Υποψήφιος της ΝΔ: Διαλογή ασθενών για να μειωθούν τα έξοδα στα νοσοκομεία;

Υποψήφιος της ΝΔ: Διαλογή ασθενών για να μειωθούν τα έξοδα στα νοσοκομεία;

Σε μία προκλητική για τους καρκινοπαθείς δήλωση προχώρησε ο καθηγητής Ιατρικής και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια, Σπύρος Πνευματικός,

Ο Σπύρος Πνευματικός, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής της ΝΔ την τετραετία 2019-2023 και που στις περασμένες εκλογές συγκέντρωσε 14.973 ψήφους και την τρίτη (μη εκλόγιμη) θέση μεταξύ των υποψηφίων της ΝΔ στην Εύβοια, μιλά για διαλογή ασθενών, ώστε να μειωθούν τα έξοδα των νοσοκομείων.

«Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή», είπε  ο καθηγητής ιατρικής και στη συνέχεια παρουσίασε το παράδειγμα της Αμερικής, όπου γίνεται, όπως είπε, cost benefit ratio.

 Αναλογία, δηλαδή, κόστος – οφέλους.

Μα μπορεί να μπει η ανθρώπινη ζωή, σε συναρτήσεις που εμπεριέχονται χρήματα; Για τον κ. Πνευματικό, ναι, μπορει…

 
«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας. Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό... Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;» είπε αρχικά ο Σπύρος Πνευματικός και πρόσθεσε: «Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα. Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πάει με τη γυναίκα μου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει είναι πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν. Ακούγεται λίγο κυνικό, αλλά δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο».

 

 

Από τον Νάσο Ηλιόπουλο η πρώτη αντίδραση
Η  δήλωση του Σπύρου Πνευματικού αναμένεται οπωσδήποτε να προκαλέσει αντιδράσεις, τη στιγμή μάλιστα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για αναμόρφωση του ΕΣΥ.

Ο πρώτος που εξέφρασε την αντίδραση του στη δήλωση του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Τα στελέχη της ΝΔ περιγράφουν χωρίς ντροπή τι σημαίνει βαρβαρότητα. Δεν μας αξίζει μια κοινωνία που θα βουλιάζει στον κανιβαλισμό, που θα βλέπει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή με συναρτήσεις κόστους και στεγνά οικονομικά μεγέθη. Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα».

.ieidiseis.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα