Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την Έφη Αχτσιόγλου.

 ​Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επέλεξε ως πλαίσιο εκδήλωση  στου Ψυρρή στον χώρο Impact Hub Athens.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στις δηλώσεις του τόνισε πως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς». «Θέλουμε να απευθυνθούμε σε πολύ κόσμο. Πρέπει να εξηγήσουμε τις αξίες μας, τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας», επισήμανε.

«Έχει σχέση σε ποιους απευθύνεσαι, αλλά έχει την ίδια σχέση και ποιος είσαι εσύ. Πιστεύω στις εκλογές είχαμε μια πολύ θολή ταυτότητα. Το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ξεκάθαρο», πρόσθεσε.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τσακαλώτου: 

«Σας κάλεσα εδώ να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου. Μετά από μια τόσο μεγάλη ήττα χρειάζεται αναστοχασμός κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά τρέχουν τα γεγονότα και δεν μπορούμε να περιμένουμε. Η δική μου υποψηφιότητα βασίζεται στο δίπολο συνέχεια και τομή. Η συνέχεια βασίζεται στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα για όσα καταφέραμε.

Ως κυβέρνηση βγήκαμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Είχαμε και τη συμφωνία των Πρεσπών με τον καθοριστικό ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, στην ιστορία αυτό θα μείνει. Όταν έχεις χάσει με τέτοια διαφορά, υπάρχουν πράγματα που δεν έχεις κατανοήσει, ίσως δεν πιάσαμε την ψυχολογία όσων ήθελαν μια σταθερή συνέχεια, ίσως δεν πείσαμε με τις προτάσεις και παρεμβάσεις μας. Στη δική μου σύλληψη ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει κομμάτι της Αριστεράς. Δεν μπορώ να φανταστώ Αριστερά που δεν θα θέλει να κάνει ανοίγματα στον κόσμο, σε εργαζομένους όλων των ειδών, από τα delivery μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό.

Έχουμε μια πολύ ταξική κοινωνία που καθορίζεται το μέλλον των παιδιών από τη στιγμή που έχουν γεννηθεί. Αλλά θέλουμε να απευθυνθούμε και σε έναν νέο με μια μικρή επιχείρηση, σε έναν νέο επιστήμονα που θέλει ένα αναπτυξιακό Κράτος με κανόνες. Θέλουμε να απευθυνθούμε σε ανθρώπους με αναπηρία και από τον ΛΟΑΤΚΙ χώρο. Θέλουμε να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο. Είναι άλλη ερώτηση σε ποιον απευθύνεσαι και άλλη ερώτηση ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι. Όσο ακούμε τον κόσμο πρέπει να εξηγήσουμε τις αξίες μας, τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας. Από αυτή τη συνάντηση μπορεί να βγει κάτι πολύ καλό.

Στις εκλογές είχαμε μια θολή ταυτότητα. Αυτό το λένε Αριστεροί αλλά και αναλυτές. Το στίγμα μας δεν ήταν ξεκάθαρο. Η Αριστερά θέλει να βοηθήσει τον κόσμο για μια καλύτερη ζωή, και στη διαπραγμάτευση υπό τον Αλέξη Τσίπρα το αποδείξαμε αυτό με εμένα επικεφαλής και μαζί με μια μεγάλη ομάδα νέων που δούλεψε πολύ σκληρά, όχι στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους, αλλά έχοντας στο μπροστινό μέρος της σκέψης το για ποιον διαπραγματευόμαστε. Έτσι βγήκαμε από το μνημόνιο με την κοινωνία όρθια. Δώσαμε χώρο στον κόσμο στην κοινωνία για να οργανωθεί και να παίξει ουσιαστικό ρόλο.

 Η Αριστερά έχει εικόνα για το σύστημα εξουσίας που βάζει εμπόδια. Οι φραγμοί που μπαίνουν στην οργάνωση του κόσμου είναι ιδεολογικοί, θεσμικοί, σε μια Δημοκρατία που γίνεται όλο και πιο φτωχή. Όλα αυτά είναι πεδία μάχης για την επόμενη περίοδο.

Το μεγάλο ζήτημα είναι η ανάπτυξη και το αναπτυξιακό κράτος.

Ξέρουμε πως το μοντέλο που ακολουθήθηκε δεν δούλεψε. Δημιούργησε ανισότητες και δεν έφερε αύξηση του ΑΕΠ και των επενδύσεων. Έχουμε την επιστροφή του Κράτους παντού. Δεν το έκανε μόνο ο Μπάιντεν με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού για την επαναφορά της βιομηχανικής πολιτικής. Ακόμη και ο Τραμπ και ο Σούνακ λένε πως για τις μεγάλες προκλήσεις χρειάζεται Κράτος που παρεμβαίνει. Έχουμε μια μερική επιστροφή στο έθνος, μια μερική αποπαγκοσμιοποίηση σε αυτό το πεδίο. Έχουμε την άνοδο της ακροδεξιάς.

Πώς απαντάμε σε αυτές τις νέες προκλήσεις; Όχι με ένα επιτελικό Κράτος όπως το φαντάζεται ο κ. Μητσοτάκης με πατερναλισμό, αλλά με ένα αναπτυξιακό Κράτος με στόχους, που ξέρει πού θέλει να πάει η οικονομία και η κοινωνία, που οργανώνει, που βρίσκει συνέργειες, που χρησιμοποιεί τα εργαλεία του Κράτους. Ένα Κράτος που ξέρει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Ένα Κράτος που βάζει το ζήτημα του ποιος παράγει, τι παράγει, με ποιον τρόπο παράγει. Δεν μπορούμε να πάμε σε μια πράσινη μετάβαση χωρίς να τα θέσει η Αριστερά αυτά τα ζητήματα. Είναι να δεις με ποια εργαλεία και προτεραιότητες μπορείς να τα αντιμετωπίσεις αυτά. Το ίδιος ισχύει για την ψηφιακή μετάβαση και το AI. Αν η Αριστερά την επόμενη περίοδο δεν έχει λύσεις και προτάσεις για όλα αυτά, θα χάσει. Γιατί καμία τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη, έχει σημασία ποιος την παράγει.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η οικονομία της φροντίδας».

              
Ξεκινά το Σάββατο η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας οι αποφάσεις πιέζονται από τον πολιτικό χρόνο, καθώς πρέπει να καταλήξουν σε μία στρατηγική με την οποία να μπορούν να ανταποκριθούν στη ΔΕΘ και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Το όργανο του κόμματος καλείται να εγκρίνει το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή της νέας ηγεσίας. Η πρόταση που θα υποβάλλει η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, προβλέπει τη διενέργεια διαρκούς συνεδρίου εντός του Αυγούστου και την εκλογή του προέδρου στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου προκειμένου να μπορεί να εκπροσωπήσει το κόμμα στη ΔΕΘ.

Ανακηρύσσονται οι υποψήφιοι πρόεδροι
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αναμένεται να ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μη διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου, σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα αλλά και την πολιτική του πλατφόρμα από του Ψυρρή.

Σύμφωνα με πληροφοριες, μαζί του θα είναι οι κκ Σταθάκης και Μαμουλάκης, ενώ, όπως λένε συνερργάτες του κ. Τσακαλώτου, με την υποψιφιότητά του θέλει να επενδύσει στην αξιοπιστία στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ευαγγελίζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ πιο δημοκρατικό, όπου όλοι θα μπορούν να πουν τις απόψεις τους αλλά θα λογοδοτούν ταυτόχρονα στα όργανα του κόμματος.

Σημειώνεται ότι αύριο στην ΚΕ θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και ο Νίκος Παππάς, ενώ ο Παύλος Πολάκης επιφυλάσσεται, αφού τοποθετηθούν πρώτα όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα