσπάθεια επαναπροσέγγισης.
Οι 17:
Έλενα Ακρίτα, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Καλλιόπη Βέττα, Βαγγέλης Αποστολάκης, Γιώργος Γαβρήλος, Ρένα Δούρου, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Νίκος Παππάς, Πέτρος Παππάς, Γιώτα Πούλου, Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου.
Τα θέματα προς συζήτηση και ανάλυση αρχίζουν από κει και μετά.
Εναντίον ψήφισαν 12.
Η Ομάδα των 87 είχε μέχρι τώρα 7 «εμφανή» μέλη από την κοινοβουλευτική ομάδα.
Ήταν οι Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Αθηνά Λινού, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος. Και ο Μίλτος Ζαμπάρας. Οι 6 πρώτοι καταψήφισαν χθες, αλλά ο κ. Ζαμπάρας προτίμησε το «παρών». Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας εμφανιζόταν να έχει μετακινηθεί προς την ηγεσία, αλλά .
Στους έξι προστέθηκαν οι Συμεών Κεδίκογλου, Σωκράτης Φάμελλος, Μαρίνα Κοντοτόλη, Κώστας Μπάρκας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός.
Με εξαίρεση τους δύο πρώτους, οι άλλοι τέσσερις δεν είχαν μέχρι τώρα ασκήσει κριτική ή αμφισβήτηση στον κ. Κασσελάκη, παρ’ ότι κάποιοι προέρχονταν παλαιόθεν από άλλα «στρατόπεδα». Κι αυτό είναι μία απώλεια, που προβληματίζει ή πρέπει να προβληματίσει την Κουμουνδούρου.
Εκπλήξεις υπήρξαν και στα «παρών».
Πέρα από τον Μίλτο Ζαμπάρα, που ενώ ανήκει στους 87, δεν καταψήφισε την εισήγηση, ο Γιώργος Καραμέρος είχε μεν μία αυτόνομη παρουσία, δεν στεκόταν απέναντι από την ηγεσία, ενώ πρόβλημα δεν είχε δημιουργήσει ούτε ο Γιώργος Παπαηλιού.
Ο δε Χάρης Μαμουλάκης, θεωρείτο ότι ήταν κοντά στην ηγεσία, έχοντας καλή συνεργασία
Προφανώς και η επιλογή να μην ψηφίσουν την εισήγηση του κ. Κασσελάκη είναι μία έκπληξη.
Το εάν μπορεί η παρουσία του Νίκου Παππά ή η περαιτέρω στάση του Στέφανου Κασσελάκη να συνενώσουν κάποια από τα σπασμένα κομμάτια της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι μεγάλο ζητούμενο, αλλά και εξαιρετικά δύσκολο έργο πλέον.
Αλλά το συγκεκριμένο 50-50, είναι από αυτά που δεν αντέχονται σε ένα κόμμα, ειδικά αξιωματικής αντιπολίτευσης.