ΠΑΣΟΚ: Περιπλέκουν τη μάχη ηγεσίας οι 6 υποψηφιότητες – Η κίνηση της Γιαννακοπούλου και η αναμονή για Διαμαντοπούλου

ΠΑΣΟΚ: Περιπλέκουν τη μάχη ηγεσίας οι 6 υποψηφιότητες – Η κίνηση της Γιαννακοπούλου και η αναμονή για Διαμαντοπούλου

Η είσοδος της Νάντιας Γιαννακοπούλου στην κούρσα της μάχης για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το πρωί της Τετάρτης περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στο Κίνημα ενόψει των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου.

Η κίνηση της κυρίας Γιαννακοπούλου, που γίνεται η έκτη υποψήφια πρόεδρος, ήταν αναμενόμενη από πολλούς, αλλά πιθανόν δεν θα είναι η τελευταία υποψήφια, καθώς αναμένεται και ανάλογη ανακοίνωση εντός της εβδομάδας από την Άννα Διαμαντοπούλου.

Η πρώην επίτροπος έχει κινητοποιήσει ένα πανελλαδικό μηχανισμό για τη συλλογή υπογραφών, ενώ θα λάβει την τελική της απόφαση και αφού εκτιμήσει τα στοιχεία μίας δημοσκοπικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες.

Πλέον το μέτωπο αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη διευρύνεται, καθώς ήδη πέντε στελέχη πρώτης γραμμής θέτουν με την υποψηφιότητά τους για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας. Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης, Μιλένα Αποστολάκη και Νάντια Γιαννοπούλου αμφισβητούν τον νυν πρόεδρο και προτείνουν μία άλλη προοπτική για το Κίνημα.

Το ένα βασικό ερώτημα είναι τώρα εάν θα επιμείνουν όλοι αυτοί μέχρι το τέλος, καθώς η επίσημη κατάθεση υποψηφιότητας για την προεδρία θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου, τρεις εβδομάδες πριν τις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου.

Το δεύτερο και ίσως πιο σημαντικό είναι πώς μπορεί να επηρεάσει η υπερπληθώρα υποψηφίων – ήδη φτάσαμε στον αριθμό που ήταν και το 2021 – τόσο τη συμμετοχή του κόσμου, όσο και τις συμμαχίες.

Από πρώτη ανάγνωση και εφόσον η διαδικασία δεν ευτελιστεί με ακρότητες και τοξικές αντιπαραθέσεις, η συμμετοχή είναι μάλλον λογικό να αυξηθεί.

Αλλά με τις συμμαχίες που εξ αντικειμένου θα διαμορφωθούν το πράγμα είναι περίπλοκο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι πολλές υποψηφιότητες ευνοούν την είσοδο του Νίκου Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο. Φυσικά ο δεύτερος γύρος είναι αναπόφευκτος όσο αυξάνουν οι υποψηφιότητες, καθώς καθίσταται περίπου απίθανο να συγκεντρώσει κάποιος ή κάποια πάνω από το 50% στον πρώτο γύρο.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι πως πολυδιασπάται το «αντι-Ανδρουλακικό» μέτωπο, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν λεπτές ισορροπίες και αμφιλεγόμενες σχέσεις μεταξύ των εκφραστών αυτού του μετώπου. Θα είναι δηλαδή εξαιρετικά δύσκολο να συνταχτούν όλοι πίσω από τον αντίπαλο του κ. Ανδρουλάκη, που θα περάσει στο δεύτερο γύρο.

Και επίσης φαίνεται να έχει σημασία ποιο θα είναι το ζευγάρι που θα περάσει στο δεύτερο γύρο.

Κατά μία εκτίμηση, ο κ. Ανδρουλάκης θα είναι μάλλον το αουτσάιντερ απέναντι σε οποιονδήποτε καταφέρει να βρεθεί στην επαναληπτική μάχη.

Αλλά εάν δεν καταφέρει να περάσει ο νυν πρόεδρος στην πρώτη δυάδα στις 6 Οκτωβρίου και προκύψει στον δεύτερο γύρο της 13ης Οκτωβρίου ένα άλλο ζευγάρι, τότε η μάχη μοιάζει εντελώς αμφίρροπη. Και μάλιστα με τον κ. Ανδρουλάκη ρυθμιστή.

Η ανακοίνωση Γιαννακοπούλου

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Τετάρτη, η Νάντια Γιαννακοπούλου ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ με την παρακάτω δήλωση:

«Όλοι μαζί θα ανεβάσουμε το ΠΑΣΟΚ!

Από τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας. Από τις γειτονιές των λαϊκών στρωμάτων και των μη προνομιούχων ξεκίνησε το ταξίδι του το ΠΑΣΟΚ φέρνοντας την Αλλαγή στις ζωές όλων.

Και από εδώ θα ξεκινήσουμε την πορεία επανεκκίνησης και δυναμικής επιστροφής του.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Μπορούμε να νικήσουμε την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.
Να φέρουμε τη Νέα Αλλαγή.
Με ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

Αλλάζοντας το κόμμα μας ριζικά, για να αλλάξουμε και τη χώρα. Προβάλλοντας σαφείς και καθαρές προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, της ανασφάλειας, της υποβάθμισης του Ε.Σ.Υ και της δημόσιας παιδείας, της καθημερινότητας.

Με θετικό, δημιουργικό λόγο και όχι απλή διαμαρτυρία.

Να απευθυνθούμε στους νέους που αναζητούν ευκαιρίες και προοπτική, τους μη προνομιούχους της εποχής μας, σ΄ όσους που θέλουν να δημιουργήσουν και δεν μπορούν σε μια Ελλάδα χωρίς κίνητρα και ανοιχτούς ορίζοντες.

Θα το ανεβάσουμε το ΠΑΣΟΚ! Όλοι μαζί!

Σ΄ αυτή την προσπάθεια θα είμαι μπροστά, θα είμαι υποψήφια Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ζητώ την στήριξή σας!

Για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια μεγάλη σύγχρονη, προοδευτική παράταξη που θα αλλάξει τη χώρα!».

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα