Γαλλία: Σοκ η κίνηση Μακρόν να προκηρύξει εκλογές λίγες ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Γαλλία: Σοκ η κίνηση Μακρόν να προκηρύξει εκλογές λίγες ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Σε νέες εκλογές πηγαίνει η Γαλλία όπως είπε ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν μετά την συντριβή του κόμματος του στις ευρωεκλογές από τον ακροδεξιό υποψήφιο της Μαρίν Λεπέν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι διαλύει το κοινοβούλιο και ζητά νέες εκλογές μετά τις επιδόσεις του κόμματος Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν.

 Ζήτησε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου.

«Δεν θα μπορέσω, λοιπόν, στο τέλος αυτής της ημέρας να ενεργήσω σαν να μην είχε συμβεί τίποτα Σε αυτήν την κατάσταση προστέθηκε ένας πυρετός που έχει καταλάβει τη δημόσια και κοινοβουλευτική συζήτηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τα Ηλύσια.

«Γι’ αυτό, αφού διενήργησα τις διαβουλεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 12 του Συνταγματος μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος ψηφίζοντας», πρόσθεσε.

«Θα υπογράψω σε λίγα λεπτά το διάταγμα για τη σύγκληση των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου για τον πρώτο γύρο και στις 7 Ιουλίου για τον δεύτερο», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Νταρμανέν: Ήττα για την κυβέρνηση Μακρόν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Γαλλία είναι μια ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του. “Σήμερα πρέπει να αναρωτηθούμε και επίσης να εξηγήσουμε στους Γάλλους γιατί δεν ήμασταν σε θέση να τους ακούσουμε αρκετά”, δήλωσε ο Νταρμανέν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 TV.

Reuters: Σοκ η κίνηση Μακρόν να προκηρύξει εκλογές λίγες ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Το Reuters χαρακτηρίζει την κίνηση του Εμανουέλ Μακρόν σοκ, κάνει λόγο για ένα πολιτικό στοίχημα υψηλού ρίσκου και θυμίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν μόλις λίγες ημέρες πριν η χώρα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Γράφει συγκεκριμένα το Reuters:

Ο Μακρόν προκηρύσσει εκλογές-σοκ στη Γαλλία μετά τη συντριβή από την ακροδεξιά Λεπέν
Σε μια κίνηση σοκ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Κυριακή ότι θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές αργότερα αυτό το μήνα, αφού υπέστη ήττα στις ευρωεκλογές από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν μια καταστροφή για την κυβέρνησή του, την οποία δεν μπορούσε να προσποιηθεί ότι αγνοεί. Σε ένα πολιτικό στοίχημα υψηλού ρίσκου, λιγότερο από δύο μήνες πριν το Παρίσι φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε ότι θα προκηρύξει εκλογές για την Βουλή στις 30 Ιουνίου, με τον δεύτερο γύρο να διεξάγεται στις 7 Ιουλίου.

Η απροσδόκητη απόφαση του Μακρόν θα μπορούσε να τον αφήσει σε μια σχεδόν ανίσχυρη θέση εάν το κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Λεπέν κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Με επικεφαλής τον 28χρονο, τηλεκεντρικό Τζόρνταν Μπαρντέλα, το RN κέρδισε περίπου το 32% των ψήφων στην ψηφοφορία της Κυριακής, υπερδιπλάσιο του 15% του ψηφοδελτίου Μακρόν, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls. Οι Σοσιαλιστές έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τον Μακρόν, με 14%.


Γαλλία: Η σαρωτική νίκη της Λεπέν
Μεγάλη νίκη, όπως προέβλεπαν άλλωστε και οι σφυγμομετρήσεις, αναμένεται να καταγράψει η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στις Ευρωεκλογές 2024. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις το κόμμα της Λεπέν με επικεφαλής της λίστας της τον Τζορντάν Μπαρντελά αναμένεται να εξασφαλίσει ποσοστό 33%, πολύ μπροστά από το κεντρώο στρατόπεδο (Αναγέννηση) του Μακρόν, που αγγίζει το 15%.

Στην τρίτη θέση αναμένεται να βρεθούν οι Σοσιαλιστές με επικεφαλής της λίστας τους τον Ραφαέλ Γκλικσμάν συγκεντρώνοντας το 14% των ψήφων, Ακολουθεί η λίστα της αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» του νεοκομμουνιστή Μελανσόν με επικεφαλής της λίστας την Μανόν Ομπρί, που συγκεντρώνει ποσοστό 8,4% των ψήφων, ενώ καταποντίζεται η παραδοσιακή δεξιά των Ρεπουμπλικανών με 7,2% των ψήφων, μπροστά από την Reconquête! της ακροδεξιάς ανεψιά της Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ, η οποία συγκεντρώνει ποσοστό 5,3%.

Η λίστα των Πρασίνων αγγίζει το όριο του 5%. Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές στη Γαλλία κυμαίνεται στο 52,5%, πάνω από 2 μονάδες περισσότερο από το 2019.

«Όταν ψηφίζει ο λαός, νικά ο λαός», ήταν το πρώτο σχόλιο της Μαρίν Λεπέν στην πλατφόρμα Χ.

Ο εκλεκτός της Λεπέν, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος, Τζορντάν Μπαρντελά ζήτησε από τον Μακρόν να προκηρύξειι νέες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αποδυναμωμένος πρόεδρος απόψε», ανέφερε, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του προσθέτοντας πως «η πρωτοφανής διαφορά μεταξύ της προεδρικής πλειοψηφίας και του κορυφαίου κόμματος της αντιπολίτευσης απόψε σηματοδοτεί απόρριψη του προέδρου και της κυβέρνησής του».

Τι έδωσε ώθηση στην ακροδεξιά στη Γαλλία

Ο εκλεκτός της Λεπέν, Μπαρντελά, που είχε εκλεγεί προ πενταετίας στο ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας έναν εσκεμμένα ταπεινό τόνο με τους ψηφοφόρους, μέρος μιας στρατηγικής για την επίτευξη της τελικής φάσης της πολύχρονης προσπάθειας της Λεπέν να αμβλύνει την εικόνα του ακροδεξιού κόμματος.

Ο Μπαρντελά δεν επιδιώκει να αμβλύνει το σκληροπυρηνικό μήνυμα του κόμματος κατά της μετανάστευσης, το οποίο δεν έχει αλλάξει από τη δεκαετία του 1970. Αντίθετα, θέλει να το κάνει αξιοσέβαστο και πιο mainstream πριν επιχειρήσει για τέταρτη φορά η Λεπέν να αλώσει το Ελυζέ το 2027.

Η γαλλική ακροδεξιά παραδοσιακά τα πάει καλά στις ευρωεκλογές από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ενώ στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις , το 2014 και το 2019, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη. Ωστόσο, η άνοδος άλλων ακροδεξιών κομμάτων ανά την ΕΕ μπορεί να δώσει στο κόμμα της Λεπέν μεγαλύτερη διεθνή επιρροή. Το δεύτερο στοιχείο που επισημαίνουν οι αναλυτές είναι ότι το προβάδισμα της ακροδεξιάς έναντι της κεντρώας ομάδας του Μακρόν είναι μεγάλο – αναμένεται να είναι περίπου 17 ποσοστιαίες μονάδες – ενώ την προηγούμενη φορά ήταν λιγότερο από 1%. Αυτό δείχνει όχι μόνο ότι η ακροδεξιά έχει ενισχυθεί, αλλά κι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η υποστήριξη προς τον κεντρώο Γάλλο πρόεδρο.

eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα