Ευρωεκλογές 2024: Για τουρκική μειονότητα μιλά η πρόεδρος του ΚΙΕΦ – Τούρκοι όσοι μας ψήφισαν

Ευρωεκλογές 2024: Για τουρκική μειονότητα μιλά η πρόεδρος του ΚΙΕΦ – Τούρκοι όσοι μας ψήφισαν

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) σε Ροδόπη και Ξάνθη στις Ευρωεκλογές 2024, συγκεντρώνοντας ποσοστό 36,10% και 27,;6%, αντίστοιχα (στον Έβρο εμφανίστηκε πολύ χαμηλότερα στη λίστα).

Η πρόεδρος του κόμματος, Τσιγδέμ Ασάφογλου, παραχωρώντας δηλώσεις στην εφημερίδα της Κομοτηνής xronos και στον δημοσιογράφο, Διονύση Βοργιά, μίλησε για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, λέγοντας πως όσοι ψήφισαν το κόμμα λένε «Είμαι Τούρκος».

«Ευχαριστούμε πολύ όλο τον κόσμο, όλους τους Δυτικοθρακιώτες, την ‘τουρκική μειονότητα’, που πήγε στις κάλπες σήμερα και έστειλε ξανά ένα δυνατό μήνυμα και στην Αθήνα αλλά και στην Ευρώπη, ότι είμαστε εδώ, έχουμε πολλά προβλήματα και θέλουμε να μας ακούσουν», είπε αρχικά.

Στη συνέχεια σημείο ερωτήθηκε, εάν επιμένει στον χαρακτηρισμό της μειονότητας ως «τουρκικής», παρότι η μειονότητα ορίζεται με σαφήνεια ως θρησκευτική-μουσουλμανική από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

«Επιμένετε στον χαρακτηρισμό της μειονότητας ως ‘τουρκικής’ παρά τη Συνθήκη της Λωζάννης;», ερωτήθηκε χαρακτηριστικά η Τσιγδέμ Ασάφογλου κι απάντησε: «Βέβαια, σήμερα ο κάθε μειονοτικός που πήγε στην κάλπη και ψήφισε το DEB είπε: ’Είμαι Τούρκος’».

Πανηγυρισμοί στην Κομοτηνή

Πανηγυρισμοί με νταούλια και ζουρνάδες πραγματοποιήθηκαν έξω από τα γραφεία του Μειονοτικού Κόμματος, Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ – DEB) στην Κομοτηνή μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών 2024.

Πηγή: .ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα