ΣΥΡΙΖΑ: Αρχίζουν τα «όργανα» σήμερα με την ΠΓ - Ο Κασσελάκης, ο Τσίπρας και το ΠΑΣΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ: Αρχίζουν τα «όργανα» σήμερα με την ΠΓ - Ο Κασσελάκης, ο Τσίπρας και το ΠΑΣΟΚ

Ασκήσεις ισορροπίας μπροστά στο «χείλος του γκρεμού» για την Κουμουνδούρου με την εσωκομματική «ανάφλεξη» να μεταφέρεται στις δυο κομβικές συνεδριάσεις κομματικών οργάνων. Η αρχή θα γίνει σήμερα, Πέμπτη (4/7) πρωί, με την σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και, κατόπιν, το Σάββατο (6/7) στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις δυο αυτές καθοριστικές κομματικές συνάξεις, οι οποίες ενδέχεται να σφραγίσουν την περιπετειώδη πορεία, όπως εξελίσσεται, του νέου ΣΥΡΙΖΑ δυο τινά μπορούν να συμβούν: Ή «να τα βρουν» χαμηλώνοντας τους τόνους και λειαίνοντας τις οξείες γωνίες της αντιπαράθεσης, επιχειρώντας να βρεθεί ένα συμβιβαστικό πλαίσιο προς αποφυγή των χειρότερων ή, εντέλει, να μην αποφύγουν το… χειρότερο, το οποίο είναι μια κάθετη ρήξη ανάμεσα στο «τσιπρικό» στρατόπεδο και στους «κασσελίστας» με όποια μορφή αυτό μπορεί να πάρει. Το βάθος του ρήγματος, σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, εμφανίστηκε πιο «στρογγυλεμένος» και πιο διαλλακτικός σε σχέση με το πολεμικό ύφος των αναρτήσεων από την άλλη άκρη του Ατλαντικού -για τον «δικό του ΣΥΡΙΖΑ» και όσα υποστήριξε για την «Αυγή», τις απολύσεις, το «μαύρο χρήμα» και τα περί υπονόμευσης της ηγεσίας του από τον Αλέξη Τσίπρα- αλλά, επί της ουσίας επιμένοντας με τον τρόπο του στο περιεχόμενό τους. Απέναντι στέκει το στρατόπεδο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, το οποίο εκφράστηκε μέσα από το κείμενο των «87» την περασμένη εβδομάδα.

Το ψυχρό κλίμα που δείχνει να υπάρχει στις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο μέσα από τη συνέντευξη του στον Alpha ο Στέφανος Κασσελάκης όταν ανέφερε ότι «η σχέση μου με τον κ. Τσίπρα είναι αμιγώς πολιτική αυτή τη στιγμή». Σε μια προσπάθεια, πάντως, να κατεβάσει τους εσωκομματικούς τόνους, στην ίδια συνέντευξη, τόνισε πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες εσωκομματικές εκλογές, προανήγγειλε, όμως, αλλαγές στα όργανα του κόμματος ενώ στο φόντο βρίσκεται το Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο.

Σε μια προσπάθεια, πάντως, να πέσουν οι τόνοι και προς κατευνασμό του εσωκομματικού κλίματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε στη Βουλή τις κατ’ ίδιαν συναντήσεις με βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος αλλά και 4 από τους 7 υπογράφοντες βουλευτές το κείμενο των «87» - Όλγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μίλτο Ζαμπάρα, Ανδρέα Παναγιωτόπουλο.

Μηνύματα Κασσελάκη
Φτάνοντας χθες στο συνέδριο του Economist, ο Στέφανος Κασσελάκης σε δηλώσεις του στο Star, απαντώντας στο αν θεωρεί ότι πίσω από τα σενάρια για «συγκολλήσεις» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, απάντησε πως «δεν θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πίσω από τα σενάρια. Όντως υπάρχει ένα μήνυμα για συνεργασία. Το μήνυμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρέπει να είμαστε κυβερνητική παράταξη αυτόνομη». Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι τον υπονομεύει ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «πρέπει όλοι να είμαστε διαφανείς κι εγώ είμαι διαφανής. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και τον πρώτο ρόλο σε οποιαδήποτε συνεννόηση να είναι η ηγεσία του μελλοντικού σχήματος. Όλοι οι βουλευτές και όλα τα στελέχη πρέπει να μπορούν να πουν αυτό μηδενός εξαιρουμένου».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις εσωκομματικές διαφωνίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «κανείς δεν θέτει εαυτόν εκτός οργάνων επειδή λέει μια άποψη. Από την άλλη υπάρχει μια κοινωνική και κομματική ανάγκη εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού. Αυτή την ανάγκη την υπηρετεί ένας πρόεδρος που εξελέγη μ’ αυτό το μήνυμα. Αν θεωρεί κάποιο στέλεχος ότι η βάση έχει άλλη άποψη μπορεί να κινήσει διαδικασίες για να το αποδείξει».

Μιλώντας στο Συνέδριο του Economist, ο Στέφανος Κασσελάκης σε ερώτηση για την πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να έχουμε συγχωνεύσεις» και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει μια μεγάλη ιστορία με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά είναι μια από τις δύο κυβερνήσεις που έστειλαν στο εξωτερικό τη γενιά μου. Στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών απείχε. Ποια είναι η ακριβής φιλοσοφία; Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ σε προτάσεις πολιτικής. Είναι προοδευτικό το ΠΑΣΟΚ; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, δεν θέλω να θεωρηθούμε ότι ανήκουμε στο καπιταλιστικό σύστημα».

Σε ερώτηση για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Η βάση του κόμματος και τα μέλη θέλουν να δουν έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ και όχι να υπάρξει συμβιβασμός με τα συμφέροντα. Αυτό για μένα είναι κόκκινη γραμμή. Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι επικεφαλής μιας συμμαχίας. Όμως ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, δίχως συμβιβασμούς».

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα